ANALIZĂ Cifrele nu sună de fapt alarma! Medic: „Când vedem numărul de noi infectări, trebuie să vedem şi câte teste se fac!”

  • Rata de pozitivitate a fost relativ constantă în ultima săptămână
  • În zilele când a crescut rata de pozitivitate, a crescut mult şi capacitatea de testare
  • Medicul Adrian Marinescu: „Când vedem numărul de noi infectări trebuie să vedem şi câte teste se fac, acum testăm mai mult”
  • Rata de infectare ar putea fi chiar mai mică, pentru că în anumite judeţe nu sunt raportate şi testele făcute în mediul privat
Urmărește
14575 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ Cifrele nu sună de fapt alarma! Medic: „Când vedem numărul de noi infectări, trebuie să vedem şi câte teste se fac!”

COVID-19 în România FOTO Profimedia

Sâmbătă sunt 889 de cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus, în România. 

Numărul testelor făcute în ultimele 24 de ore este de 18.732. Rata de pozitivitate, care înseamnă numărul persoanelor pozitive din totalul celor testate, este acum de 4.75%

Ea nu a crescut însă alarmant faţă de ziua precedentă, când am avut 799 de cazuri noi , la 18.986 de teste făcute. Rata de pozitivitate era ieri de 4.21 %.

O privire în retrospectiva COVID-19 în România 

Dacă ne întoarcem pe data de 10 iulie, zi în care am văzut cu toţii un salt mare de 1.500 de teste făcute faţă de ziua precedentă -  13.179 de teste pe 9 iulie, cu o rată de pozitivitate de 4.66%, comparativ cu  14.680 de teste făcute pe 10 iulie, cu o rată de pozitivitate de 4.03, observăm cum,din contră, deşi s-a testat mai mult, rata de pozitivitate a scăzut. 

Pe 14 iulie, marţi,  aveam o rată de pozitivitate de 4.5%, la un număr de 14.237 de teste. Dacă comparăm cu ce se întâmplă astăzi, când rata de pozitivitate este de 4.75%, lucrurile nu arată cu mult mai rău, pentru că, faţă de ziua de 14 iulie, avem astăzi un număr de peste 4000 de teste în plus. 

Lucrurile au stat bine şi miercuri, pe 15 iulie, când, pentru prima data după 7 zile, rata de pozitivitate a scăzut sub 4 %.

Atunci am avut o rată de pozitivitate bună, de 3.5%, la un număr  18.440 de teste, în contextul în care au fost cu 4000 de teste  mai mult decât în ziua precedentă, când am avut o rată de peste 4%. 

Rata de pozitivitate a mai crescut joi, pe 16 iulie. A fost de 4.1%, dar a crescut din nou şi capacitatea de testare: 19.097 de teste faţă de 18.440 de teste în ziua precedentă.

Ajungem pe 17 şi 18 iulie, când rata de pozitivitate creşte din nou, însă nu vorbim despre o creştere alarmantă, având în vedere că şi numărul de teste nu a coborât sub 18.000. 

Mai mult, rata de infectare pe care o vedem în statisticile oficiale ar putea fi chiar mai mică în realitate. Un exemplu în acest sens este la Dolj, unde, în ultimele 24 de ore, au fost recoltate 213 probe. Dintre acestea, 12 au ieşit pozitive. În numărul testelor făcute nu este adăugat însă şi numărul total de teste făcute în clinicile particulare. Una este să calculezi aşadar 12 pozitivi din 213 probe, şi alta este să raportezi acest număr la 400 sau 500 de teste făcute.

 

  • „În ceea ce priveşte testele raportate zilnic,numărul de teste e numai numărul de teste făcut în conformitate cu metodologia. Deci,testele făcute cu plată, de clinicile particulare, nu sunt raportate. Conform procedurii, dânşii ne raportează decât cazurile pozitive”, explică purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Ştefan Popescu.

 

  •  „În mod clar, când vedem numărul de infectări, pacienţi noi, trebuie să luăm în calcul câte teste se fac, şi este clar că acum testăm mult mai mult (...) Sigur că suntem la un procent care depăşeşte 2%, adică acolo unde ar fi echilibrul, deci nu stăm bine, dar nu este nici un capăt de ţară. Important este ce avem de făcut de acum în mod constructiv, adică cum reuşim ca măsurile de prevenţie chiar să le respectăm”, consideră medicul infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală, Adrian Marinescu.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici