- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amnesty International cere protecţie pentru persoanele evacuate, odată cu amendarea legii locuinţei
Amnesty International solicită Bucureştiului alinierea legislaţiei interne la cea europeană în domeniul protecţiei pentru persoanele evacuate forţat, reprezentanţii organizaţiei dorind ca măsurile în materia evacuărilor cuprinse în dreptul internaţional să fie introduse în noua lege a locuinţei.
"Solicităm ca măsurile ce reglementează evacuările forţate în dreptul internaţional să fie transpuse şi în legislaţia românească, iar acum, în contextul în care se doreşte modificarea legii româneşti a locuinţei, considerăm că este un moment oportun", a declarat, joi, înntr-o conferinţă de presă, Audrey Gaughran, director de program al Amnesty International.
Reprezentanţii ONG-ului au realizat, alături de partenerii lor de la organizaţia Romani CRISS, care militează pentru drepturile romilor, un studiu privind situaţia comunităţilor de romi evacuate forţat în România în ultiimii ani. Ei au criticat modul în care autorităţile locale din diferite oraşe ale României au gestionat evacuările forţate ale romilor, identificând atât încălcări ale procedurii impuse în astfel de cazuri, cât şi nereguli privind locul şi condiţiile în care minoritarii au fost strămutaţi.
Marian Mandache, coordonator de programe la Romani CRISS, a dat ca exemplu situaţia unei comunităţi de romi din Miercurea Ciuc. Aceştia au fost evacuaţi forţat dintr-o locuinţă socială din centrul oraşului, pe care edilii au decis s-o demoleze, primind în schimb "dreptul de a locui în nişte barăci de tablă, la marginea oraşului, în imediata apropiere a staţiei de epurare".
Potrivit lui Mandache, în această situaţie au existat "toate cele trei ingrediente clasice ale ilegallităţii comise în astfel de cazuri": segregarea etnică, încălcarea dreptului la a locui în condiţii rezonabile, barăcile nefiind o soluţie viabilă, şi încălcarea dreptului la sănătate, prin faptul că cei vizaţi au fost mutaţi într-o zonă "cu un nivel ridicat de toxicitate".
"Probleme au fost şi în alte zone ale ţării: la Cluj, Constanţa, Mangalia, dar şi în alte locuri. Nu există o statistică exactă care să conţină numărul celor evacuaţi, însă problema este gravă, din punctul nostru de vedere", a spus Mandache. El a reclamat apoi consecinţele "grave" asupra vieţii celor evaacuaţi şi mutaţi la periferia oraşelor, care şi-au pierdut, pe lângă accesul la servicii sociale, la şcoală şi la muncă, şi respectul de sine.
Fotis Filippou, cercetător în programul pentru Europa şi Asia Centrală al Amnesty International, a concluzionat spunând că dreptul la locuinţă nu este "un privilegiu", ci "un drept fundamental".
Referitor la situaţiile de evacuării forţate din proprietăţii ocupate abuziv, Audrey Gaughran a afirmat că, în prezent, statul protejează doar proprietarul, lăsându-l în schimb pe cel evacuat fără nicio protecţie.
"Legea europeană obligă statul să-l protejeze şi pe proprietar, dar şi pe cel evacuat. Există măsuri clare, practice, în legislaţia internaţională şi noi cerem autorităţilor de la Bucureşti să le introducă şi în legislaţia internă. Evacuarea, ca orice alt proces, trebuie să se facă după nişte reguli", a conchis Gaughran.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO