- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.05.2019, 12:17)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Cum ar trebui să se pregătească organizaţiile pentru fenomene extreme precum tornadele
Organizaţiile trebuie să implementeze planuri de reacţie corespunzătoare, adaptate tuturor riscurilor la care sunt expuse, în condiţiile în care încălzirea globală determină apariţia de fenomene meteo atipice, de genul tornedelor, spune Cristian Fugaciu, CEO Marsh Romania.
Urmărește
601 afișări
ANALIZĂ: Cum ar trebui să se pregătească organizaţiile pentru fenomene extreme precum tornadele
La începutul acestui an, Global Risks Report, publicaţie realizată de World Economic Forum cu sprijinul Marsh, identifica degradarea mediului ca risc pe termen lung care defineşte prezentul. Patru dintre cele mai importante riscuri, din perspectiva impactului în anul 2019, sunt legate de mediu iar pe prima poziţie în topul riscurilor în funcţie de probabilitatea de a se produce în acest an sunt fenomenele meteo extreme.
„După cum am putut constata recent, încălzirea globală determină şi în România fenomene meteo extreme, atipice, cu care nu ne-am mai întâlnit până acum. Prin urmare, recomandăm organizaţiilor să-şi revizuiască operaţiunile şi să implementeze planuri de reacţie corespunzătoare, adaptate tuturor riscurilor la care sunt expuse”, spune Cristian Fugaciu, CEO Marsh Romania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Intensitatea tornadelor este cuantificată prin intermediul Enhanced Fujita Scale, sistem implementat în anul 2007 care estimează viteza vântului în funcţie de daunele observate. Scala se împarte în 5 trepte. EF1 (Viteza vântului: 90-130 km/h; Distrugeri: uşoare) şi EF2 (Viteza vântului: 135-175 km/h; Distrugeri: moderate) reprezintă primele două clase şi sunt considerate slabe. Spre exemplu, în medie, în Statele Unite, circa 77% dintre tornade intră în aceste prime două categorii. Circa 95% dintre toate tornadele sunt clasificate sub intensitatea EF3 (Viteza vântului: 180-220 km/h; Distrugeri: considerabile). Circa 0,1% dintre tornade ating clasificarea EF5 (Viteza vântului: 315 km/h sau mai mult; Distrugeri: totale).
SUA, în topul număruşui de tornade consemnate anual
Statele Unite sunt în topul numărului de tornade consemnate anual, cu o medie de peste 1.000 de tornade înregistrate în fiecare an. Canada este pe locul secund, cu aproximativ 100 pe an. Alte locaţii care au experienţă apariţiile frecvente ale tornadelor includ Europa de Nord, vestul Asiei, Bangladesh, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, China, Sud Africa şi Argentina. În Marea Britanie incidenţa tornadelor este ridicată raportat la faţă de suprafaţa sa, decât orice altă ţară, dar majoritatea sunt relativ slabe ca intensitate.
Modelarea riscurilor naturale poate fi utilizată pentru a evalua impactul financiar al daunelor produse de o tornadă. Aceste modele probabilistice includ şi daune produse de grindină şi de vijelii clasice dar tornadele sunt fenomenele care produc cele mai mari pagube. Impactul financiar ia în calcul pierderile rezultate din deteriororarea clădirilor şi a bunurilor materiale dar şi impactul asupra oamenilor şi cel rezultat din întreruperea activităţii. Toate acestea sunt riscuri care pot fi acoperite prin asigurare în condiţiile existenţei unui program de asigurare adecvat.
Pentru diminuarea efectelor tornadelor, trebuiesc luate în calcul mai multe elemente. Astfel din punct de vedere arhitectural, acoperişul alături de elementele exterioare ale oricărei clădiri sunt elemente cheie în reducerea daunelor provocate de vânt. Este recomandată o evaluare a structurii de către un expert certificat. Această măsură poate conduce la recomandări pentru consolidarea clădirii, securizarea echipamentelor montate pe acoperiş şi securizarea anexelor.
Depozitarea bunurilor în afara clădirilor precum şi instalarea echipamentelor de exterior ar trebui, de asemenea să fie evaluate pentru puncte de fixare sigure. Eliminarea sau limitarea spaţiului exterior de depozitare poate reduce, de asemenea, expunerea la riscuri.
Dezvoltarea unor proceduri de răspuns în situaţii de urgenţă în cazul fenomenelor meteo extreme cu roluri bine definite şi responsabilităţi pot fi aprofundate pentru a proteja viaţa şi bunurile. Simulările de criză şi exerciţiile derulate periodic în companii sunt esenţiale mai ales în condiţiile în care, de cele mai multe ori, avertizările în cazul unor astfel de evenimente se emit cu foarte puţin timp înainte de producerea lor. Autoritatea Naţională de Meteorologie, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (prin intermediul aplicaţiei mobile), alături de alertele transmise prin media reprezintă cele mai bune surse de a primi averitzări prompte cu privire la apariţia unui fenoment meteo periculos.
Zonele de adăpostire în situaţia unui fenomen meteo periculos trebuie definite cu mult timp înainte. În plus, acestea trebuie comunicate angajaţilor şi incluse în planurile de evacuare şi pentru situaţii de urgenţă ale fiecărei clădiri. În general, locurile sigure recomandate pentru adăpostire, în situaţia unei tornade, sunt: camere interioare fără pereţi de sticlă sau suprafeţe vitrate; holurile interioare situate la nivelurile inferioare ale clădirilor; subsolurile – în situaţia în care sunt accesibile rapid; scările interioare cu condiţia să nu existe suprafeţe vitrate.
Locurile nerecomandate pentru adăpostire sunt încăperile cu pereţi exteriori şi/sau ferestre, zonele adiacente uşilor exterioare sau cele din proximitatea zonelor de acces care au inserţii de sticlă, spaţiile largi, deschise, cu luminatoare sau pereţi de sticlă, ferestre, camere cu plafoane înalte, profilate, sau acoperişuri cu suprafaţă mare (cantine, săli de sport, săli de evenimente), precum şi lifturile întrucât la o eventuală întrerupere a electricităţii persoanele adăpostite aici ar putea rămâne blocate.
Semnele de pericol
Semnele de pericol sunt: nori întunecaţi, adesea verzi – fenomen cauzat de grindină; peretele de nori – urmăriţi dacă un punct de la baza norilor coboară punctual spre sol; vârtejuri care conţin resturi; grindină de mari dimensiuni; intensificarea zgomotului. În situaţia există suficient timp, toate echipamentele electrice, în special lifturile, trebuie oprite. Evacuarea spre zonele de adăpost rebuie realizate într-o manieră ordonată. Orice persoană aflată în exterior trebuie să intre de urgenţă în spaţii acoperite, sigure. Utilizarea telefoanelor în alte scopuri decât cele de urgenţă, trebuie evitată. Rămâneţi în spaţiile interioare sigure, până la încetarea fenomenului meteo.
După tornadă, trebuiesc monitorizate sursele de informare pentru informaţii actualizate şi instrucţiuni, raportate către autorităţi persoanele dispărute, verificate ascensoarele pentru ca nimeni să nu fie blocat. Trebuiesc demarate procedurile de evacuare a personalului, deconectate echipamentele electrice avariate, oprită alimentarea cu gaz.
Este recomandabilă realziarea de fotografii ale bunurilor/clădirilor deteriorate pentru a le avea ca material ajutător, ulterior, la procedura de rezolvare a daunei asigurate.
Marsh este o companie de brokeraj de asigurări şi consultanţă de risc, cu peste 35.000 de angajaţi în peste 130 de ţări.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Peste 100 de persoane, la înmormântarea lui Răzvan Ciobanu/ Cătălin Botezatu: Cu toţii greşim. Rugăm lumea să respecte durerea familiei | VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe