Amenzi de 5.000 de lei pentru distrugerea spaţiilor verzi din Capitală

Cele mai mari amenzi pentru distrugerea zonelor verzi din Capitală ar putea ajunge până la 5.000 de lei şi vor fi date celor care intră în parc cu vehicule, aruncă agenţi poluanţi sau schimbă destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi, potrivit unui proiect al municipalităţii.

Urmărește
706 afișări
Imaginea articolului Amenzi de 5.000 de lei pentru distrugerea spaţiilor verzi din Capitală

Amenzi de 5.000 de lei pentru distrugerea spaţiilor verzi din Capitală (Imagine: Mediafax Foto)

Primăria Capitalei a pus, luni, în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind normele de protecţie a spaţiilor verzi din Bucureşti. După aprobarea proiectului de hotărâre, HCGMB 10/2001, prin care erau interzise călcatul pe iarbă şi accesul cu biciclete în parcuri, va fi abrogată.

Modificările aduse Hotărârii CGMB numărul 10 din 2001 au fost anunţate de primarul general al Capitalei Sorin Oprescu într-o conferinţă de presă susţinută duminică, la Grădina Zoologică.

Oprescu spunea că noua hotărâre prevede că sunt permise călcarea şi staţionarea pe iarbă în parcuri, precum şi intrarea cu biciclete şi role pe aleile parcurilor şi grădinilor publice, pe trasee special amenajate în acest sens.

"Sper ca directorii Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement să-şi respecte angajamentele pe care şi le-au luat şi cel târziu în septembrie să fie trasate piste de biciclete în parcul Tineretului şi în Herăstrău", spunea Oprescu.

De asemenea, primarul anunţa că pentru protejarea spaţiilor verzi au fost mărite şi amenzile, în unele cazuri de până la 30 de ori, proporţional cu faptele.

Astfel, pentru intrarea în parc cu mijloace auto-moto, amenda cea mai mică a crescut de 30 de ori, de la 100 de lei la 3.000, putând ajunge până la maxim 5.000 de lei.

"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 5.0000 de lei atât pentru persoanele fizice cât şi juridice (...) intrarea cu mijloace auto, moto, a altor mijloace de transport motorizate, a celor cu tracţiune animală, a ierbivorelor pe spaţiile verzi şi aleile din parcurile şi grădinile publice", se arată în proiectul de hotărâre.

Sunt exceptate de la aceste dispoziţii maşinile de intervenţie, pompierii, poliţia, jandarmeria, poliţia comunitară, salvarea, utilajele care deservesc spaţiile verzi sau fac intervenţii la reţelele edilitare.

De asemenea, sunt exceptate şi zonele în care accesul se face numai pe bază de autorizaţie temporară emisă de Primăria Capitalei ori de administratorul zonei în cazul aprovizionării unităţilor de orice fel care funcţionează legal în parcuri şi grădini publice, cu condiţia ca vehiculele folosite în acest scop să nu depăşească greutatea maximă de 3,5 tone şi să respecte programul de aprovizionare între orele 24.00 şi 7.00.

Cele mai mari amenzi, între 3.000 şi 5.000 de lei, vor fi aplicate şi celor care distrug spaţiile verzi cu agenţi poluanţi - sare, detergenţi, produse petroliere -, care ard exemplarele ocrotite şi vegetaţia din zonele verzi şi din perdelele de protecţie, care defrişează şi taie arbori şi arbuşti ocrotiţi fără aviz, precum şi celor care schimbă destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi sau în curs de amenajare sau le deteriorează cu lucrări de construcţii, infrastructură edilitară şi transport, inclusiv betonarea alveolelor neplantate din aliniamentele stradale.

Pentru deterioarare plantelor ornamentale, a gardurilor vii, a plantaţiilor de arbuşti, precum şi pentru utilizarea spaţiilor verzi din parcuri şi grădini pentru antrenamentele sportive sau concursuri amenzile vor fi între 350 şi 500 de lei pentru persoane fizice şi între 500 şi 1.000 de lei pentru persoane juridice.

Aceleaşi amenzi vor fi aplicate şi pentru înnoptarea, aprinderea şi întreţinerea focurilor pe zonele verzi, mutarea sau răsturnarea băncilor, coşurilor, distrugerea indicatoarelor, dormitul pe bănci, dar şi pentru scăldatul în lacurile şi fântânile arteziene din parcuri.

Persoanele care aruncă ţigări, gumă de mestecat, ambalaje sau resturi menajere, precum şi cadavre de animale pe spaţii verzi sau pe aleile din parcuri, în fântâni, lacuri şi bazine vor primi amenzi între 350 şi 500 de lei.

Totodată, potrivit proiectului, persoanele care intră cu animalele de companie în alte zone din parcuri, grădini publice şi spaţii verzi, altele decât cele special amenajate, vor fi amendate cu sume între 350 de lei şi 500 de lei. Chiar şi în locurile special amenajate proprietarii animalelor sunt obligaţi să cureţe excrementele de la acestea.

Aceleaşi amenzi vor fi aplicate şi celor care repară şi spală maşini, motociclete, ATV-uri sau obiecte casnice pe spaţii verzi, maluri de lacuri, râuri, trotuare şi străzi.

Depozitarea deşeurilor vegetate, menajere sau de la construcţii pe spaţii verzi, satisfacerea necesităţilor fiziologice în afara grupurilor sanitare sau a toaletelor ecologice în parcuri şi pe spaţii verzi, utilizarea aparatelor de joacă pentru copii de către adulţi, păşunatul în parcuri, grădini publice sau spaţii verzi din zona ansamblurilor de locuinţe vor fi, de asemenea, sancţionate cu amenzi între 350 şi 500 de lei.

Totodată, potrivit proiectului, vor fi considerate contravenţie şi sancţionate cu amendă de la 1.000 la 1.500 de lei pentru cetăţeni, respectiv de la 1.500 la 3.000 lei pentru persoanele juridice: decojirea şi tăierea de ramuri din arbori şi arbuşti, inclusiv fixarea de indicatoare şi reclame, precum şi distrugerea cu substanţe toxice sau inflamabile a plantelor, furtul acestora şi a arborilor doborâţi de fenomenele naturale, dar şi culegerea şi comercializarea florilor ocrotite, a nuferilor şi lotuşilor.

Deteriorarea statuilor, monumentelor, clădirilor, chioşcurilor, estradelor, fântânilor arteziene, izvoarelor, precum şi a aleilor, căilor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, reţelelor electrice şi de irigat, gurilor de canal şi a capacelor acestora vor intra în categoria contravenţiilor, amenzile urmând să fie aplicate de inspectorii municipali şi de poliţiştii comunitari.

Proiectul mai stabileşte şi modul în care vor fi emise avizele de specialitate pentru acţiunile care presupun intervenţia asupra mediului.

Astfel, avizele pentru defrişare, toaletare, reduceri şi regenerări de coronament, amenajare sau reamenajere a spaţiilor verzi se emit de către Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), pentru vegetaţia situată pe domeniul public şi privat al statului, al Capitalei, precum şi de pe terenurile proprietate particulară a persoanelor fizice sau juridice, cu excepţia pomilor fructiferi pentru care avizul de defrişare se eliberează de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltarea Rurală Bucureşti din Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Totodată, avizele de defrişare pentru mai mult de trei exemplare de arbori se vor emite de către ALPAB cu acordul Comisiei de Ecologie şi Protecţia Mediului din cadrul CGMB şi se vor raporta săptămânal Direcţiei Protecţia Mediului şi Educaţie Ecocivică.

Excepţie fac arborii uscaţi în proporţie de 70-100%, cei dezrădăcinaţi, cei ce prezintă scorburi pe trunchi şi ramuri, coronamente dezechilibrate şi alte semne vizibile de declin biologic avansat, pentru care emiterea avizului de defrişare se face fără acordul comisiei de specialitate CGMB.

În cazul în care este vorba de arbori ocrotiţi, actele se vor elibera de către Direcţia Protecţia Mediului şi Educaţie Ecocivică (DPMEE) numai cu acordul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din Academia Română şi cu avizul comisiei de specialitate din cadrul CGMB.

Pentru a compensa scoaterea arborilor, persoanele fizice şi juridice care primesc aviz de defrişare au obligaţia de a planta în compensare minim cinci arbori pentru fiecare arbore defrişat pe terenul propriu, iar în cazul în care nu există această posibilitate, pe o suprafaţă de teren indicată de către municipalitate sau de către reprezentanţii administraţiei publice de sector.

Proiectul de hotărâre va fi în dezbatere publică până în data de 30 iunie, după care va fi supus spre aprobare consilierilor municipali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici