Ambasadorul României la Londra, despre ridicarea restricţiilor: Va fi un win-win game. Toată lumea va avea de câştigat
Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a declarat, miercuri, că ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2014, va fi un "win-win" game, toată lumea având de câştigat.
Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Atunci când restricţiile vor fi eliminate, va fi un win-win game, toată lumea va avea de câştigat. (...) Din ianuarie 2014, românii vor avea exact acelaşi statut ca francezii, germanii, austriecii şi britanicii", a spus ambasadorul, care a ţinut să sublinieze că nu există cadru legal pentru ca restricţiile să nu fie ridicate începând cu prima zi a anului viitor, la împlinirea a şapte ani de la aderare.
În acest context, Jinga a explicat că restricţiile, care au putut fi ocolite de o manieră legală, au creat însă vulnerabilităţi de ambele părţi. "Pe de o parte, pentru români. I-au făcut exploatabili şi vulnerabili în faţa unor angajatori fără scrupule, au fost, în cele mai multe cazuri, plătiţi sub salariul minim pe economie, pot fi concediaţi fără niciun fel de preaviz (...) În acelaşi timp - e şi greu de estimat - eu cred că toţi şi-au plătit taxele la statul britanic, dar este greu de estimat totuşi cât, cum, în ce proporţie. (...) Dacă aceste restricţii n-ar fi existat, aceiaşi români ar fi fost pe piaţa forţei de muncă, ar fi lucrat însă angajaţi şi ar fi plătit impozite, pentru că angajatorul ar fi plătit pentru ei, în acelaşi timp ei ar fi fost protejaţi", a spus ambasadorul României la Londra.
Ion Jinga a mai spus că, în ciuda restricţiilor, 40 la sută din forţa de muncă angrenată anul trecut la construirea Satului Olimpic de la Londra a fost românească. "Au fost muncitori români în construcţii. Există posibilitatea legală să vii aici să te declari self-employed, pe cont propriu, îţi iei o legitimaţie că eşti self-employed, declari că îţi plăteşti singur impozitele şi taxele la statul britanic şi te angajezi la o firmă de construcţii, căreia îi prestezi servicii. Este modalitatea legală prin care foarte mulţi români au reuşit să vină aici să lucreze în domeniul construcţiilor", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Câţi bani a produs Arena Naţională în 2024. Au fost 28 de meciuri şi 3 concerte
Ambasadorul României la Londra a mai spus, legat de acelaşi subiect, că prin ridicarea restricţiilor nu este de aşteptat un flux mare de români în Regatul Unit, el precizând însă că nu poate evalua care ar oputea fi numărul acestora.
"În evaluarea noastră, românii care au dorit să plece să lucreze în străinătate au avut toate ocaziile, toate oportunităţile să o facă în ultimii şapte ani. Nu pot să evaluez câţi vor veni în Marea Britanie şi, până la urmă, este dreptul lor, pentru că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi putem să ne mişcăm liber, să lucrăm oriunde în spaţiul UE, aşa cum o pot face şi britanicii. Sunt câteva mii de britanici care lucrează în România, sunt câteva zeci de mii, poate peste 100.000 de români în Marea Britanie. Dar Marea Britanie nu a fost, cel puţin până acum, destinaţia favorită pentru români", a mai spus Ion Jinga.
Ambasadorul s-a referit şi la campania negativă împotriva ridicării restricţiilor, în care un rol important l-ar avea, în opinia lui, presa tabloidă din Marea Britanie.
"Această campanie negativă, persistentă, absolut nedreaptă, dar care este continuată, a început în ianuarie 2013 şi vedeţi că, în ultimele săptămâni a primit un nou avânt. (...) Cred că această campanie riscă să lase urme în mentalul colectiv şi în percepţia populaţiei britanice cu privire la români. Şi astfel de urme se corectează greu. Politicienii britanici, în mod obligatoriu, reacţionează la ceea ce apare în media şi la ceea ce opinia publică simte. Un rol important, şi-mi pare rău s-o spun, în crearea acestei psihoze privind invazia românilor şi a bulgarilor îl joacă presa tabloidă din Marea Britanie", a spus el.
Referindu-se la aceeaşi campanie, Ion Jinga a explicat şi conotaţiile de natură politică pe care le-ar avea aceasta, în opinia lui.
"În 2004, atunci când au aderat trei ţări din Europa Centrală şi de Est, Marea Britanie, împreună cu Irlanda şi Suedia, au fost singurele ţări membre UE care nu au impus restricţii pe piaţa muncii. Şi estimările lor erau în jur de 13.000 de cetăţeni din Europa Centrală şi de Est care vor veni să lucreze în Marea Britanie. În loc de 13.000, au venit peste un milion. S-au creat, sigur, anumite perturbări pe piaţa locală şi această situaţie este speculată şi valorificată la refuz de mass media tabloidă şi de Partidul Independenţei, care, după cum ştiţi, este un partid naţionalist, extremist şi cu accente xenofobe şi antieuropene. Se apropie alegerile europene şi este cea mai bună oportunitate să câştigi voturi alarmând populaţia şi încercând să compari cu situaţia de acum nouă ani, când a aderat Polonia, de exemplu, cu situaţia actuală", a explicat Jinga.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO