ANALIZĂ: Audierea şi inculparea medicilor şi poliţiştilor au grăbit încarcerarea lui Adrian Năstase

Punerea sub acuzare a poliţiştilor, dar şi a medicului Şerban Brădişteanu, acţiune care a ridicat semne de întrebare asupra valabilităţii diagnosticului dat pacientului Adrian Năstase, care a încercat să se sinucidă, a grăbit încarcerarea fostului premier al PSD.

Urmărește
2637 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Audierea şi inculparea medicilor şi poliţiştilor au grăbit încarcerarea lui Adrian Năstase

ANALIZĂ: Audierea şi inculparea medicilor şi poliţiştilor au grăbit încarcerarea lui Adrian Năstase (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Începerea urmăririi penale faţă de Dumitru Gheorghe - comisar şef de poliţie, adjunct al directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Nicolae Costea - ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Marian Apostol - ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi faţă de Şerban Alexandru Brădişteanu - medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, pentru favorizarea infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie, precum şi audierea acestora au pus în mişcare şi acţiunea poliţienească aşteptată de Direcţia Naţională Anticorupţie încă de vineri, la o zi după ce deputatul Adrian Năstase a fost operat.

În seara de miercuri, 20 iunie - când fostul premier PSD a fost condamnat defintiv la detenţie şi a recurs la un gest extrem - ambulanţa a mers la locuinţa lui Adrian Năstase din strada Zambaccian la solicitarea conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), ca sprijin medical, iar la plecarea spre spital, fostul premier avea plăgile pansate şi linie intravenoasă, acestea fiind acoperite, la cererea familiei, a informat, marţi, Serviciul de Ambulanţă. "Intervenţia Serviciului de Ambulanţă la adresa din strada Zambaccian a fost făcută la solicitarea structurii de conducere a Ministerului Administraţei şi Internelor, ca sprijin medical. Această procedură nu este specială, de-a lungul timpului, Serviciul de Ambulanţă a mai asigurat echipaje de intervenţie pentru situaţii cu risc medical (ex. situaţii de executare silită, cazuri cu potenţial conflict, evacuare din locuinţe etc)", a fost poziţia oficială a Serviciului de Amblanţă Bucureşti - Ilfov (SABI).

Reluând filmul evenimentelor, săptămâna trecută, vineri dimineaţă, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, profesorul Ioan Lascăr, declara presei: "Evoluţia postoperatorie este foarte bună, în parametri normali, este un trend evolutiv favorabil, nu a avut dureri, nu a avut febră. Preocuparea noastră este de a trata leziunile produse prin împuşcare".

Cu o zi înainte, joi la prânz, medicul Şerban Brădişteanu, şeful echipei care l-a operat pe fostul premier, declara că Adrian Năstase se află sub tratament şi consiliere psihiatrică la Spitalul Floreasca din Capitală şi prezintă risc de infarct, doctorul precizând atunci că pacientul se afla sub supravegherea Poliţiei.

Ulterior paza Poliţiei a fost retrasă, întrucât Năstase nu era încă deţinut, întrucât procedura de punere în executare a mandatului de încarcerare fusese întreruptă de gestul extrem la care a recurs deputatul PSD.

Vineri după-amiază, Poliţia a cerut relaţii oficiale privind starea de sănătate a lui Năstase, respectiv pentru a şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, solicitarea a fost înregistrată sâmbătă, iar luni Spitalul de Urgenţă Florească a informat că rezultatul evaluării comisiei medicale de la Spitalul Floreasca în cazul lui Adrian Năstase a fost trimis judecătorului delegat de pe lângă Tribunalul Bucureşti, precum şi Institutului Naţional de Medicină Legală, care urmează să dispună în acest caz.

Astfel, Adrian Năstase a rămas în continuare internat, fără pază.

Marţi, DNA a convocat poliţişti şi medici la audieri, anunţând deschiderea unui dosar pentru favorizarea infractorului.

Tot marţi, Poliţia Română a sesizat judecătorul delegat de la Tribunalul Bucureşti (care este învestit cu soluţionarea cazurilor privind deţinuţii-n.r.).

La rândul său, instanţa Tribunalului Capitalei a admis sesizarea judecătorului delegat cu punerea în executare a condamnării definitive date în cazul lui Adrian Năstase în dosarul "Trofeul calităţii" şi astfel a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare emis de instanţa de executare, respectiv Tribunalul Bucureşti.

Deblocarea situaţiei oarecum incerte în cazul condamnatului Adrian Năstase pare a fi fost dată de acţiunea DNA, după ce procurorii anticorupţie i-au pus sub acuzare şi i-au interogat pe doctorul Şerban Brădişteanu şi pe cei trei ofiţeri de poliţie. Audierea ca martori a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, şi a profesorului Ioan Lascăr a dinamizat angrenajul administrativ.

Dacă, din punct de vedere al acţiunii s-a ajuns la o limpezire a demersurilor, situaţie care poate fi întregistrată la "pozitiv", ziua de marţi arată că la capitolul "imagine" toate părţile implicate în acest caz au avut de suferit. Adrian Năstase, personajul principal a părut că face orice pentru a se sustrage de la executarea pedepsei; medicii, al căror diagnostic a fost pus sub semnul întrebării, au părut că vor să protejeze un deţinut, asigurându-i "binele"; DNA a părut şi chiar a reuşit, din nou, să joace cu succes rolul "omului negru".

(Material realizat de Lucia Efrim, lucia.efrim@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici