Conform acestuia, alunecarea de teren a dus la avarierea şi răsturnarea a două utilaje de mari dimensiuni şi la afectarea mecanismului de marş la alte două utilaje.
Ministrul Energiei susţine că echipele CEO au efectuat manevre de retragere a utilajelor din direcţia alunecării şi au asigurat retragerea personalului, garantând supravegherea continuă a zonei afectate.
„Conform informaţiilor preliminare, cauza principală a acestui incident este reprezentată de crevasele formate din cauza secetei prelungite, care au slăbit structura solului şi au favorizat alunecarea de teren”, scrie Sebastian Burduja pe Facebook.
Ministrul spune că a fost permanent în contact cu conducerea CEO şi că siguranţa angajaţilor nu a fost pusă în pericol deloc.
„Pagubele materiale trebuie atent evaluate, iar cei răspunzători trebuie să răspundă. Am trimis deja, din nou, corpul de control pentru demararea unei acţiuni de verificare la faţa locului. Totodată, am cerut conducerii companiei ca, până la finalul zilei de azi, să îmi prezinte un diagnostic detaliat al cauzelor incidentului, cine şi cum răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat, şi un plan de acţiune cu măsurile care se impun. Chiar dacă au existat doar pagube materiale, astfel de situaţii nu trebuie să se repete”, arată Burduja.
El spune că producţia de energie electrică nu va fi afectată deloc, iar producţia din Pinoasa va fi afectată doar cu 2500 tone pe zi, dar se va suplini din alte cariere.
„Pe parcursul ultimului an, am promovat mai multe hotărâri de guvern pentru exproprieri şi pentru a asigura front de lucru pentru exploatarea lignitului la CEO. Sub nicio formă nu trebuie asumate riscuri atunci când nu există posibilitatea continuării exploatării în condiţii de siguranţă! Asta am solicitat permanent conducerii CEO şi este un imperativ nenegociabil. Totodată, am spus mereu: contăm în continuare pe cărbune la Complexul Energetic Oltenia! Am văzut cat de importantă este producţia în bandă atunci când avem consum mai mare (perioada de caniculă). Nu putem scoate din exploatare grupurile pe cărbune fără a pune altceva în loc — pe termen scurt şi mediu, grupuri pe gaz, pe termen lung centrale nuclearo-electrice”, adaugă ministrul Energiei.