Ambulanţe şi trupe de jandarmi, mobilizate pentru transferul bolnavilor de la Spitalul Baia de Arieş

Mai multe ambulanţe cu echipaje medicale, dar şi trupe de jandarmi sunt mobilizate, vineri seară, la intrarea în oraşul Baia de Arieş, judeţul Alba, şi aşteaptă să intervină pentru a-i transfera la unitatea medicală din localitatea Zam (Hunedoara) pe bolnavii psihic internaţi în spitalul din oraş.

Urmărește
7 afișări

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba şi echipajele medicale au mai încercat, în cursul zilei de vineri, să evacueze bolnavii de la Spitalul din Baia de Arieş, care ar urma să fie transformat în cămin de bătrâni, însă cadrele medicale şi Sindicatul Sanitas Alba s-au opus motivând că măsura este ilegală pentru că nu există acordul scris al aparţinătorilor bolnavilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul DSP Alba, dr. Horia Timiş, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că la Baia de Arieş au fost mobilizate două ambulanţe medicale şi două autospeciale SMURD destinate transportului multiplu care aşteaptă să preia 19 din cei 42 de bolnavi cu probleme psihice internaţi în spitalul orăşenesc şi să îi transfere la Spitalul din Zam, judeţul Hunedoara.

Timiş a spus că restul bolnavilor, care nu sunt cazuri medicale grave, vor fi externaţi şi daţi în grija familiilor.

Potrivit sursei citate, autorităţile sanitare mobilizate pentru transferul bolnavilor nu pot interveni deoarece atât reprezentanţii sindicatului Sanitas Alba, cât şi angajaţii Spitalului din Baia de Arieş s-au opus.

"Am rămas la intrarea în oraş şi nu am dorit să mergem în zona spitalului pentru a nu crea stări tensionate. Aşteptăm clarificarea unor probleme juridice şi sperăm ca în această seară ( vineri seară - n.r.) să transferăm bolnavii", a spus Timiş.

Pe lângă echipele medicale şi ambulanţe, la intrarea în Baia de Arieş sunt mobilizate şi trupe de jandarmi care au rolul de a menţine ordinea în cazul în care s-ar putea produce incidente în timpul transferării bolnavilor internaţi în spital.

Echipajele de la Ambulanţă şi reprezentanţii DSP Alba au fost împiedicaţi, vineri, de către autorităţile locale să transfere mai mulţi bolnavi cu probleme psihice internaţi la Spitalul din Baia de Arieş la unitatea medicală din Zam (Hunedoara) întrucât spitalul din Baia de Arieş a fost desfiinţat.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horia Timiş, declara, vineri, că spitalele din Baia de Arieş, Zlatna şi Ocna Mureş vor fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice, iar pacienţii ar fi trebuit externaţi sau transferaţi în alte unităţi sanitare.

"Există un ordin de ministru şi o hotărâre de Guvern, noi trebuie să le punem în aplicare. Responsabilitatea este a administraţiei locale, iar bolnavii trebuiau externaţi sau transferaţi în alte spitale până la această dată", afirmaTimiş.

Horia Timiş spunea că la spitalul din Baia de Arieş sunt internate şi 41 de persoane cu probleme psihice, 19 dintre acestea urmând să fie transferate la spitalul din Zam, judeţul Hunedoara, iar restul să fie externate şi date în grija familiilor.

El afirma că, vineri, s-a încercat transferarea bolnavilor la Spitalul din Zam, însă echipajele de la Ambulanţă şi cadrele medicale trimise au fost împiedicate de către autorităţile locale şi reprezentanţii sindicali să facă acest lucru.

"Suntem opriţi de autorităţile locale şi reprezentanţii sindicatului să punem în aplicare această hotărâre de guvern", spunea Timiş.

Potrivit sursei citate, o problemă similară este la Spitalul din Zlatna, unde autorităţile locale şi reprezentanţii sindicali se opun transferării bolnavilor.

Pe de altă parte, Spitalul din Ocna Mureş a fost închis oficial de vineri.

La rândul său, liderul Sanitas Alba, Marius Sepi, declara că nu înţelege opoziţia ministrului Sănătăţii faţă de propunerea la care s-a ajuns la nivel judeţean privind transformarea celor trei spitale în secţii exterioare ale Spitalului Judeţean Alba şi totodată acceptarea programului guvernamental pentru înfiinţarea de azile de bătrâni.

Sepi spunea că sindicatul s-a opus măsurii de transferare a bolnavilor psihic din Spitalul din Baia de Arieş la unitatea medicală din Zam deoarece este ilegală.

"Legea spune că o persoană fără discernământ, ca să fie internată într-o locaţie, trebuie să existe acordul aparţinătorilor. Cum nu există acordul aparţinătorilor, măsura este ilegală", spunea Sepi, adăugând că colegii săi, cadre medicale în cadrul spitalului, ar putea avea probleme penale dacă ar permite transferarea bolnavilor.

Marius Sepi afirma că îi cere public demisia directorului DSP Alba, Horia Timiş, deoarece acesta ar fi cerut cadrelor medicale din cele trei spitale "demisia în alb", ameninţându-i că în caz contrar nu îşi vor primi salariile.

Spitalele din Zlatna, Baia de Arieş şi Ocna Mureş au fost propuse de Ministerul Sănătăţii pentru a fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice, măsura nefiind dorită de administraţiile locale din localităţile respective.

Autorităţile judeţene şi locale din Alba au propus ministerului transformarea celor trei spitale în secţii exterioare ale Spitalului Judeţean Alba şi o parte din acestea în cămine pentru persoane vârstnice.

În cele trei unităţi medicale lucrează aproximativ 240 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici