Ambasadorul Ungariei: România a primit toate informaţiile; nu e o catastrofă ecologică, ci umană

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că accidentul din Ungaria nu reprezintă o catastrofă ecologică, ci o imensă catastrofă socială şi umană, el mulţumind autorităţilor române pentru solidaritatea cu poporul ungar.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Ungariei: România a primit toate informaţiile; nu e o catastrofă ecologică, ci umană

Ambasadorul Ungariei: România a primit toate informaţiile; nu e o catastrofă ecologică, ci umană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Autorităţile române au primit toate informaţiile. Au fost în contact instituţiile ungare, cele două ministere de Externe au fost în legătură şi organismele create pentru gestionarea situaţiei, de asemenea. Sunt în continuare păstrate contactele", a spus ambasadorul.

"Vreau să le mulţumesc autorităţilor române şi în special ministrului român de Externe, Teodor Baconschi, care şi-a exprimat solidaritatea cu noi", a spus el.

Întrebat dacă Ungaria a solicitat sprijin din partea autorităţilor române, el a spus că a fost deja formulată o solicitare la Bruxelles. "Am făcut cerere la Bruxelles pentru sprijin din partea ţărilor care sunt parte ale Mecanismului de Protecţie Civilă. Mulţumim pentru sprijin", a spus Fuzes.

El a precizat că autorităţile ungare au intervenit de urgenţă cu eforturi majore pentru a diminua consecinţele dezastrului.

"Din punct de vedere ecologic, lucrurile sunt bine. Nu mai sunt necesare intervenţii majore. Este o catastrofă ecologică mică. Dar este o imensă catastrofă socială şi umană, cea mai mare din istoria noastră", a spus ambasadorul, adăugând că 7 localităţi şi mai multe sate au fost grav afectate.

El a explicat că accidentul s-a produs la firma ungurească de aluminiu MAL, la 100 de kilometri de Budapesta, substanţa ajungând în râul Zagya care se varsă în Tisa şi apoi în Dunăre.

"Nămolul roşu cu substanţe bazice chimice a ajuns în Dunăre. Guvernul maghiar a făcut toate eforturile în vederea neutralizării. PH-ul normal al apei este undeva la 7-8. Ieri, PH-ul ajunsese la 9-10. În urma intervenţiei Guvernului maghiar pentru neutralizare, astăzi PH-ul era în jurul valorii de 8", a explicat el, adăugând că nu mai există pericol din punct de vedere ecologic.

Întrebat dacă Ungaria a comunicat autorităţilor române şi natura substanţelor care au poluat Dunărea, el a spus că este vorba despre "nămol roşu", substanţă rezultată în urma tehnologiei aluminiului. "Această substanţă are factor PH bazic şi s-a neutralizat cu acid acetic", a explicat Fuzes.

România oferă sprijin Ungariei, în urma poluării din ţara vecină, constând în haine de protecţie, maşini de intervenţie şi specialişti, autorităţile de la Bucureşti aşteptând o reacţie a părţii ungare, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Borbely a spus că va avea, în 28 octombrie, o întâlnire la Budapesta cu omologul său din Ungaria, în cadrul căreia se vor analiza aspectele poluării produse şi modalităţile de sprijin pe care România le poate oferi.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că, potrivit ultimelor măsurători de vineri, Ph-ul apei Dunării în Ungaria a scăzut, după diluare, de la peste 9 la valori între 8,1 şi 8,5, "sub acel parametru care înseamnă nocivitate".

Borbely afirma, anterior, la Târgu Mureş, că din informaţiile primite de la specialiştii ungari rezultă că nu există un pericol de contaminare a apelor Dunării când va ajunge în România unda de viitură din Ungaria, cel mai devreme luni, dar autorităţile române sunt pregătite să intervină.

Guvernul ungar a instituit, marţi dimineaţă, starea de urgenţă în trei comitate din vestul ţării, din cauza inundaţiilor produse de o scurgere de reziduuri chimice de la o fabrică de bauxită. Site-ul bulgar de ştiri novinite.com relata, marţi după-amiază, că Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina ar putea fi afectate de accidentul soldat cu patru morţi şi 120 de răniţi.

Potrivit datelor MMP, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite în urma prelucrării bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deşeuri, cu un PH de 12-13, în pârâul Torna, afluent al râului Marcal, aflat în vestul Ungariei, în urma accidentului satul Kolontar fiind inundat de reziduuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici