- Home
- Social
- MADRID, (30.12.2012, 20:32)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Afectaţi de şomaj şi austeritate, milioane de europeni au căzut pradă sărăciei în 2012
Afectaţi de şomaj şi austeritate, milioane de europeni au căzut pradă în 2012 sărăciei, care afectează clasa de mijloc, slăbeşte coeziunea socială şi atinge grupuri protejate până în prezent, cum ar fi femeile şi copiii.
Urmărește
958 afișări
ANALIZĂ: Afectaţi de şomaj şi austeritate, milioane de europeni au căzut pradă sărăciei în 2012 (Imagine: Marius Ionut/ Mediafax Foto)
"Gaura neagră este din ce în ce mai mare", îşi exprimă îngrijorarea Mercedes Gonzalez, o femeie în vârstă de 52 de ani din Spania, care, cu mai puţin de 800 de euro pe lună, se zbate pentru a asigura viaţa de zi cu zi a unei familii afectate de şomaj din Fuenlabrada, la periferia Madridului.
În iulie, ea şi soţul ei primeau un ajutor guvernamental de 426 de euro, dar care în prezent a fost redus la 360 de euro. "În acest timp, (preţurile) alimentelor şi facturilor au crescut prin majorarea TVA-ului" din septembrie, povesteşte ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Lucrurile merg din rău în mai rău, suntem asfixiaţi", afirmă ea, pe un ton pesimist.
Spania, a patra economie din zona euro, prezintă semnele unei crize sociale majore. Un sfert dintre cetăţenii activi sunt în şomaj, o politică de austeritate istorică, reduceri implacabile de cheltuieli în domeniul educaţiei şi în domeniul sănătăţii, mii de familii îndatorate aruncate în stradă.
În această ţară, unde doi mici proprietari ameninţaţi cu expulzarea s-au sinucis recent, la fel ca în Grecia sau Italia, alte două ţări din sudul Europei lovite de recesiune, criza uneori se transformă în tragedie.
La sfârşitul lunii martie, întreaga Italie a rămas şocată de gestul disperat al lui Giuseppe Campaniello, un zidar în şomaj din Bologna care şi-a dat foc din cauză că era urmărit pentru că nu şi-a plătit impozitele.
"Giuseppe a fost victima unui sistem care funcţionează împotriva cetăţenilor", acuză văduva sa în vârstă de 48 de ani, Tiziana Marrone.
"Giuseppe nu a primit niciun ajutor. El s-a simţit pus la zid", adaugă ea, folosind cuvinte extrem de dure. "Aceasta nu este o sinucidere legată de criză, este o crimă cauzată de stat", conchide ea.
Dar, fără îndoială, Grecia, cu economia pusă sub tutelă şi o rată a şomajului record (26%), suferă impactul social cel mai dramatic al crizei. Astfel, 31% din locuitori erau în 2011 în pericol de sărăcie sau marginalizare socială, potrivit Eurostat, comparativ cu media europeană de 24,2%.
George Tsouvalakis, un dulgher şomer în vârstă de 31 de ani, şi soţia sa Lia, în vârstă de 30 de ani, fac parte din această "generaţie pierdută".
Împreună cu fiica lor de doi ani, ei încearcă să părăsească ţara, dar nu pot plăti biletele de avion. Veniturile lor, de peste 2.500 de euro înainte de criză, au ajuns la un nivel de sub 400 de euro pe lună.
"Nu avem mijloacele de a pleca. Suntem prizonieri în propria casă", mărturiseşte Lia.
Nilce Carvalho, o studentă portugheză în vârstă de 29 de ani care are o diplomă de master în Artele spectacolului la prestigioasa Univeristate din Coimbra, a imaginat un alt mijloc de a se salva, lansând un îndemn pe Facebook pentru a-şi plăti datoria care o împiedică să îşi ridice diploma.
Bursa i-a fost redusă de la 400 la 98 de euro din cauza austerităţii guvernamentale, iar ea datorează astfel o mie de euro pentru taxe de şcolarizare. "A fost foarte dificil", povesteşte ea.
În aceste ţări, organizaţiile umanitare îşi îndreaptă atenţia spre o sărăcie care ia noi feţe.
"Există familii în care toţi membrii cu vârstă activă sunt în şomaj, oameni care îşi pierd locuinţele pentru că sunt evacuaţi, care nu sunt obişnuiţi să recurgă la reţelele de protecţie socială", subliniază Fernando Cuevas, purtător de cuvânt al Crucii Roşii din Spania.
ONG-urile sunt preocupate în special de situaţia femeilor şi copiilor, protejaţi până în prezent de mecanisme de solidaritate familială care se clatină.
"Unde este astăzi clasa de mijloc din Spania?", se întreabă David Polo, care se ocupă de persoanele fără adăpost pentru Caritas la Burgos, un oraş din nordul ţării. "Ea se fisurează. Începem să vedem o polarizare a acestei clase", adaugă el.
Potrivit UNICEF, aproximativ 2.200.000 de copii trăiesc în sărăcie în Spania. În Portugalia, Ministerul Educaţiei a dezvăluit la sfârşitul lui noiembrie că, în mai puţin de 20 de zile, numărul elevilor care suferă de lipsuri alimentare a trecut de la aproximativ 10.000 la aproape 13.000.
Chiar şi pensionarii, între care unii poartă povara unei familii întregi, nu mai sunt feriţi. Guvernul de dreapta spaniol a anunţat că indexarea pensiilor în 2013 va fi mai mică decât era prevăzut, încălcând tabuul unei promisiuni electorale pe un subiect extrem de sensibil.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe