Amenda minimă pentru un apel abuziv la 112, 500 lei

Amenda minimă pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă 112 va fi majorată de cinci ori, de la 100 lei, limită stabilită în 2002, la 500 lei, iar amenda pentru furnizorii serviciilor de comunicaţii care nu respectă obligaţiile în domeniu creşte de zece ori, de la 10.000 lei la 100.000 lei.

Urmărește
1875 afișări
Imaginea articolului Amenda minimă pentru un apel abuziv la 112, 500 lei

Amenda minimă pentru un apel abuziv la 112, 500 lei

Apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă 112 va fi sancţionată cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, aceleaşi sume fiind percepute şi pentru alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, conform unei ordonanţe aprobate recent de Guvern.

Legea privind funcţionarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată în 2002, prevede că pentru apelarea abuzivă sau alertarea falsă a dispeceratului pentru apeluri de urgenţă este aplicată o amendă cuprinsă între un milion şi cinci milioane lei vechi (100-500 lei).

Ordonanţa Guvernului mai stabileşte că pentru furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de telefonie destinate publicului care nu asigură cu prioritate retransmiterea apelului de urgenţă, nu informează abonaţii serviciilor pentru care plata se realizează în avans cu privire la utilitatea transmiterii datelor personale şi care nu pun, gratuit, la dispoziţia administratorului sistemului bazele de date proprii conţinând numerele de telefon, numele şi adresele abonaţilor va fi aplicată o amendă cuprinsă între 5.000 şi 100.000 lei.

Legislaţia valabilă din 2002 prevede că pentru nerespectarea de către operatorii publici de telefonie a unor astfel de obligaţii este aplicată o amendă cuprinsă între 50 milioane-100 milioane lei vechi (5.000-10.000 lei).

Amenzile pentru apeluri şi alerte false sunt percepute de către persoanele anume împuternicite din Ministerul Internelor, pe baza datelor furnizate de administratorul sistemului, iar sancţiunile pentru furnizorii de comunicaţii sunt aplicate de către persoanele anume împuternicite din Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii, se arată în ordonanţă.

Noile sancţiuni vor intra în vigoare în termen de zece zile.

Localizarea persoanelor care apelează numărul unic de urgenţă 112 va fi posibilă pe o rază de un kilometru, a declarat, săptămâna trecută, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Borbely Karoly.

El a arătat că, anul trecut, în sistemul numărului unic de urgenţă 112 au fost înregistrate 36 milioane de apeluri, dintre care 33 milioane au fost false.

Comisia Europeană a anunţat, în luna noiembrie 2007, că a început procedura de infringement împotriva României, pentru a se asigura că numărul unic de urgenţă 112 funcţionează corespunzător.

Legislaţia UE în materie de telecomunicaţii impune statelor membre să se asigure că serviciile de urgenţă sunt accesibile gratuit, formând numărul de urgenţă unic european 112.

Statele membre trebuie să garanteze, de asemenea, că operatorii de telecomunicaţii furnizează serviciilor de urgenţă informaţiile privind localizarea apelantului pentru apelurile către numărul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici