ANALIZĂ | Avocat Cătălin Oncescu: OUG pe legile justiţiei stabileşte paşii în numirea procurorilor-şefi

OUG pe legile justiţiei, care prevede introducerea prevederii potrivit căreia selecţiei procurorilor-şefi se face pe baza unui interviu realizat de ministrul Justiţiei, stabileşte paşii pe care acesta îi are de urmat, procedura în sine rămânând însă aceeaşi, arată avocatul Cătălin Oncescu.

Urmărește
1100 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ | Avocat Cătălin Oncescu: OUG pe legile justiţiei stabileşte paşii în numirea procurorilor-şefi

ANALIZĂ | Avocat Cătălin Oncescu: OUG pe legile justiţiei stabileşte paşii în numirea procurorilor-şefi

Au fost analizate cele mai importante modificări propuse prin proiectul Ordonanţei de urgenţă, în forma lui actuală.

Articolul I din proiectul Ordonanţei de urgenţă se referă la articolul 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, fiind propusă introducerea unui nou alineat (11):

„(11) În vederea formulării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), ministrul justiţiei organizează o procedură de selecţie, pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidaţii susţin un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care şi-au depus candidatura. În vederea asigurării transparenţei, audierea candidaţilor se transmite în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, se înregistrează şi se publică pe pagina de internet a ministerului”.

Având în vedere că se propune introducerea unui nou alineat, este evident că nu se poate face o comparaţie cu actuala formă, deoarece nu există. Însă, având în vedere că dispoziţiile noului alineat (11) fac trimitere la alineatul (1), considerăm că enunţarea acestora este relevantă:

„(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”
Prin urmare, noul alineat (11) are menirea de a stabili procedura prin care Ministrul Justiţiei alege şi ulterior propune Preşedintelui României numirea unui procuror pentru funcţiile respective de conducere, astfel cum sunt enumerate în alineatul (1).

Noul alineat (11) nu aduce nicio modificare cu privire la procedura de numire, aceasta fiind – în continuare – atributul Preşedintelui României. Aşa cum se observă, acest nou alineat doar stabileşte paşii pe care trebuie să îi urmeze Ministrul Justiţiei înainte de a propune Preşedintelui României spre numire un procuror pentru o anumită funcţie de conducere. De precizat că această procedură de selecţie şi propunere care este în sarcina Ministrului Justiţiei nu a cunoscut o reglementare specifică şi transparentă, astfel că – din punctul de vedere al publicului – se poate spune că era o procedură secretă.

CITEŞTE CONTINUAREA ÎN PAGINA 2

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici