Amenzi de 2,3 milioane de lei pentru comercianţii de etnobotanice, aproape 250 de persoane cercetate

Structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au acordat, în decurs de două luni, amenzi de 2,3 milioane de lei pentru comercianţii de substanţe etnotobanice, iar poliţiştii au înregistrat peste 185 de dosare penale, în care sunt cercetate aproape 250 de persoane.

Urmărește
4 afișări

Rezultatele acţiunilor structurilor MAI în ceea ce priveşte limitarea vânzării de substanţe etnobotanice au fost prezentate, marţi, într-o videoconferinţă cu prefecţii la sediul MAI, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

La activitate au participat secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului, Mihai Capră, şi adjunctul Şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestorul principal Lucian Guran.

Potrivit datelor expuse, în prezent mai funcţionează 104 ''magazine de vise'' în ţară, faţă de 373 în anul 2010.

Valoarea totală a amenzilor aplicate în perioada februarie-aprilie 2011, în judeţe şi Bucureşti, de către echipele de control este de peste 2,3 milioane lei, fiind confiscate peste 10.100 de plicuri ce conţineau substanţe psihoactive.

Organele de cercetare penală au înregistrat 186 de dosare, în care sunt cercetate 242 de persoane. Un număr de 21 dintre acestea - majoritatea din Bucureşti, dar şi din judeţele Iaşi şi Prahova - au fost reţinute.

În prezent, în 25 de judeţe nu mai funcţionează magazine de vise, în 19 dintre acestea magazinele fiind închise în urma acţiunilor demarate în luna februarie 2011.

''Rezultatele pozitive obţinute nu trebuie să determine renunţarea la desfăşurarea de acţiuni de supraveghere a mediilor în care se pot comercializa, utiliza sau consuma substanţe şi produse noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii. (...) Trebuie acordată, în continuare, o atenţie specială comerţului online, dar şi promovării de acţiuni în instituţiile de învăţământ, în colaborare cu inspectoratele şcolare, pentru combaterea şi prevenirea consumului acestor substanţe'', a spus ministrul Administraţiei şi Internelor în cadrul şedinţei de marţi.

În februarie 2011 a fost elaborat şi pus în aplicare ''Ordinul comun al ministrului Sănătăţii Publice, ministrului Administraţiei şi Internelor, ministrului Finanţelor Publice, ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru constituirea echipelor mixte ce vor efectua controale, conform competenţelor legale, în locurile şi /sau în mediile în care se produc, se comercializează, se utilizează sau se consumă substanţe şi /sau produse noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii, altele decât cele reglementate''.

Astfel, începînd cu 21 februarie 2011, s-au format echipe mixte pentru efectuarea de controale vizând comercializarea şi consumarea substanţelor etnobotanice.

Acţiunile din perioada februarie-aprilie au fost desfăşurate conform planurilor de acţiune elaborate de structurile teritoriale de poliţie, prin care au fost stabilite obiective şi responsabilităţi pentru fiecare din autorităţile componente ale echipelor mixte, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici