Ambasada României în Franţa nu consideră cazul afişului SNCF un "incident diplomatic"

Un consilier politic din cadrul Ambasadei României în Franţa, Maria Ibram, a declarat că nu consideră drept "incident diplomatic" cazul unor afişe postate în trenuri TER care sugerau că românii sunt hoţi de bagaje, arătând că SNCF a cerut scuze, relatează France Soir în ediţia electronică.

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului Ambasada României în Franţa nu consideră cazul afişului SNCF un "incident diplomatic"

Ambasada României în Franţa nu consideră cazul afişului SNCF un "incident diplomatic" (Imagine: Rue 89)

"SNCF (societatea naţională franceză de căi ferate) şi-a cerut scuze, deci nu cred că putem cere mai mult. Pentru moment, Bucureştiul nu a dat (Ambasadei) instrucţiuni", a declarat Maria Ibram. "Evident, am fi preferat ca acest lucru să nu se întâmple", a adăugat ea.

Vicepreşedintele Ligii pentru Drepturile Omului, Malik Salemkour, a declarat că este vorba despre "incitare la ură rasială şi de stigmatizarea unei naţionalităţi". El a apreciat, însă, că "SNCF a avut o reacţie sănătoasă efectuând o anchetă internă şi retrăgând aceste afişe ".

Salemkour consideră însă drept "cel mai jenant" faptul că "un salariat al SNCF, cu responsabilităţi înalte, a putut scrie un asemenea mesaj". În opinia sa, acest lucru arată că există o "nevoie urgentă de prevenire a infracţionalităţii, care nu trebuie etnicizată". "Când am văzut afişul, am crezut, iniţial, că este vorba de o farsă sau de o iniţiativă privată a vreunei asociaţii rasiste", a spus el.

"Românii nu sunt bineveniţi în trenurile SNCF", comentează France Soir, arătând că o notă afişată în anumite trenuri TER, la sfârşitul lui ianuarie, solicita călătorilor să denunţe "faptele românilor", acuzaţi de furt de bagaje. În pofida scuzelor prezentate, SNCF se află într-o poziţie "jenantă", mai afirmă publicaţia.

"În ultimele săptămâni, românii au produs îngrijorare. Într-adevăr, au fost constatate numeroase furturi de bagaje. Vă cerem să fiţi mult mai atenţi. De asemenea, toate faptele românilor trebuie semnalate către PCNS" (organismul pentru securitate naţională în cadrul SNCF), scria pe afiş, care indica şi un număr de telefon.

Acest mesaj cu conţinut explicit rasist, pezentat ca o notă "info surete" (Informaţii de siguranţă) aparţinând SNCF destinată controlorilor, a fost distribuită şi afişată, în locuri vizibile, la bordul mai multor trenuri din regiunea Midi-Pyrenees, timp de peste o săptămână. Afişele au fost retrase abia după ce controlorii "şocaţi", au semnalat acest lucru conducerii lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici