- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.02.2015, 16:10)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Condamnarea definitivă a lui Mitrea, după doi ani de procese şi două anchete ale procurorilor
Condamnarea definitivă la doi ani de închisoare a lui Miron Mitrea fost decisă după doi ani şi trei luni în care dosarul fostului senator s-a aflat pe masa judecătorilor şi după ce rechizitoriul procurorilor a trebuit refăcut.
Urmărește
457 afișări
Miron Mitrea (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Luarea unei mite de 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, mită dată de Irina Jianu pentru a fi menţinută în funcţiile de inspector-şef adjunct şi, ulterior, inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, este motivul pentru care Miron Mitrea îşi va petrece următorii doi ani în spatele gratiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Problemele lui Miron Mitrea cu legea au început în septembrie 2007, atunci când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au cerut preşedintelui României să încuviinţeze urmărirea penală faţă de fostul ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
În ianuarie 2008, preşedintele Traian Băsescu a dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale a lui Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada decembrie 2000 - iunie 2003, respectiv al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în perioada iunie 2003 - decembrie 2004.
Ulterior, în aprilie 2008, procurorii anticorupţie au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea urmăririi penale faţă de Miron Mitrea. Răspunsul colegilor parlamentari a venit în august 2008, atunci când deputaţii au respins solicitarea DNA. Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii.
În aceste condiţii, procurorii anticorupţie au putut să îl trimită în judecată pe Miron Mitrea, chiar dacă ulterior acesta a obţinut un mandat de senator (2008 - 2012) şi un nou mandat de deputat (2012 - 2016).
În martie 2009, pe masa judecătorilor de la instanţa supremă ajungea dosarul fostului ministru, acuzaţiile fiind acelea de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Alături de Miron Mitrea erau trimişi în judecată şi fostul inspector-şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu, precum şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari, Nicolae Popescu.
Dosarul nu a fost însă soluţionat prea curând, întrucât la sfârşitul lunii ianuarie 2011 un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis restituirea cazului la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind că sunt animite vicii de procedură, precum lipsa avizului Senatului de punere sub acuzare a politicianului.
După mai bine de un an de la restituirea dosarului la parchet, în aprilie 2012, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl anunţau pe deputatul PSD că încep din nou urmărirea penală împotriva lui.
După încă un an şi jumătate, în octombrie 2013, procurorii anticorupţie îl trimit din nou în judecată pe fostul ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.
La finalul a 25 de termene de judecată, derulate între 15 noiembrie 2013 şi 15 octombrie 2015, un complet format din judecătorii Corina Jîjîie, Lavinia Lefterache şi Lucia Rog au decis, în primă instanţă, condamnarea fostului parlamentar la doi ani de închisoare cu executare.
Fostul ministru, dar şi procurorii anticorupţie au contestat sentinţa.
Magistraţii completului de cinci judecători de la instanţa supremă la care a ajuns dosarul în faza de apel au avut nevoie de doar o lună şi trei termene pentru a stabili sentinţa definitivă în cazul lui Miron Mitrea. Astfel, completul condus de Ionuţ Matei şi format din judecătorii Rodica Cosma, Mariana Ghena, Mădălina Alexandrescu şi Ştefan Piscol a decis, vineri, condamnarea la doi ani de închisoare cu executare pentru fostul ministru, fiind găsit vinovat de luare de mită, achitândul pentru instigare la fals. Instanţa a mai dispus încetarea procesului penal împotriva lui Mitrea pentru uz de fals.
Pe tot parcursul procesului, Miron Mitrea şi-a susţinut nevinovăţia, iar cu puţin timp înainte de soluţionarea definitivă a cazului său, respectiv la începutul lui februarie, a demisionat din Parlament. El a refuzat să declare care sunt motivele retragerii sale din politică, susţinând că nu vrea să facă "spectacol".
Citeşte şi:
Miron Mitrea, CONDAMNAT DEFINITIV la 2 ani de închisoare cu executare. Irina Jianu, condamnată la 5 luni de închisoare
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe