Alţi trei inculpaţi în procesul traficării armelor furate de la Ciorogârla, eliberaţi de judecători

Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri eliberarea altor trei inculpaţi în procesul traficării armelor furate de la unitatea militară Ciorogârla, de unde au fost luate 62 de arme, ultimele cinci mitraliere AKM şi zece pistoale recuperate fiind găsite în 10 februarie la casa bunicilor lui Eugen Preda

Urmărește
11 afișări

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, declara recent că din depozitul militar de la Ciorogârla au fost sustrase 62 de arme, din care zece nu au fost recuperate, însă operaţiunea de căutare continuă. "Vă imaginaţi că dacă după doi ani nu ne-am potolit sa le căutăm, cu atât mai mult o facem în continuare. Vom continua operaţiunea de recuperare a tuturor armelor", afirma procurorul şef Olaru.

Vineri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul procurorilor DIICOT împotriva deciziei Tribunalului Capitalei de eliberare a lui Gheorghe Gigel, Mihai Zugravu şi Liviu Iordan (în casa acestuia fiind găsite mai multe din armele furate de la UM Ciorogârla-n.r.).

Hotărârea Curţii este definitivă, astfel că cei trei vor fi judecaţi în stare de libertate.

În 10 februarie 2011, au fost găsite 15 arme - cinci mitraliere AKM şi zece pistoale - furate de la UM Ciorogârla, în decembrie 2009, la casa bunicilor interlopului Eugen Preda, arestat în cazul tranzacţionării armelor.

La o săptămână după găsirea acestor ultime 15 arme, judecătorii bucureşteni au decis punerea în libertate a lui Bogdan Vrânceanu, inculpat alături de Eugen Preda, fiind primul arestat din acest caz eliberat din detenţie. Decizia completului Curţii de Apel Bucureşti - din care a făcut parte şi judecătoarea Viorica Costiniu - era definitivă, astfel că Vrânceanu a fost eliberat.

La scurt timp, un alt inculpat a fost eliberat din arest.

Eliberările rând pe rând, dispuse în acest proces, deschide calea revocării mandatelor de arestare emise pe numele lui Eugen Preda şi a celorlalţi acuzaţi din acest proces.

Într-un proces separat, în 20 ianuarie 2010, deja Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a aplicat pedepse de până la 15 ani de închisoare celor 11 militari găsiţi vinovaţi de neglijenţă care a condus la furtul armelor de la UM Ciorogârla, pe care traficanţii vroiau să le dea în schimbul unor cantităţi de droguri.

În 8 iunie 2010, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Eugen Preda, Adrian Lucian Preda, Laurenţiu George Dinu, Marius Costea, Marian Mincu, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă, Nicolae Alexandru Iordan, Liviu Iordan, Gigel Gheorghe, Alin Viorel Cîcă, Mihai Ştefan Zugravu, Adrian Ioan Marius Mustăţea, Dan Vasile Sandu, Daniel Nicolae Stinghe şi Ioan Vrânceanu, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, trafic ilicit internaţional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, precum şi pentru alte fapte.

În urma investigaţiilor, procurorii au stabilit că Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă şi Nicolae Alexandru Iordan sunt autorii furtului celor 62 de arme de foc cu glonţ - o mitralieră de companie, pistoale mitralieră, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpaţi - şi alte materiale militare sustrase în luna ianuarie 2009 din depozitul unităţii militare 01916 din Ciorogârla.

De asemenea, procurorii au stabilit că membrii acestei grupări au fost implicaţi, în cursul anului 2009, în traficarea a circa 124 de kilograme de heroină, valoarea acestor droguri fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Din cei 17 inculpaţi trimişi în judecată, 16 erau în arest preventiv, din care cinci deja au fost puşi în libertate, judecătorii civili apreciind că aceştia nu prezintă pericol social.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici