Ambasada SUA a donat echipamente de 52.000 de dolari pentru site-ul IGPR privind fraude informatice

Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucureşti a donat echipamente de 52.000 de dolari pentru site-ul www.efrauda.ro al Poliţiei Române (IGPR), ambasadorul Mark Gitenstein participând la lansarea portalului unde cetăţenii pot depune sesizări pe tema criminalităţii informatice.

Urmărește
8 afișări

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a participat, marţi, alături de şeful IGPR, Liviu Popa, la vizita de lucru făcută la sediul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al IGPR.

În cadrul vizitei a fost lansat şi site-ul www.efrauda.ro, care va permite depunerea de sesizări online pe tema activităţilor legate de criminalitatea informatică. Portalul reprezintă un instrument de sesizare, dar şi o sursă de informaţii cu privire la situaţia criminalităţii informatice din România (legislaţie, tendinţe şi recomandări pentru cetăţeni).

Iniţiativa poliţiei s-a bucurat de sprijinul Ambasadei SUA, care a donat echipamente de specialitate pentru site în valoare de 52.000 de dolari.

Colaborarea româno-americană va continua, în contextul în care evoluţia acestei lumi virtuale şi a infracţionalităţii din domeniul IT presupune adoptarea unor măsuri concrete pentru anihilarea criminalităţii informatice.

Ambasada SUA a devenit un partener al IGPR, în ultimii ani, în lupta împotriva criminalităţii organizate.

Colaborarea a început în anul 2001, prin semnarea unui acord de asistenţă între Ambasada SUA la Bucureşti şi Guvernul României, prilej cu care au fost stabilite fonduri pentru componenta de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice.

Ulterior, partea română a întreprins demersurile necesare înfiinţării, la nivelul Poliţiei Române, a unui serviciu specializat pentru investigarea şi combaterea acestui fenomen.

Astfel, în anul 2003, în cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, a fost creat Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, care s-a dezvoltat treptat, beneficiind de sprijinul constant al colegilor americani şi având drept obiective combaterea fraudelor cu cărţi de credit, combaterea pornografiei infantile, cercetarea sistemelor informatice etc..

Partea americană a donat echipamente de peste 480.000 de dolari şi a asigurat specializarea angajaţilor din această structură prin cursuri de pregătire în valoare de aproape 370.000 de dolari (12 seminarii şi cinci ediţii anuale ale Conferinţei Naţionale a Specialiştilor în Domeniul Prevenirii şi Combaterii Criminalităţii Informatice).

De asemenea, din anul 2006, se desfăşoară activităţi de investigare în cauze de interes comun pentru ambele instituţii, creându-se şi operaţionalizăndu-se un task-force cu FBI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici