Ambulanţa Harghita va reduce personalul şi va desfiinţa puncte de lucru după reducerea bugetului

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita va fi obligat să concedieze mai mulţi angajaţi şi să desfiinţeze câteva puncte de lucru, după ce bugetul instituţiei pe 2011 a fost redus de Ministerul Sănătăţii cu aproape un sfert, începând din 1 aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
234 afișări

Şeful Serviciului de Ambulanţă Harghita, Peter Szilard, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în urma unei evaluări a Ministerului Sănătăţii s-a luat decizia reducerii bugetului SAJ Harghita cu 24,16 la sută, hotărârea intrând în vigoare începând din 1 aprilie.

"În urma unei hotărâri a MS, bugetul SAJ pe anul 2011 a fost redus cu 24,16 la sută, decizie care a intrat în aplicare în 1 aprilie. Într-o astfel de situaţie, nu avem cum să facem economii, căci nu putem scurta distanţele până la bolnavi, ca să consumăm mai puţin combustibil, şi nici să renunţăm la înlocuirea pieselor stricate la ambulanţele noastre, vechi din 1990. Singura posibilitate care ne rămâne, după ce MS ne-a impus un astfel de buget, este să reducem personalul şi să închidem câteva puncte de lucru", a precizat şeful Serviciului de Ambulanţă Harghita.

Şeful SAJ Harghita a adăugat că, la evaluarea făcută de angajaţii ministerului, nu s-au luat în considerare numărul mare de solicitări şi gradul de dispersie a populaţiei pe o suprafaţă atât de mare ca a judeţului Harghita, care depăşeşte 6.600 de kilometri pătraţi.

"Harghita este un judeţ care are o suprafaţă mare, de 6.639 de kilometri pătraţi, fiind al treisprezecelea judeţ din România din acest punct de vedere şi al treilea la nivel naţional, după Tulcea şi Caraş-Severin, din punctul de vedere al dispersiei populaţiei, cu multe sate izolate şi cu un relief montan cu grad ridicat de dificultate, de peste 70 la sută", a afirmat dr. Peter Szilard.

El a spus că, în aceste condiţii, ambulanţele - 84 la număr, pentru cele 67 de localităţi ale judeţului - au asigurat o bună acoperire, ajungând la timp la intervenţii, asigurând, la nevoie, chiar transportul bolnavilor în stare gravă la spitalele din Târgu Mureş.

"E prea mult să tai un sfert din buget, nicio instituţie din ţară nu poate trăi şi funcţiona normal după o asemenea reducere, în condiţiile în care trebuie să prestăm aceeaşi muncă în acelaşi timp şi cu eficienţă, dacă se poate, maximă", a spus Peter Szilard.

Pe de altă parte, el a adăugat că, în cazul în care va fi nevoit să concedieze angajaţi ai SAJ, procedura va fi de durată, întrucât "este nevoie de cel puţin 60 de zile, ca să informezi superiorii, să anunţi sindicatul şi să acorzi angajatului preavizul prevăzut de lege".

"Nu ştiu ce va fi după reorganizare, dar ştiu sigur că, dacă nu se va reveni asupra acestei decizii, nu vom putea face faţă solicitărilor fără să creştem timpul de intervenţie, în condiţiile în care, în anumite cazuri, supravieţuirea se măsoară în secunde. În mod cert, calitatea serviciilor oferite de SAJ va scădea şi, ca să nu fim acuzaţi pe nedrept, am anunţat deja primăriile, Consiliul Judeţean şi Prefectura cu privire la aceste aspecte. Sper să ne ajute Dumnezeu, dacă nu altcineva, să nu fim nevoiţi să alegem noi căruia dintre bolnavi să-i acordăm primordial ajutorul. Este groaznic, pentru noi toţi pacienţii sunt la fel de importanţi", a concluzionat Peter Szilard.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici