Alţi trei martori au fost audiaţi prin video-conferinţă în procesul fostului diplomat Ionescu

Trei martori, între care doi şoferi de taxi, au dat, joi după amiază, declaraţii prin video-conferinţă, în cazul fostului diplomat român la Singapore, acuzat de ucidere din culpă şi fugă de la locul accidentului, informează publicaţia electronică ChannelNewsAsia.com.

Urmărește
9 afișări

Potrivit sursei citate cei trei martori au fost prezenţi, joi după-amiază, la Curtea Inferioară din Singapore, unde au dat declaraţii prin videoconferinţă la instanţa Judecătoriei sectorului 3, de la Bucureşti.

Primul martor, un tânăr de 18 ani, Leong Zi Quan, a arătat că se afla împreună cu prietenii săi pe stradă, în noaptea accidentului. Acesta a auzit o bubuitură în spatele său, iar atunci când s-a întors a văzut două persoane întinse pe caldarâm.

Şoferul unei maşini a încetinit la acel moment, a mai declarat tânărul, care a arătat că şoferul a vrut să parcheze, dar s-a râzgandit şi a demarat în trombă părăsind locul accidentului. Tănărul a spus că ar fi încercat să urmărească maşina cu pricina, dar maşina a luat viteză şi a dispărut.

Tănărul a declarat că nu-l poate identifica pe cel de la volan, dar că i-a văzut bine fruntea, precizând că şoferul acelei maşini nu avea un ten închis la culoare şi că purta haine de culoare deschisă.

Al doilea martor care a depus mărturie în cazul lui Ionescu la instanţa din Singapore a fost şoferul de taxi care l-ar fi transportat pe fostul diplomat în noaptea accidentului după ce românul ar fi constatat furtul maşinii oficiale din faţa Ambasadei României.

Astfel, tximetristul Neo Hock Beng, care l-a identificat de Ionescu, ca fiind un pasager al său atunci, a declarat, potrivit sursei citate, că l-a dus pe fostul oficial român pe strada Bukit Timah, şi că acesta purta un pardesiu şi că acesta era înalt.

Taximetristul ar fi păstrat chitanţa acelei curse pentru că pasagerul Ionescu i s-ar fi părut suspect. Cu toate acestea şoferul de taxi nu a putut explica de ce nu a informat poliţia, la acea vreme, cu privire la această cursă de vreme ce i s-a părut suspect pasagerul.

Potrivit lui Beng, în timpul cursei pasagerul a dat două telefoane dintre care unul la poliţie. Depre celălalt apel taximetristul nu a putut oferi detali pentru că discuţia s-a purtat în limba română pe care el nu o cunoaşte.

Ultimul martor, un alt taximetrist, Mohd Salihen Wahab, a relatat instanţei că în noaptea accidentului a văzut un bărbat care se îndepărta de o maşină Audi care avea numere diplomatice.

Şoferul de taxi a relatat că a încetinit pentru că a crezut că persoana respectivă are nevoie de un taxi şi că l-a văzut clar pe bărbat când a trecut cu maşina pe lângă el.

Acest martor a arătat că bărbatul era caucazian, îmbrăcat într-un pardesiu închis la culoare, pantaloni negri, pantofi negri şi cămaşă albă.

Şoferul taxiului a mai arătat că atunci când a trecut pe lângă maşina Audi a văzut că geamul maşinii era lovit în partea dreaptă.

Acesta a menţionat instanţei că, după ce a citit în presă despre un caz de fugă de la locul accidentului, a mers din proprie iniţiativă la poliţie, unde a relatat cele văzute în acea seară, iar pus să vadă o serie de fotografii l-a identificat pe Ionescu ca fiind bărbatul care se îndepărta de maşina Audi.

Alţi doi martori citaţi joi nu au apărut pentru a da declaraţii, iar instanţa singaporeză va relua vineri legătura cu cea românească, pentru audierea altor patru martori, în acest caz.

Cei patru martori sunt Athiyappan Krishnan, Ricardo Ihsaan Luchica bin Irfan, Boo Seng Yak and Chan Kian Ann.

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie 2010, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, care îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

Silviu Ionescu a fost eliberat în 25 noiembrie 2010 din Penitenciarul Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a decis, definitiv, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu obligarea de a nu părăsi ţara.

Potrivit acuzării, în 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri "ad interam" al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.

Ionescu a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând maşina într-o zonă industrială a oraşului Singapore, potrivit procurorilor.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României, după ora 2.00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici