În perioada 11 septembrie – 13 octombrie 2017, direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a Municipiului Bucureşti, au controlat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În cadrul controlului, au fost verificate 635 de ferme, 504 exploataţii non-profesionale, 324 de centre de colectare a laptelui, 130 de unităţi de procesare a laptelui, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, 404 unităţi de procesare înregistrate sanitar-veterinar şi 45 de depozite independente, care asigură stocarea produselor lactate ce urmează a fi distribuite prin programul „Laptele şi cornul”.
Ca urmare a neregulilor constatate în timpul controalelor desfăşurate, au fost aplicate 101 sancţiuni contravenţionale în valoare de 172.860 de lei. De asemenea, au fost emise 66 de ordonanţe de suspendare temporară a activităţii, 27 de ordonanţe pentru interzicerea desfăşurării activităţii şi au fost acordate 184 de avertismente, pentru care au fost stabilite termene de remediere.
Totodată, în urma controalelor efectuate, a fost reţinută şi dirijată către unităţi de neutralizare o cantitate de 744 de kg de produse lactate, impropii pentru consum.
Printre neregulile constatate se numără:
– utilizarea laptelui materie primă provenit din exploataţii de animale al căror status de sănătate nu este controlat şi atestat de către medicii veterinari care asigură supravegherea sanitară a acestor exploataţii,
– utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la ferme/centre de colectare la unităţile de procesare a laptelui,
– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a laptelui pe durata transportului,
– nerespectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă referitoare la mulsul, colectarea, răcirea şi procesarea laptelui crud şi inexistenţa unor programe proprii de control, în vederea determinării criteriilor pentru laptele crud