ANALIZĂ: Gimnastica subfinanţată. Director ”Cetate” Deva: "Rezultatele din ultimii ani, o minune. Am ajuns să ne prezentăm cu o echipă pentru calificare pe care nimeni nu şi-a dorit-o"

Dascălii de la Colegiul Sportiv ”Cetate” Deva, una din pepinierele gimnasticii feminine româneşti, ţintesc în continuare spre performanţă, chiar dacă, potrivit directorului instituţiei, numărul copiilor care bat la poarta şcolii este în scădere în ultimii ani.

Urmărește
8438 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Gimnastica subfinanţată. Director ”Cetate” Deva: "Rezultatele din ultimii ani, o minune. Am ajuns să ne prezentăm cu o echipă pentru calificare pe care nimeni nu şi-a dorit-o"

ANALIZĂ: Gimnastica subfinanţată. Director ”Cetate” Deva: "Rezultatele din ultimii ani, o minune. Am ajuns să ne prezentăm cu o echipă pentru calificare pe care nimeni nu şi-a dorit-o" (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Echipa de gimnastică feminină a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio din acest an, deşi gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la olimpiade. Alcătuirea unui lot competitiv este una din problemele majore cu care se confruntă gimnastica artistică, numărul mic al fetelor care doresc să urmeze o asemenea carieră ducând la îngreunarea procesului de selecţie.

”Deva a pornit şi pentru ciclul ăsta olimpic, cu peste 8 gimnaste date în pregătire pentru Rio, pornit însemnând 2012, că aia a fost pornirea. S-au pierdut pe motive de sănătate. La gimnastică, din cauza unor probleme medicale, practic, am ajuns să ne prezentăm cu o echipă pentru calificare pe care nimeni nu şi-a dorit-o”, declară Adrian Liga, directorul CNS ”Cetate” Deva.

Directorul a precizat că pentru a ajunge să participe la o competiţie de factura Jocurilor Olimpice, o gimnastă necesită ani de pregătire intensă.

”Ca să ai participanţi la Jocurile Olimpice trebuie văzut câţi copii sunt interesaţi, câţi încep să se pregătească într-un sport la şase ani, ca peste zece ani, dacă vorbim de gimnastică, să vezi ce reprezentare poţi avea la nişte Jocuri Olimpice. Prin urmare dacă se merge pe regula acceptată şi foarte corectă - trebuie să ai 1.000 de sportivi buni într-un domeniu ca să speri că unul dintr-o mie îţi va ajunge campion olimpic”, spune Adrian Liga.

O singură clasă a mai rămas la CNS ”Cetate” Deva.

”Acum, la pregătitoare avem o singură clasă, din care nu sunt toţi pentru gimnastică, dar avem grupe. Ar trebui să fie vreo 300 de doritoare, iar noi să alegem maxim 50, ori aşa ceva nu mai este din anii 1990. Asta ar însemna să poţi face o selecţie, adică să refuzi doritori, dacă vorbeşti de gimnastică de performanţă”, adaugă Adrian Liga.

Mentalitatea părinţilor de astăzi, care nu-şi mai îndreaptă copiii către sport , în general, spune directorul Adrian Liga, este una găunoasă care contribuie la numărul scăzut al copiilor care bat la poarta CNS ”Cetate” Deva. Iar rezultatele din ultimii ani se datorează exclusiv calităţilor personale, voinţei şi talentului sportivilor, investiţiile la nivel de bază în această ramură a sportului fiind unele aproape inexistente, ceea ce duce la îngreunarea parcursului unui sportiv care îşi doreşte să facă performanţă.

”Rezultatele din ultimii ani sunt chiar o minune şi asta se explică prin talentul, prin voinţa, prin calităţile personale ale sportivilor respectivi, cu sacrificiile lor şi ale antrenorilor lor. Se investeşte puţin spre deloc la bază, problema este ca aceşti copii să mai poată ajunge la nivel de loturi”, explică Liga.

Chiar dacă numărul fetelor care îşi doresc să urmeze o carieră sportivă este unul scăzut, Adrian Liga spune că CNS ”Cetate” Deva are un nucleu de sportive valoroase pentru olimpiadele care urmează.

Ţări fără tradiţie în gimnastică strălucesc la Rio

Ţări ca Brazilia, Elveţia, Argentina, fără tradiţie în gimnastica artistică, au obţinut rezultate la Jocurile Olimpice de anul acesta.

”Dacă în 2004, când România a avut rezultate absolut excepţionale la Jocurile Olimpice, ca să nu mai spun de 2000, erau doar câteva ţări care contau la medalii, adică 4-5, astăzi sunt vreo 18 ţări care contează”, precizează Adrian Liga.

Raportul investiţie-rezultate, unul pe măsură. Diferenţa dintre ţara noastră şi celelalte ţări participante o fac rezultatele, iar aceste rezultate sunt produsul
investiţiilor făcute şi ale atenţiei pe fiecare ţară o acordă pentru dezvoltarea sportului.

”În România, mare parte a antrenorilor şi a profesorilor sunt remuneraţi absolut derizoriu. Una peste alta, este o mare problemă cu resursa umană, motiv pentru care, în ultimii douăzeci de ani au plecat să lucreze pentru alte state şi cluburi. Sigur că nu au plecat numai din România, ci în general, în ţări din est”, spune, cu regret, Adrian Liga.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici