Alunecări de teren reactivate. Consiliul Judeţean cere evacuarea localnicilor dintr-un sat

Localitatea gorjeană Seciurile, unde în 2006 aproximativ 200 de case au fost distruse de alunecările de teren, este din nou afectată de acest fenomen, o parte a drumului din sat surpându-se, iar autorităţile judeţene spun că oamenii sunt în pericol şi se impune evacuarea lor.

Urmărește
284 afișări
Imaginea articolului Alunecări de teren reactivate. Consiliul Judeţean cere evacuarea localnicilor dintr-un sat

Alunecări de teren reactivate. Consiliul Judeţean cere evacuarea localnicilor dintr-un sat (Imagine: Tudor Costi/Mediafax foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că va solicita evacuarea localnicilor din satul Seciurile, după ce în zonă s-au reactivat alunecările de teren, iar "zona este de risc maxim".

"Zona de acolo este una de risc maxim şi nimeni nu ar trebui să mai stea în acele case. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ar trebui să îi evacueze pe oameni de acolo pentru a-i proteja, iar eu am de gând să fac o astfel de propunere în prima şedinţă pentru că alunecările s-au reactivat în zonă şi nu vreau ca viaţa vreunei persoane să fie pusă în pericol. Este nevoie de un studiu mai amplu, pentru consolidarea întregului perimetru de acolo. Trebuie făcute lucrări de îmbunătăţiri funciare, chiar dacă nu vor mai sta oameni acolo. Există o exploatare minieră în zonă şi, evident, trebuie să asigurăm activitatea acesteia", a spus Călinoiu.

Prefectul de Gorj, Ion Claudiu Teodorescu, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că va discuta cu reprezentanţii autorităţilor locale pentru ca în Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă să fie analizată situaţia din satul Seciurile, unde se află aproximativ 100 de gospodării.

"Nimeni din rândul autorităţilor locale nu m-a informat despre existenţa vreunor probleme majore în zonă. Eu am fost marţi la Seciurile pentru a vedea o alunecare de teren produsă la un drum judeţean. Desigur, în cazul în care vom constata, nu vom lăsa să fie pusă în pericol viaţa niciunei persoane", afirmă prefectul.

El a precizat că aşteaptă un raport al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, care să fie discutat în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, comitet care, la rândul său, va înainta propriile concluzii către Guvern.

"Vom face demersuri împreună cu Consiliul Judeţean pentru a obţine fonduri de la Guvern şi vom solicita nu doar pentru zona Seciurile, ci pentru mai multe localităţi din imediata vecinătate a graniţei cu judeţul Vâlcea. Avem alunecări active în momentul de faţă la Alimpeşti, Bustuchin, Logreşti şi Seciurile şi problemele sunt destul de multe pentru a rezolva doar cu fonduri locale", a adăugat prefectul.

Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia, de care aparţine satul Seciurile, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că a fost afectat drumul judeţean din localitate, după ce o porţiune de teren a alunecat, iar o bandă a şoselei a rămas suspendată.

El a precizat că alunecarea de teren se manifestă pe o lungime de aproximativ 100 de metri şi pe o adâncime de 50-60 de metri, zona fiind păzită temporar de jandarmi şi poliţişti locali pentru a preveni producerea unor accidente rutiere.

"A fost nevoie să stea câte un jandarm sau poliţist local la locul unde începea alunecarea de teren pentru că dacă betonul din carosabil a rămas suspendat în aer există riscul să vină cineva care nu cunoaşte problemele de aici şi să meargă cu maşina pe acolo. Acum retragem jandarmii pentru că au venit cei de la Drumurile Judeţene şi au delimitat cu stâlpi şi bandă metalică sensul pe care se mai poate încă circula. Dacă va fi şi acesta afectat, satul Seciurile va rămâne izolat de restul comunei", spune primarul localităţii.

Alunecarea de teren s-a produs în condiţiile în care pe marginea şoselei existau arbori înalţi şi de 15 metri, care au fost însă luaţi de valul de pământ şi mutaţi zeci de metri în jos.

Alunecările de teren afectează şi casele localnicilor din Seciurile, sat care în mai 2006 a fost puternic afectat de o astfel de alunecare, aproximativ 200 de case fiind atunci complet sau parţial afectate. Autorităţile au oferit atunci locuri pentru construirea unor noi case şi au ajutat cu materiale de construcţii pentru câteva zeci de locuinţe care au fost ridicate în zona Cojani din oraşul Târgu Cărbuneşti, acolo mutându-se în special tineri, bătrânii preferând să locuiască pe mai departe în satul Seciurile.

Unul dintre bătrânii care au refuzat să se mute din casa sa a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că o parte din tavanul unei camere a căzut peste soţia sa în cursul nopţii de marţi spre miercuri, cel mai probabil din cauza reactivării alunecărilor de teren.

"A lovit-o peste faţă. Norocul a fost că era în pat şi era acoperită cu pături, că dacă o prindea fără, cine ştie ce i se întâmpla. Şi aşa are lovituri pe frunte, de cum a fost lovită, că i-a curs şi sânge. Noi am decis să stăm aici că suntem prea bătrâni ca să plecăm", a spus Ion Popescu, locuitor al satului Seciurile.

Vecini ai bărbatului afirmă şi ei că, după dezgheţul de la sfârşitul iernii şi în urma ploilor abundente din ultima perioadă, locuinţele au început să le crape din nou, deşi în ultimii ani le-au renovat, după ce zona părea că se stabilizase.

Guvernul a trimis după alunecările de teren din 2006 peste 100 de module în care familiile sinistrate au locuit chiar şi peste doi ani, până la construirea noilor locuinţe. Ulterior, cele mai multe dintre module au fost ridicate şi transportate în alte zone calamitate din ţară, la Seciurile mai existând şi în prezent două astfel de locuinţe provizorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici