Analiză ANOSR despre căminele studenţeşti: Un loc în sala de lectură la 8 studenţi cazaţi

  • Facilităţile de cazare din căminele universităţilor din România diferă de la o instituţie de învăţământ la alta.
  • Doar 6 universităţi, ceea ce reprezintă 15,8% din totalul celor din ţară, au camere cu grup sanitar propriu în toate căminele, arată studiul.
  • Alianţa a lansat recomandări către universităţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cazare.
Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului Analiză ANOSR despre căminele studenţeşti: Un loc în sala de lectură la 8 studenţi cazaţi

Analiză ANOSR despre căminele studenţeşti: Un loc în sala de lectură la 8 studenţi cazaţi

Analiza privind echitatea facilităţilor de cazare oferite studenţilor din instituţiile de învăţământ superior din România, lansată miercuri de ANOSR, a fost realizată pe baza informaţiilor colectate de reprezentanţii alianţei în urma transmiterii de solicitări în baza Legii nr. 544/2001 către instituţiile de învăţământ superior de stat.

Analiza scoate în evidenţă faptul că facilităţile de cazare din căminele universităţilor din România diferă de la o instituţie de învăţământ la alta, fiecare înregistrând aspecte pozitive pe anumite paliere, dar şi lipsuri pe altele. Dacă în unele universităţi locurile de cazare nu sunt nici pe departe suficiente pentru a acoperi cererea de cazare, în alte instituţii condiţiile din cămine pot fi îmbunătăţite.

Potrivit studiului, la nivel naţional, camerele cu două locuri sunt cele mai răspândite (37,7%), iar în 10 universităţi de stat mai bine de jumătate din camerele de cămin sunt de două locuri. De asemenea, doar 6 universităţi, adică 15,8%, au camere cu grup sanitar propriu în toate căminele.

Bucătăria şi maşina de spălat, împărţite la comun

Conform realizatorilor analizei, în medie, un oficiu de preparare a hranei este folosit de peste 75 de studenţi, un loc în sala de lectură ajunge să fie destinat unui număr de 8 studenţi cazaţi, iar o maşină de spălat rufe este utilizată de către 58 de studenţi.

„Doar 13,33% dintre căminele instituţiilor de învăţământ superior respondente au spaţii de recreere. Numai în 6,3% dintre cămine serviciile de curăţenie se desfăşoară zilnic. 16 dintre cele 33 de instituţii de învăţământ superior civile respondente nu au nici măcar o cameră de cămin adaptată pentru nevoile studenţilor cu dizabilităţi locomotorii”, se mai arată într-un comunicat al ANOSR.

Acesta mai arată că 52,5% dintre căminele instituţiilor de învăţământ superior respondente au rampă de acces şi că în anul universitar 2022-2023 au fost soluţionate 77,04% dintre cererile de cazare în instituţiile respondente.

Pornind de la datele obţinute, ANOSR a transmis o serie de recomandări atât pentru instituţiile de învăţământ superior, cât şi pentru actorii relevanţi de la nivel central, pentru a îmbunătăţi facilităţile din cămine şi pentru a asigura accesul echitabil la un loc de cazare pentru orice categorie de studenţi.

Printre acestea se regăsesc introducerea unui nou indicator în cadrul metodologiei de evaluare, care să vizeze necesitatea universităţii de a dispune de spaţii de cazare adaptate la nevoile specifice studenţilor cu dizabilităţi, dar şi elaborarea şi adoptarea unui act normativ care să reglementeze standarde minime de confort pentru spaţiile de cazare din căminele studenţeşti.

Alte propuneri vizează oferirea unor reduceri de taxă de cazare studenţilor care provin din medii socio-economice dezavantajate, amenajarea unor spaţii de recreere pentru studenţi în fiecare cămin, asigurarea zilnică a serviciilor de curăţenie în spaţiile comune din cămine şi consultarea periodică a studenţilor cazaţi în cămine cu privire la condiţiile şi facilităţile de care dispun.

ANOSR reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 31 de universităţi, atingând un număr de 124 organizaţii membre.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici