ANALIZĂ a Ministerului Justiţiei: Câţi deţinuţi ar putea fi eliberaţi la intrarea în vigoare a noului Cod penal

Ministerul Justiţiei arată, în cadrul unei estimări, câţi deţinuţi, în majoritate condamnaţi când erau minori sau aflaţi în ultima perioadă de executare, ar putea fi eliberaţi la intrarea în vigoare a noului Cod penal.

Urmărește
1100 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ a Ministerului Justiţiei: Câţi deţinuţi ar putea fi eliberaţi la intrarea în vigoare a noului Cod penal

ANALIZĂ a Ministerului Justiţiei: Câţi deţinuţi ar putea fi eliberaţi la intrarea în vigoare a noului Cod penal (Imagine: Adrian Stoicoviciu/ Mediafax Foto)

Circa 200 de deţinuţi, în majoritate condamnaţi când erau minori sau aflaţi în ultima perioadă de executare, ar putea fi eliberaţi la intrarea în vigoare a noului Cod penal, estimează Ministerul Justiţiei (MJ), care precizează că evaluarea cazurilor nu este finalizată.

MJ arată, într-un comunicat de marţi, că la nivelul tuturor penitenciarelor s-au constituit şi funcţionează, conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 şi OUG 116 din 23 decembrie 2013, comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale.

Potrivit legii, explică ministerul, modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile având "doar dreptul de a sesiza instanţele competente, în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale".

Până la 10 ianuarie, comisiile au analizat situaţia a aproximativ 24.000 de deţinuţi din totalul celor 30.680 aflaţi în închisorile din România.

"În urma acestei analize parţiale, s-a constatat că într-un număr de aproximativ 150 de cazuri se impune sesizarea instanţelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei la data intrării în vigoare a Noului Cod penal sau în imediata apropiere a acestei date. Facem precizarea că cele mai multe astfel de cazuri sunt reprezentate fie de fapte săvârşite în timpul minorităţii, fie de condamnări aflate în ultima perioadă de executare", arată MJ.

În acelaşi context, MJ precizează că impactul imediat al intrării în vigoare a noului Cod penal asupra deţinuţilor "se estimează a fi de ordinul a 200, sub rezervele menţionate, în sensul că evaluarea nu este finalizată, iar hotărârea în fiecare caz în parte va aparţine exclusiv instanţei de judecată".

Noul Cod penal va intra în vigoare la 1 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici