ANAF a făcut sesizări penale pentru 13 inspectori care ar fi prejudiciat statul cu peste 40 milioane de lei

Conducerea ANAF a făcut sesizări penale pentru 13 de inspectori, care ar fi prejudiciat statul cu peste 40 de milioane de lei, a declarat, vineri, preşedintele instituţiei, Dragoş Doroş, la un eveniment organizat la Palatul Victoria cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie.

Urmărește
1211 afișări
Imaginea articolului ANAF a făcut sesizări penale pentru 13 inspectori care ar fi prejudiciat statul cu peste 40 milioane de lei

ANAF a făcut sesizări penale pentru 13 inspectori care ar fi prejudiciat statul cu peste 40 milioane de lei (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

"Direcţia Generală de Integritate (DGI), care colaborează cu instituţii din domeniul ordinii şi siguranţei naţionale pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, de la începutul anului a întocmit 345 de acte de control privind conduita funcţionarilor ANAF şi a sesizat Comisia de disciplină, forul intern de judecată al ANAF, pentru 15 funcţionari publici de conducere, 20 de funcţionari publici de execuţie şi a întocmit 13 sesizări penale cu prejudicii constatate de peste 40 de milioane de lei. E important să fim transparenţi şi să recunoaştem dacă în interiorul nostru există astfel de probleme", a declarat Dragoş Doroş.

El a mai spus că DGI benefiază de o finanţare de 2,3 milioane de euro – 85% din fonduri norvegiene, 15% fonduri asigurate de Guvernul României, pentru modernizarea agenţiei.

De asemenea, preşedintele ANAF a prezentat şi un studiu de evaluare a inspectorilor Agenţiei, potrivit căruia percepţia negativă privind ANAF este cauzată aproape la egalitate atât de comportamentul unor funcţionarii ANAF (18%) şi de neînţelegerea cadrului legal de către contribuabil – 17%.

"În ce priveşte integritatea şi corectitudinea inspectorilor ANAF, studiul confirmă rezultatele activităţii DGI. 81% dintre cei intervievaţi consideră că inspectorii ANAF au respectat toate reglementările în vigoare, conform controalelor. Recunosc că mi s-a părut o cifră surprinzător de bună. Chiar şi nuanţate, răspunsurile confirmă o tendinţă pozitivă. Cei care spun că s-au respectat doar o mare parte sunt 7%. Cei care spun că s-au respectat doar în parte sunt doar 4%. Astfel, doar 6% dintre cei intervievaţi consideră că nu s-a respectat nicio reglementare. E un progres. Nu ştiu dacă va ajunge vreodată acest 6% la zero. Probabil că nu, dar e important să fie cât mai scăzut", a mai afirmat Doroş.

Preşedintele ANAF a vorbit şi despre inspectorii care primesc "cadouri şi atenţii".

"Numărul celor care au oferit în ultimele 12 luni un cadoul sau o atenţie unui funcţionar doar o mare parte sunt 7% pentru soluţionarea vreunei cereri este foarte mic. Anume, cei care au recunoscut că au făcut acest lucru sunt într-un procent de sub 1%. Cred că cea mai importantă măsură pe care putem să o luăm este să informatizăm şi să diminuăm interacţiunea între contribuabil şi funcţionarul nostru de la ANAF", a conchis Dragoş Doroş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici