Ambasadorul SUA: Mulţi români se tem şi acum să înfrunte elita născută din cenuşa anului 1989

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că tranziţia a presupus ca România să se debaraseze şi de o mentalitate dominată de frică, iar în prezent mulţi români se tem să înfrunte elita născută din cenuşa anului 1989, cu legături cu fostul regim şi Securitatea.

Urmărește
298 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA: Mulţi români se tem şi acum să înfrunte elita născută din cenuşa anului 1989

Mark Gitenstein (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)e elita născută din cenuşa anului 1989

"Asemenea tuturor fostelor ţări comuniste din Europa Centrală, România a trebuit să se debaraseze nu doar de un regim nedemocratic, represiv, şi de o economie planificată, ci şi de o mentalitate care, aşa cum ne-a reamintit Havel, era dominată de frică. Primii zece ani de la Revoluţie au fost dificili pentru România. O elită a luat fiinţă din cenuşa anului 1989. Ea a ajuns să domine sectoare ample ale economiei, mass-media şi clasei politice. Era o elită care, în prea multe cazuri, avea legături cu fostul regim comunist şi chiar cu Securitatea. Tocmai de aceea şi acum mulţi români se tem să o înfrunte", a afirmat Gitenstein.

El a explicat că tocmai din acest motiv statul de drept este foarte important pentru procesul de tranziţie din România.

"Instituţiile juridice puternice, independente, sunt esenţiale în această tranziţie. Nu este suficient să le acorzi oamenilor drept de vot. Trebuie să le oferi cetăţenilor capacitatea de a-şi revendica drepturile: drepturile omului şi drepturile civile, dreptul cetăţenilor români la proprietate şi principiul forţei obligatorii a contractului. În lipsa acesteia, existenţa unei prosperităţi reale şi a unei democraţii reale, eficiente, sunt imposibile", a argumentat Gitenstein.

Potrivit acestuia, reformele convenite cu FMI şi reforma justiţiei prevăzută de obiectivele MCV aduc noi reguli care asigură "încheierea tranziţiei de la comunism la democraţie deplină şi piaţă liberă". 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici