Ambulanţe noi pentru consultaţii la domiciliu
Este vorba despre primul lot din contractul de 1.500 de ambulanţe, în valoare totală de 503.397.131 milioane de lei, pe care ministrul Sănătăţii Publice l-a semnat în 2007.
"Au fost licitaţii care s-au desfăşurat cu mare greutate, şi tocmai pentru că legea licitaţiilor publice era una care permitea abuzuri din partea unora sau altora ne-am şi lungit cu termenele de livrare. Din păcate unele maşini vor veni anul viitor , întrucât nimeni nu are pe stoc 1.500 de ambualnţe. Ele se fac la comandă, dar cel mai greu este medicalizarea lor. Până la 15 noiembrie vor fi livrate 250 de maşini de acest tip, adică de consultaţii la domniciliu, dar şi altele, respectiv 150 de ambulanţe de transport de tip A2 şi 300 de bucăţi de tip A1 – toate în valoare totală de 76.236.300 de milioane de lei, a adăugat ministrul Nicolăescu.
Pentru încă 900 de ambualnţe au fost "prinşi" bani în bugetul pe 2008, iar licitaţia va fi realizată la sfârşitul acestui an. În aceste condiţii, în 2008 ar putea fi livrată integral cantitatea contractată, ceea ce va permite înnoirea, pentru prima dată în ultimele decenii, a întregului parc auto.
"În pofida dicuţiilor, în care am fost criticaţi că facem programul de evaluare a sănătăţii, în loc să luăm ambulanţe am putut arăta că le facem pe amândouă", a mai spus Nicolăescu.
Primele maşini pentru consultaţii la domiciliu au fost repartizare astfel: câte patru bucăţi la Autoritatea de Sănătate Publică Alba, ASP Covasna, ASP Bistriţa Năsăud, ASP Harghita şi ASP Sibiu şi şase bucăţi la ASP Braşov şi câte opt maşini la ASP Cluj, ASP Bihor şi ASP Mureş.
Maşinile sunt dotate cu aparatură de urgeţă necesară pentru consultaţii: EKG, defibrilator, tuburi de oxigen, două genţi de urgenţă etc.