AM POSDRU: Peste 40 la sută din sumele restante pentru rambursări, achitate în ultimele două luni
Peste 40 la sută din sumele pentru rambursări restante au fost achitate, până în septembrie situaţia urmând să ajungă la zi, a declarat, miercuri, directorul general de la Autoritatea de Management pentru programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), Carmen Ionel.
AM POSDRU a prezentat, miercuri, prima evaluare intermediară a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane pentru perioada 2007 - 2009, din raport rezultând că există mai multe probleme care ţin de regulile de achiziţii, de lipsa personalului cu experienţă sau a celui specializat, dar şi de tendinţa de a controla mult mai mult decât este necesar şi stipulat în regulamentele europene.
Directorul general de la AM POSDRU a arătat că multe dintre recomandările din raport, deşi fac referire la perioada 2007 - 2009, pot fi folosite în viitoarea perioadă de programare.
Evaluatorii au constatat, în septembrie 2010, când a fost finalizat raportul, că dacă s-ar fi păstrat ritmul de implementare existent în primii doi ani, banii alocaţi până în 2013, s-ar fi putut absorbi abia în 2021.
"Toul ţine de buna organizare. În septembrie - octombrie vom avea şi un sistem informatic, sunt convinsă că ne ajută, în mare măsură, să deblocăm situaţia şi deja considerăm că la momentul acesta este reglementată situaţia rambursărilor în foarte mare parte. În momentul de faţă, tot ce înseamnă rambursări validate în ţară sunt procesate cu mare rapiditate. Beneficiarii îşi primesc foarte repede banii. În plus, în ultimele două luni, au fost înaintate declaraţii de cheltuieli către Autoritatea de certificare si plata (ACP), urmând să ajungă la Comisie în proporţie destul de serioasă, de aproximativ 40 la sută, până în acest moment, şi suntem foarte mulţumiţi de acest rezultat", a declarat Carmen Ionel.
Ea a precizat că până în luna septembrie situaţia rambursărilor ar putea ajunge la zi, în acest sens fiind necesar "un efort uriaş".
"Sunt convinsă că vom putea implementa cu succes primul POSDRU în România", a mai spus şeful Autorităţii.
Şeful serviciului Unitatea Centrală de Evaluare - Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Claudia Măgdălina, a declarat că evaluarea instrumentelor structurale a relevat, în septembrie 2010, faptul că ritmul de implentare a fost foarte lent la început şi, dacă s-ar fi păstrat, banii n-ar fi putut fi absorbiţi în perioada stabilită prin regulament.
"Din acest motiv sunt necesare îmbunătăţiri, care au fost prevăzute în Planul de acţiuni prioritare a Guvernului şi acceptat de Comiaia Europeană. De asemenea, este momentul să ne gândim la o serie de realocări de fonduri în interiorul programului, dar şi între Programele Operaţionale pentru a absorbi aceşti bani în timp util şi să obţinem efectele dorite. La momentul septembrie 2010 termenul era 2021, dar urmează să mai realizăm o evaluare să vedem ritmul actual. Sunt convinsă că acesta s-a îmbunătăţit şi sunt şanse mai bune", a declarat reprezentanta ACIS.
Ea a precizat că banii trebuie realocaţi pe acele axe prioritare sau domenii de intervenţii pentru care există cereri şi potenţial de absorbţie şi nu ar trebui, neapărat, căutaţi bani pentru acele domenii de intervenţie care nu absorb banii.
Raportul de evaluare a urmărit şi impactul pe care criza economică l-a avut în cazul absorbţiei fondurilor europene, stabilindu-se că efectele au fost "aproape integral negative".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO