Amenzi de peste jumătate de milion de lei pentru terenuri neîngrijite şi ambrozie

Persoanele fizice şi juridice care deţin terenuri sunt obligate, potrivit legii, să le menţină igienizate, să le împrejmuiască şi să le cureţe de ambrozie, o buruiană al cărei polen provoacă alergii puternice.

Urmărește
616 afișări
Imaginea articolului Amenzi de peste jumătate de milion de lei pentru terenuri neîngrijite şi ambrozie

Amenzi de peste jumătate de milion de lei pentru terenuri neîngrijite şi ambrozie

Poliţiştii locali din Sectorul 6 anunţă că fac frecvent controale. Anul acesta au dat peste 70 de amenzi în valoare totală de 528.000 de lei. Dintre acestea, 8 sancţiuni în valoare de 85.000 de lei au fost date numai în ultimele două luni, pentru ambrozie.

Ce poate fi mai chinuitor, în zilele frumoase de toamnă, decât să te baricadezi în casă, cu geamurile închise, şi să te îndopi cu pastile, pentru simplul motiv că lângă locuinţa ta cresc câmpuri de ambrozie la care tu eşti alergic?! Iar de cele mai multe ori, baricadarea în casă nu este suficientă. Polenul acestei buruieni poate fi inhalat pe stradă, din autobuze, din maşina personală.

Amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 20.000 de lei

Pentru că alergia la ambrozie a devenit o problemă de sănătate publică, în 2018, autorităţile au dat o lege prin care obligă proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane să desfăşoare periodic lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a acestei buruieni. Cei care nu se conformează primesc, în primă fază (perioada 1-15 iulie), avertismente. Apoi, în perioada 16 iulie – 31 octombrie, se trece la amenzi. Persoanele fizice pot fi sancţionate cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, iar cele juridice între 10.000 şi 20.000 de lei.

În Sectorul 6, în perioada martie – septembrie, au fost efectuate 85 de controale pentru depistarea terenurilor cu ambrozie. S-au găsit 25 de terenuri pline de buruieni, iar proprietarii acestora au fost somaţi să le distrugă. Majoritatea s-au conformat, însă alţii nu.

Poliţiştii locali şi-au intensificat controalele

Din 16 iulie şi până acum, poliţiştii locali ai Sectorului 6 au amendat numai pentru ambrozie 3 societăţi comerciale (cu suma totală de 60.000 de lei) şi 5 persoane fizice (cu 25.000 de lei). Iar controalele sunt în plină desfăşurare în această perioadă. „Un proprietar poate fi sancţionat contravenţional pentru neîntreţinerea şi neigienizarea terenului, pentru neîmprejmuirea acestuia şi dacă nu distruge ambrozia. Concret, într-un an poate primi avertismente şi circa 3 amenzi. Dacă tot nu intră în legalitate, următorul pas este supraimpozitarea terenului cu până la 500%”, spune Camelia Forăscu, şef serviciu Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale Sector 6.

Alături de colegii ei, joi după-amiaza a luat la pas terenurile cu probleme. S-au oprit la unul de aproape 4.000 de metri pătraţi, plin de gunoaie şi de vegetaţie crescută haotic. Proprietarul a primit două amenzi anul trecut şi una în acest an. Urmează propunerea pentru supraimpozitare. În Cartierul Brâncuşi, un alt teren de 5.000 mp, din imediata apropiere a unui complex de locuinţe, era năpădit de ambrozie.
Proprietarul deja a primit anul acesta două amenzi de 1.500 şi de 1.000 de lei. Nu a reacţionat, aşa că urmează propunerea de supraimpozitare a terenului. Aceeaşi situaţie pe prelungirea Ghencea, unde proprietarul, persoană juridică, nu s-a conformat după încasarea amenzii de 10.000 de lei.

Ambrozia este cea mai frecventă cauză a alergiilor de toamnă. O singură plantă poate elibera până la un miliard de particule de polen, care sunt purtate de vânt sute de metri. Sezonul durează din august şi până în octombrie. Zilele calde şi uscate, în special între orele 10 dimineaţa şi 15-16 după-amiaza, sunt cele mai sensibile perioade. Amenzi pentru ambrozie se mai pot da până la finalul lunii octombrie.

Pentru neigienizarea terenului s-au dat sancţiuni de 443.000 de lei, în 2022

În afară de obligaţia de a curăţa terenul de ambrozie, proprietarii mai trebuie să le împrejmuiască, să le întreţină, să le menţină curate, igienizate. În caz contrar, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, iar cele juridice între 3.000 şi 5.000 de lei. În acest caz, controalele şi sancţiunile se desfăşoară pe tot parcursul anului.

Astfel, de la începutul anului 2022 şi până în prezent, au fost găsite 64 de terenuri insalubre. Pentru neigienizarea lor, s-au dat 64 de sancţiuni, în valoare totală de 443.000 de lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici