Amenzi de până la 2500 de lei pentru cei care-şi lasă câinii nesupravegheaţi în spaţiul public

Senatul a adoptat, miercuri, o lege a PC, privind programul de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, care prevede amenzi de până la 2500 de lei pentru cei care-şi lasă câinii nesupravegheaţi în spaţiul public, precum şi înfiinţarea Sistemului Naţional de Identificare a animalelor.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Amenzi de până la 2500 de lei pentru cei care-şi lasă câinii nesupravegheaţi în spaţiul public

Amenzi de până la 2500 de lei pentru cei care-şi lasă câinii nesupravegheaţi în spaţiul public

Plenul Senatului a aprobat miercuri, cu 74 de voturi “pentru” şi doar un vot “împotrivă”, propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, iniţiată de senatorul PC Marius Marinescu.

“Prin acţiunea noastră, transformăm ecarisajele, acele centre de exterminare, în adevărate adăposturi pentru protecţia animalelor. Totodată, animalele de companie vor fi identificate şi cipate, iar cei care aruncă animalele pe domeniul public vor fi sancţionaţi, fiind interzise comercializarea şi folosirea cărnii şi a blănurilor de câine şi de pisică, dar şi luptele de câini", a declarat senatorul Marius Marinescu, în prezentarea proiectului legislativ.

Guvernul a arătat că nu este de accord cu această iniţiativă legislativă, în condiţiile în care legea nu prevede sursele de finanţare pentru înfiinţarea acestor centre de protecţie a animalelor.

Potrivit proiectului de lege, consiliile locale şi CGMB au obligaţia de a înfiinţa, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor şi a altor animale.

Astfel, pisicile, câinii sau alte animale fără stăpân vor fi capturate şi transportate în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor, unde vor fi cazate pe o perioadă de şapte zile, şi nu doar două zile, cum prevedea legea până în acest moment, în această perioadă, cei interesaţi putând adopta un animal.

Câinii sau pisicile nerevendicate pot fi adoptate de asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor, dar numai după ce au fost sterilizate, vaccinate antirabic şi deparazitate intern şi extern.

Prin proiectului lui Marius Marinescu, se înfiinţează Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animlelor de companie şi Comunitare, Câini,Pisici şi alte animale, care va funcţiona în subordinea primăriilo.

Alte instituţii care vor fi înfiinţate pentru protecţia animalelor sunt Registrul Naţional de Identificare şi înregistrare a animalelor cu sau fără deţinător şi Fişierul Central pentru Monitorizarea animalelor.

Proiectul de lege prevede că, în cazul câinilor cu stăpân, aceştia să tranziteze spaţiul public doar cu lesă şi zgardă, sub directa supraveghere a stăpânilor.

Lăsarea nesupravegheată pe spaţiul public a câinilor adoptaţi sau a celor cu stăpân se pedepseşte cu amendă între 1.000 şi 2.500 de lei.

Legea incriminează organizarea sau participarea la luptele cu animale, abandonarea animalelor, provocarea de suferinţe fizice şi psihice animalelor sau reproducerea câinilor şi pisicilor fără drept de montă.

Astfel, dreptul de montă poate fi atribuit la cerere, contra unei taxe anuale pentru fiecare animal în parte şi o taxă suplimentară pentru fiecare generaţie de pui, cu excepţia celor care sunt înscrişi în Asociaţiile Chinologice şi Feline.

Proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici