Ana-Maria Popa: de la studentă a Universităţii Politehnica la Doctorat în SUA. A fost crescută de la 5 ani de bunici

  • Ana-Maria Popa, o tânără remarcabilă, absolventă a Universităţii Naţionale Politehnica din Bucureşti, impresionează prin realizările sale academice şi implicarea în proiecte de impact global.
  • Anul acesta, Ana-Maria a fost acceptată să-şi continue studiile doctorale la Texas A&M University, o realizare care marchează un nou început în cariera sa.
  • Recent înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, povestea Anei-Maria este una despre curaj, ambiţie şi determinare.
Urmărește
6394 afișări
Imaginea articolului Ana-Maria Popa: de la studentă a Universităţii Politehnica la Doctorat în SUA. A fost crescută de la 5 ani de bunici

Ana-Maria Popa: de la studentă a Universităţii Politehnica la Doctorat în SUA.

Ana-Maria Popa s-a născut în Republica Moldova, iar de la vârsta de cinci ani a rămas în grija bunicilor. Situaţia dificilă a anilor 2000 a privat-o de prezenţa maternă, iar acest impas a făcut-o să lupte mai mult. Dorinţa de a reuşi a fost mare, astfel că la vârsta de 16 ani a trecut Prutul şi s-a mutat în România, unde şi-a început studiile la Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu” din Bucureşti.

Descoperirea pasiunii pentru fizică i-a schimbat viaţa Anei-Maria. Profesoara Maria Ioniţă i-a insuflat dragostea pentru această ştiinţă, iar tânăra a decis să îşi continue studiile la Universitatea Naţională Politehnica din Bucureşti, specializarea Energetică şi Tehnologii Nucleare. De-a lungul anilor de facultate a fost şefă de grupă şi a participat la numeroase conferinţe, sesiuni de comunicări ştiinţifice şi workshopuri naţionale şi internaţionale. Anul acesta a absolvit facultatea în calitate de şefă de promoţie, iar în cadrul festivităţii de absolvire a primit premiul de excelenţă „Mihnea Constantinescu”.

Parcursul academic al Anei-Maria a fost completat de premii naţionale şi internaţionale – la Conferinţa Internaţională a Studenţilor CERC, în 2021, a obţinut Premiul I la secţiunea „Matematică aplicată în inginerie” cu lucrarea „Analiza topologică a datelor în reţele”, pe care a realizat-o în colaborare cu studentul Costin Laurenţiu Toma.

În 2024 a obţinut premiul I la Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești din cadrul Universităţii Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București la Secţiunea „Producerea energiei electrice în CTE și CNE” cu lucrarea „Măsurarea concentraţiei de radon în aerul din spaţiile închise din Politehnica Bucureşti”.

Pe lângă activităţile academice, Ana-Maria s-a implicat şi în numeroase proiecte de voluntariat. Războiul din Ucraina a avut un impact profund asupra ei, determinând-o să ofere suport şi ajutor refugiaţilor. Ulterior, a participat la cursul „Lives not grades”, destinat identificării crizelor comunităţii ucrainene, dezvoltând proiectul Bioflare. Ana-Maria vorbeşte fluent română şi rusă, ceea ce a facilitat comunicarea cu refugiaţii ucraineni, mergând în Ucraina pentru a discuta direct cu cei afectaţi şi pentru a găsi soluţii concrete la problemele lor.

Ana-Maria îşi propune să contribuie la dezvoltarea reactoarelor modulare mici şi avansate, reprezintând un exemplu de excelenţă şi dedicare. Povestea ei este o sursă de inspiraţie pentru tinerii din România şi nu numai, demonstrând că, prin muncă şi perseverenţă, orice vis poate deveni realitate. 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici