- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.06.2014, 11:02)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Aproape 150 de deţinuţi au deficienţe de vedere, de auz sau locomotorii
Aproape 150 de deţinuţi au deficienţe de vedere, de auz sau locomotorii, cei mai mulţi fiind în penitenciarele din Botoşani, Bucureşti - Rahova, Arad, Tulcea, Brăila şi Craiova, arată Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), într-un răspuns transmis agenţiei MEDIAFAX.
Urmărește
305 afișări
Aproape 150 de deţinuţi au deficienţe de vedere, de auz sau locomotorii (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Potrivit celor mai recente date statistice ale ANP, transmise în urma solicitării agenţiei MEDIAFAX, 148 de deţinuţi din România, din totalul celor peste 32.000 de persoane lipsite de libertate, au deficienţe de vedere, de auz sau locomotorii.
Dintre aceştia, 74 de deţinuţi au deficienţe locomotorii, 68 au deficienţe de vedere, iar 14 au deficienţe de auz, două dintre persoanele încarcerate fiind surdomute.
Persoanele lipsite de libertate beneficiază, conform legislaţiei în vigoare, de asistenţă medicală de specialitate, în funcţie de afecţiunile cu care sunt în evidenţa cabinetelor medicale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"Persoanele cu dizabilităţi au la dispoziţie rampe de acces, dispozitive de sprijin pentru grupuri sanitare şi vase WC speciale din dotarea unităţilor penitenciare", arată ANP.
Articolul 94 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal reglementează dispoziţiile în baza cărora persoanele cu dizabilităţi execută pedeapsa. Astfel, conform cadrului legal, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi administraţia unităţii de detenţie dispun măsuri specifice pentru protecţia sănătăţii fizice şi psihice a persoanelor condamnate care prezintă dizabilităţi.
Potrivit aceluiaşi articol, persoanelor condamnate care prezintă dizabilităţi li se asigură condiţii pentru participarea la activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase adecvate nevoilor şi personalităţii lor, în funcţie de opţiunile şi aptitudinile lor. Activităţile de formare profesională a persoanelor condamnate care prezintă dizabilităţi pot fi organizate de administraţia penitenciarului, în colaborare cu personalul specializat din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
"Prevederile legale în vigoare şi reglementările interne circumscrise domeniului reintegrare socială (decizii ale directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, proceduri de lucru, ordine) nu includ dispoziţii care să limiteze participarea persoanelor cu dizabilităţi la activităţi destinate reintegrării sociale", precizează ANP.
Potrivit sursei citate, activitatea de reintegrare socială desfăşurată în închisorile din România cuprinde trei etape, respectiv adaptarea, intervenţia şi perioada de dinaintea reîntoarcerii în comunitate.
Astfel, potrivit legii, imediat după ce ajung în penitenciar, toate persoanele private de libertate sunt evaluate din punct de vedere al educaţiei, asistenţei psihologice şi asistenţei sociale.
"Concluziile evaluărilor fundamentează proiectarea asistenţei de specialitate pe parcursul executării pedepsei, sub forma Planului individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică. În cuprinsul Planului sunt recomandate, pentru fiecare persoană condamnată, activităţile şi programele pe care urmează să le parcurgă pe timpul detenţiei, în scopul facilitării reinserţiei sociale postcondamnatorii, ţinându-se cont de resursele umane şi materiale existente la nivelul aşezămintelor de deţinere", arată oficialii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Conform ANP, oferta de programe şi activităţi educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială existentă la nivelul penitenciarelor cuprinde programe şi activităţi de grup, precum şi activităţi individuale.
În etapa de adaptare, la nivelul tuturor unităţilor se derulează Programul de adaptare la viaţa instituţională, care se adresează persoanelor private de libertate care tocmai au intrat în penitenciar. Acest program este desfăşurat de către un educator, în colaborare cu psihologul, asistentul social, preotul precum şi reprezentanţi ai altor sectoare de activitate din penitenciar şi durează 21 zile, timp în care aceştia se întâlnesc zilnic cu deţinutul.
"În cadrul Programului de adaptare la viaţa instituţionalizată, asistentul social realizează evaluarea socială iniţială, care este parte integrantă a evaluării complexe multidisciplinare şi fundamentează proiectarea oricărui demers de asistenţă socială, având în vedere identificarea principalelor riscuri şi nevoi sociale, în scopul orientării intervenţiei specifice, pe baza utilizării Instrumentului de evaluare a nevoilor de asistenţă socială", potrivit ANP.
Totodată, asistenţii sociali care îşi desfăşoară activitatea în unităţile penitenciare organizează şi desfăşoară programe de asistenţă socială, activităţi de evaluare şi de consiliere socială, prin acţiuni cum ar fi informarea persoanelor private de libertate cu privire la serviciile sociale de care pot beneficia pe perioada detenţiei, sprijinirea în vederea adaptării la mediul din închisoare, informarea deţinuţilor cu privire la demersurile pe care le pot întreprinde pentru a obţine acte de stare civilă, pensii de diferite tipuri, certificate de încadrare într-o categorie de persoană cu handicap.
"Persoanele cu dizabilităţi care execută o pedeapsă privativă de libertate pot participa, atât la solicitare cât şi din oficiu, la activităţile cu caracter educativ, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială, destinate populaţiei carcerale", au mai arătat oficialii ANP.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe