Alţi 14 vameşi şi poliţişti de frontieră de la PTF Naidăş, arestaţi, unul a fost lăsat liber
Curtea de Apel Bucureşti a dispus, miercuri seară, arestarea preventivă pentru alţi 14 vameşi şi poliţişti de frontieră de la PTF Naidăş, iar un alt vameş a fost lăsat liber, în cazul lui instanţa dispunând măsura interdicţiei de a părăsi ţara.
Astfel, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru ofiţerul de poliţie de frontieră Ion Ionuţ Soare, agenţii de poliţie de frontieră Gheorghe Norbert Babeţi, Claudiu Bojidar Barbuli, Sorin Ştefan Cohuţ, Valentin Gheorghe Moţ, Ion Flavius Nistoran, Sorin Marian Pantea, Crsitian Borceanu, Mihai Cristinel Topolniceanu, Cătălin Ciprian Pruteanu, Daniel Dumitraşcu, Simion Dragotă şi Ion Flavius Novanc, precum şi pentru vameşul Aurelian Dan Coman.
În cazul vameşului Adrean Dan Enache, reţinut şi el în acest lor, instanţa a respins propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă, dispunând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.
Anterior, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de arestare preventivă pentru şeful Vămii Naidăş şi alţi 14 vameşi şi poliţişti de frontieră.
Astfel, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de şeful PTF Naidăş, Valentin Ionică Bărăgan, ofiţerii de poliţie de frontieră Orlando Gabriel Cean şi Ioţa Herdi, agenţii de poliţie de frontieră Ion Bâlbă, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciobotariu, Ion Dăgăliţă, Adrian Ilie Junc, Sabin Muntea, Adrian Ilie Radu, Cristian Daniel Luca, precum şi vameşii Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă (soţia prim-procurorului Parchetului Judecătoriei Oraviţa), Gheorghe Verdeţ şi Ovidiu Gelu Ţinte.
Deciziile de arestare preventivă pot fi contestate la instanţa supremă.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, cei 30 de vameşii şi poliţişti de frontieră, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.
Concret, lucrătorii de poliţie şi vameşii care şi-au desfăşurat activitatea la PTF Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. Traficanţii de ţigări achitau aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv cinci lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se încasau sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.
În continuare, în cadrul fiecărei ture, spre sfârşitul programului de lucru, se proceda la împărţirea sumelor de bani colectate, după cum urmează: banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali. Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu. Cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru al grupului infracţional depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea în schimb, aşa încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau cei care asistau nemijlocit la aceste acte primeau o sumă mai mare spre deosebire de ceilalţi. În acest sens, lucrătorii grupării infracţionale erau plasaţi în locuri şi momente de interes, aşa încât să se evite interpunerea în "procesul lucrativ" a persoanelor care îşi desfăşurau activitatea în mod corect.
Aproximativ 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost ridicaţi de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc marţi dimineaţă, la vămile Stamora Moraviţa (Timiş) şi Naidăş (Caraş-Severin) şi la locuinţe acestora. Ulterior, aceştia au fost aduşi la sediul DNA, unde au fost audiaţi.
În urma audierilor, 75 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin au fost reţinuţi şi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Până în prezent, instanţa a dispus arestarea preventivă pentru 30 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Vama Moraviţa şi pentru 29 de angajaţi de la PTF Naidăş, printre care şi şeful acestei vămi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO