ANA şi ANITP revin la Ministerul de Interne, după doi ani în care au fost structuri ale Poliţiei

Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane au redevenit operaţionale, după ce Guvernul a adoptat, miercuri, revenirea la MAI, reorganizarea lor, în 2009, în subordinea Poliţiei Române, în timpul mandatului lui Dan Nica, fiind criticată de societatea civilă.

Urmărește
105 afișări

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) au trecut, în martie 2009, din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor la Inspectoratul General al Poliţiei Române, în urma reorganizării MAI.

Miercuri, Guvernul a adoptat hotărârile privind organizarea şi funcţionarea ANA şi ANITP ca direcţii cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

MAI precizează, într-un comunicat de joi, că în urma acestor decizii cele două agenţii au redevenit operaţionale.

Ministrul Traian Igaş spunea, la bilanţul activităţii Ministerului Administraţiei şi Internelor pe anul 2010, că reorganizarea ANITP ca structură independentă în cadrul ministerului, precum şi a Agenţiei Naţionale Antidrog sunt esenţiale pentru combaterea eficientă a criminalităţii.

"O atenţie deosebită se va acorda intensificării acţiunilor de combatere a consumului de droguri şi traficului de persoane, dar şi schimbării politicii de prevenire a acestor fenomene. Deoarece consumul de droguri şi traficul de «carne vie» au crescut, unul din obiectivele ministerului pentru acest an este continuarea operaţionalizării ANA şi ANITP din cadrul Poliţiei Române şi reorganizarea acestora ca structuri independente în subordinea MAI. Prin reorganizarea ca structuri independente şi obţinerea personalităţii juridice, se redobândeşte capacitatea de coordonare în relaţiile interinstituţionale la nivel naţional şi calitatea de reprezentare directă la nivel internaţional. În acelaşi timp, va fi posibilă accesarea directă a unor resurse financiare dedicate activităţii de monitorizare a eforturilor de prevenire, combatere şi asistenţă acordată victimelor traficului de droguri şi persoane", spunea atunci Traian Igaş.

Şi fostul ministru de Interne Vasile Blaga spunea, în martie 2010, la prezentarea bilanţului MAI pe 2009, că desfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog nu a avut la bază o analiză corect fundamentată, iar şansele ca ANA să redevină agenţie guvernamentală sunt mari.

După trecerea ANA în subordinea Poliţiei Române, mai multe organizaţii nonguvernamentale au trimis o scrisoare premierului Emil Boc în care avertizau că această decizie va crea mai multe probleme, care vor duce la blocarea tratamentelor substitutive şi la o explozie de HIV/SIDA şi infracţionalitate.

Decizia de a reorganiza cele două agenţii a fost luată în timpul mandatului ministrului Dan Nica. El declara atunci că transferarea ANA din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în cea a IGPR face parte din procesul de eficientizare a instituţiei, precizând că vor fi trecute la Ministerul Sănătăţii atribuţiile Agenţiei care ţin de partea de tratament a consumatorilor de droguri.

Începând de miercuri, ANA este reautorizată să difuzeze şi să dea publicităţii date şi informaţii cu caracter oficial, din domeniul său de activitate, iar pentru realizarea atribuţiilor sale va putea coopera cu instituţii publice şi ONG-uri, străine şi române, precum şi cu organizaţii internaţionale.

Printre atribuţiile agenţiei se numără elaborarea proiectului Strategiei naţionale antidrog şi planul său de acţiune, care vor fi supuse Guvernului pentru aprobare, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea activităţii instituţiilor şi ONG-urilor implicate în Strategie, colectarea, stocarea, procesarea şi analizarea datelor cu caracter personal şi statistic din domeniul său de competenţă, efectuarea de studii, cercetări şi analize privind evoluţia fenomenului traficului şi consumului de droguri, întocmirea raportului anual privind evoluţia fenomenului şi înaintarea acestuia, prin MAI, către Guvern şi a organismelor internaţionale abilitate, menţinerea legăturii în Reţeaua Europeană de Informaţii cu privire la Droguri şi Dependenţei de Droguri (REITOX), gestionarea anuală a Acordului de finanţare cu Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii, precum şi gestionarea sistemului de înregistrare pentru Registrul unic codificat privind consumatorii de droguri.

De asemenea, în cadrul ANA se înfiinţează structuri regionale fără personalitate juridică, care au în structură unul sau mai multe centre regionale integrate de prevenire şi asistenţă sau centre de asistenţă integrată în adicţii, în funcţie de tipul serviciilor acordate consumatorilor şi a căror organizare se stabileşte prin regulamentul de organizare şi funcţionare al Agenţiei.

Posturile şi personalul aferent, precum şi celelalte drepturi şi obligaţii ce decurg din acestea se preiau de agenţie de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin protocol de predare-primire încheiat în 30 de zile de la data intrării în vigoare a HG, potrivit situaţiilor financiare întocmite în condiţiile Legii contabilităţii 82/1991.

Pentru a se asigura continuitatea activităţii, suportul financiar-contabil, logistic, IT, în domeniul resurselor umane şi al relaţiilor internaţionale se asigură de către Poliţia Română pe o perioadă de două luni de la data intrării în vigoare a HG, perioadă în care IGPR nu se poate angaja juridic în numele Agenţiei Naţionale Antidrog.

De asemenea, atribuţiile ANITP sunt coordonarea, evaluarea şi monitorizarea, la nivel naţional, a aplicării politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor acestuia, precum şi elaborarea, pe baza propunerilor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, a proiectului Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane.

Angajaţii ANITP au şi atribuţii privind întocmirea, în colaborare cu celelalte structuri ale MAI, pe baza datelor furnizate de instituţiile publice cu atribuţii în domeniu, a raportului anual privind evoluţia traficului de persoane, care se supune spre aprobare Guvernului şi elaborarea şi fundamentarea de programe de interes naţional privind prevenirea traficului de persoane şi asistenţa acordată victimelor acestuia în vederea reintegrării sociale.

În cadrul agenţiei se înfiinţează 15 centre regionale, fără personalitate juridică, constituite în judeţele în care funcţionează Curţi de Apel, a căror organizare se stabileşte prin regulamentul de organizare şi funcţionare a ANITP.

Cele două acte normative adoptate miercuri stabilesc, pentru directorului ANA - calitatea de coordonator naţional al activităţilor de reducere a cererii şi ofertei de droguri, iar pentru directorul ANITP - calitatea de coordonator naţional al activităţii de implementare a politicilor publice de prevenire a traficului de persoane şi de monitorizare a acordării protecţiei şi asistenţei victimelor traficului de persoane.

Pentru încadrarea în cheltuielile bugetare ale MAI, asigurarea numărului de posturi pentru cele două agenţii se face prin redistribuire, în limita numărului maxim de posturi aprobat ministerului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici