Amalia Enache - reprezentant special al Fundaţiei Hope and Home for Children România

Amalia Enache, prezentatoarea Ştirilor Nopţii de la Pro TV, va lupta alături de prinţesa Marina Sturdza pentru cauza copiilor abandonaţi din România, în calitate de reprezentant special al Fundaţiei Hope and Home for Children România.

Urmărește
319 afișări
Imaginea articolului Amalia Enache - reprezentant special al Fundaţiei Hope and Home for Children România

Amalia Enache - reprezentant special al Fundaţiei Hope and Home for Children România

"O casă şi o familie pentru fiecare copil", acesta este tabloul ideal pe care Fundaţia HHC şi Amalia Enache îşi doresc să-l deseneze în realitatea României de astăzi.

În locul instituţiilor în care sunt nevoiţi să stea înghesuiţi laolaltă zeci de copii abandonaţi, HHC doreşte să găsească un cămin pentru fiecare copil şi să aducă în viaţa lui căldura unei familii. "Prinţesa Marina Sturdza mi-a propus să mă alătur fundaţiei HHC România. Propunerea s-a potrivit cu o sensibilitate a mea în privinţa copiilor abandonaţi. Nu vreau să întorc capul în partea cealaltă pe stradă dacă văd un copil murdar şi trist. Nu vreau nici să-i întind câţiva bănuţi, în speranţa că-şi va lua ceva de mâncare cu ei, pentru că n-aş face altceva decât să încurajez ca şi mâine şi poimâine el să fie tot acolo, pe stradă. Nu vreau să mai întâlnesc copii cărora nimeni, niciodată nu le-a făcut vreo fotografie, care la 18 ani pleacă în lume din centrele de plasament fără un trecut personal şi fără niciun viitor, complet inabili să se descurce şi complet singuri pe lume. Şi n-aş vrea să mai fie copii care atunci când sunt bolnavi, de pildă, nu au pe nimeni să le pună mâna pe frunte să vadă dacă au sau nu febră", mărturiseşte vedeta Pro TV.

Cu toate că în ultimii 20 de ani în România s-au făcut progrese foarte mari în sistemul de protecţie a copilului, Amalia Enache şi Fundaţia HHC consideră că nimic pe lume nu poate să crească mai frumos un copil decât dragostea. "Eu cred că nu e suficient să le dăm copiilor un acoperiş deasupra capului, trei mese pe zi, haine şi chiar o îngrijire exemplară. Miile de copii crescuţi fără afecţiune, câteva sute laolaltă într-un singur centru, se întorc într-o bună zi să trăiască printre noi. Aici crezurile mele s-au întâlnit cu cele ale HHC România: să facem tot posibilul să prevenim abandonul copiilor, iar pentru cei părăsiţi în instituţii să creăm forme de protecţie cât mai apropiate de o casă adevărată şi ca într-o familie", a mai spus Amalia Enache.

Înainte de a se implica în acţiunile Fundaţiei HHC România, prezentatoarea Ştirilor Nopţii de la Pro TV a avut parte de o "călătorie" iniţiatică, aşa cum îi place ei să spună, alături de Prinţesa Marina Sturdza şi de alţi membri ai Fundaţiei. În săptămână în care a făcut de fapt cunoştinţă cu acţiunile fundaţiei şi mai ales cu copiii şi familiile care beneficiază de ani de zile de ajutorul HHC, Amalia a simţit că este pe drumul cel bun. A văzut o mică parte dintre cei aproape 13.000 de care se ocupă fundaţia, s-a jucat cu ei, a intrat în universul lor trist, dar luminat de prezenţa unor asistenţi maternali şi a unor perspective civilizate.

"Am întâlnit, cred, mai mult de o sută de copilaşi. Tot felul de priviri, tot felul de poveşti, tot felul de destine. Adesea suflete salvate de HHC din abisul abisurilor. Unii dintre ei cu handicapuri severe, cei care pe vremuri erau legaţi de pat şi hrăniţi din găleata şi îmi era greu uneori şi să-i privesc. Dar i-am găsit în case mai mult decât civilizate, într-un mediu foarte apropiat de cel normal, îngrijiţi de oameni adevăraţi. În poveştile lor de prevenţie a abandonului, am ajuns şi în apartamente fără curent electric, cu câte opt copii sau într-o casă în care trei copii frumoşi, dezgheţaţi şi veseli bâzâiau pe lângă patul mamei pe care metastazele o mai lăsaseră cu vreo 30 de kilograme, dar în care am râs grozav cu cei mici", îşi aminteşte cu emoţie Amalia.

HHC activează în România din 1999. La nivel mondial, are proiecte în 14 ţări din Africa şi Europa Centală şi de Est, fiecare proiect fiind diferit, pentru că răspunde nevoilor individuale ale copiilor. În Marea Britanie, fundaţia este patronată de personalităţi precum Arpad Busson, iubitul actriţei Uma Thurman, actriţa Kristin Scott Thomas, vedeta BBC Kate Adie şi David Furnish, partenerul de viaţă al lui Elton John.

Preşedintele onorific HHC este Prinţesa Marina Sturdza, a cărei viaţă poate oricând să facă subiectul unui roman. "Pentru mine a fost clar de când am văzut-o pentru prima dată că aveam o mulţime de lucruri de învăţat de la o doamnă a cărei poveste pleacă din vechea aristocraţie românească şi trecea printr-un fascinant traseu de muncă jurnalistică la nivel mare şi apoi o carieră în zona carităţii şi a diplomaţiei, tot la nivel înalt. Cu sarea şi piperul care sunt date de prietenia ei din vremea când a fost ba jurnalist de modă, ba consultant în această zonă, cu Oscar de la Renta, Karl Lagerfeld, Giorgio Armani, Ralph Lauren. Apoi UNICEF şi International Herald Tribune", povesteşte Amalia Enache, partener al prinţesei Marina Sturdza în demersurile ei caritabile ce poartă marca HHC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici