Alunecări de teren reactivate într-o localitate din Sălaj, 26 de case fiind afectate

Un număr de 26 de case din localitatea Recea, judeţul Sălaj, sunt afectate de alunecarea unui versant pe care sunt construite locuinţele, alunecarea de teren reactivându-se marţi, pentru a doua oară în acest an, în urma ploilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
75 afișări

Primarul comunei Vârşolţ, de care aparţine localitatea Recea, Breda Lajos, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că situaţia este critică şi că, deşi a solicitat în repetate rânduri ajutor financiar de la Guvern pentru stoparea alunecărilor şi pentru găsirea unei soluţii în vederea consolidării, reabilitării sau strămutării caselor, nu a primit niciun răspuns.

"După ploile căzute în ultimele zile, am constatat astăzi (marţi - n.r.) că alunecările unui versant din localitatea Recea s-au reactivat. Este pentru a doua oară anul acesta că păţim aşa ceva. Au fost afectate din nou 26 de case, care au avut de suferit şi dăţile trecute când pământul a luat-o la vale. Situaţia cea mai gravă este în cazul a 20 din cele 26 de imobile, în pereţi au apărut fisuri, iar fundaţia nu mai este solidă. Ne aşteptăm la o nouă surpare a pământului, dacă nu intervenim cât de repede posibil", a declarat Breda Lajos.

El a spus că versantul unde s-au înregistrat alunecări ale solului se află în vecinătatea unui drum comunal, care face legătura între localităţile Recea şi Recea Mică.

"Am tot cerut autorităţilor centrale să ne ajute să rezolvăm problema, dar nimeni nu ne-a trimis niciun răspuns. Astăzi (marţi - n.r.) am înaintat Prefecturii Sălaj o nouă adresă pentru a ne sprijini şi pentru a solicita fonduri de la Guvern cu care să putem remedia situaţia. Nu mai putem sta aşa, este o problemă care a început cu mulţi ani în urmă, iar din 2000 încoace se agravează continuu", a declarat primarul.

Pentru cazul în care cele 26 de imobile vor trebui evacuate, au fost amenajate două săli de clasă la Şcoala Generală din Recea, unde au fost asigurate paturi şi alimente pentru eventualii sinistraţi.

"Din păcate, oamenii nu vor să îşi părăsească locuinţele. Majoritatea sunt oameni în vârstă, este greu să îi scoţi din casele în care au locuit o viaţă întreagă, mai ales că speră încă să se rezolve problema", a declarat Breda Lajos.

Potrivit sursei citate, alte trei locuinţe aflate pe acelaşi versant sunt deja părăsite, proprietarii lor - toţi vârstnici - temându-se să mai locuiască acolo şi mutându-se la copii şi nepoţi în Zalău.

Conducerea Primăriei Vârşolţ este dispusă să ofere familiilor afectate terenuri unde să îşi construiască alte case, dar fiind vorba de vârstnici mulţi dintre ei nu au posibilitatea nici financiară, dar nici fizică de a-şi clădi alte gospodării.

Prefectul de Sălaj, Alexandru Vegh, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, într-adevăr, Guvernul nu a dat niciun răspuns referitor la situaţia din Recea, dar că "speranţa nu este pierdută", având în vedere că judeţul a înaintat Executivului puţine solicitări de acest gen.

"Versantul din Recea este unul argilos, care devine instabil după ploaie şi începe să alunece. Pentru studii geologice, pentru stabilizarea versantului şi pentru consolidarea locuinţelor este estimată a fi necesară suma de 7,1 milioane de lei. Evaluările de specialitate făcute de experţii din judeţ arată că în acest sens ar trebui realizate lucrări de drenaj pe o suprafaţă de 10,5 hectare", a declarat prefectul.

În 2010, Prefectura Sălaj a înaintat Guvernului, în baza unei solicitării primite de la Primăria Vârşolţ şi a evaluărilor făcute de specialiştii din cadrul Consiliului Judeţean, o solicitare de ajutor financiar de urgenţă, iar în acest an a trimis alte două cereri de acest gen, toate rămase fără răspuns.

În localitatea Recea, alunecările versantului respectiv au fost observate pentru prima dată în urmă cu 15 ani, solul fiind unul argilos, dar s-au agravat din anul 2000.

În primavara anului 2009, în urma alunecărilor de teren înregistrate în zonă, la unele locuinţe pereţii s-au deplasat atât de mult încât nu se pot închide uşile şi geamurile. Crăpăturile din pereţi s-au accentuat în 2010, când au fost 20 de case afectate, iar situaţia s-a agravat la începutul acestui an, când s-a ajuns în total la 26 de imobile afectate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici