- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.08.2015, 18:53)
- Mihai Draghici
ANALIZĂ: Politicieni din state ale Uniunii Europene au avut frecvent reacţii exagerate faţă de români
Cerşetoria sau delicte comise în ţări vest-europene de imigranţi est-europeni au atras de multe ori reacţii exagerate din partea unor politicieni occidentali, care au tins să generalizeze situaţia, criticând toţi cetăţenii români, prin ignorarea unor principii fundamentale ale Uniunii Europene.
Urmărește
1285 afișări
ANALIZĂ: Politicieni din state ale Uniunii Europene au avut frecvent reacţii exagerate faţă de români
Cel mai recent caz este cel din Luxemburg, unde un celebru avocat, Gaston Vogel, a cerut măsuri împotriva cerşetorilor români "dezgustători" şi "obraznici", atrăgând reacţia Ambasadei României, care a denunţat o tentativă de generalizare şi stigmatizare. "Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degajă zilnic grupurile de cerşetori dezgustători, obraznici, care, în virtutea prevederilor generoase ale Acordului Schengen, ajung în Luxemburg, fără niciun control, din îndepărtata Românie", a declarat celebrul avocat Gaston Vogel într-o scrisoare deschisă adresată Primăriei oraşului. În replică, ambasadorul României, Roxana Iftimie, a criticat atenţia exagerată pe care presa o acordă avocatului Gaston Vogel, denunţând "discursul de ură" al acestuia.
"Libertatea de exprimare este esenţială. Cu toate aceastea, nu trebuie să conducă la promovarea, mai ales în spaţiul public, a unui discurs de ură, îndreptat împotriva unor persoane sau comunităţi. Chiar dacă înţelegem că scrisoarea domnului Vogel nu reflectă decât punctul de vedere al autorului, apreciem că este necesară o atenţie suplimentară, pentru a evita promovarea prin presă a stigmatizărilor şi generalizărilor nocive, pe care suntem convinşi că nu le împărtăşiţi. O generalizare de acest tip este cea prin care România este numită ca fiind ţară de origine a tuturor persoanelor care cerşesc, descrise de altfel într-un mod discriminatoriu şi nedemn. Amintim că Europa se bazează pe o serie de valori comune, printre care se numără dreptul la respectarea demnităţii cetăţenilor", a transmis Ambasada României din Luxemburg.
În iulie, Consiliul Europei constata că politicienii şi presa trebuie să înceteze exploatarea temerilor privind fluxuri masive de imigranţi şi stigmatizarea romilor, comisarul pentru Drepturile omului, Nils Muiznieks, subliniind că "nu a avut loc o invazie a imigranţilor romi din România şi Bulgaria" în state UE. "Dezbaterile politice şi din presă privind migraţia romilor au devenit recurente în mai multe state europene. De la extinderea Uniunii Europene în 2004 şi 2007 şi eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari în mai multe state UE în 2014, temerile privind migraţia romilor au declanşat adesea discursuri neinformate şi inflamatorii", transmitea comisarul Nils Muiznieks.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Citeşte şi: POLEMICI în Luxemburg privind cerşetorii români, caracterizaţi drept "dezgustători" şi "obraznici". Ambasada României denunţă tentative de stigmatizare
Politicieni şi presa din ţări precum Marea Britanie, Germania, Italia şi Suedia au prezentat frecvent date nefondate despre numărul romilor care ar putea veni sau care au venit în aceste state. Imigranţii romi au fost adesea acuzaţi în discursul politic şi în presă că abuzează de ajutoarele sociale şi refuză orice formă de integrare în societate, dar aceste percepţii nu sunt susţinute de fapte, constata Nils Muiznieks. Într-un studiu din 2013, Comisia Europeană a arătat că imigranţii comunitari, inclusiv romii, aduc o contribuţie netă la economia ţărilor-gazdă, plătind mai mult sub formă de taxe decât primesc ca ajutoare. În plus, este mai puţin probabil ca imigranţii romi să ceară asistenţă de şomaj sau alocaţii pentru copii şi familie decât romii nativi. De asemenea, numeroşi romi muncesc şi s-au integrat bine în ţările-gazdă.
Un documentar despre imigranţii români difuzat în martie de postul britanic Channel 4 a declanşat un scandal diplomatic, trei parlamentari români întrebându-l pe ambasadorul Marii Britanii cum ar reacţiona Londra la o campanie în sensul denigrării cetăţenilor britanici. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a scris omologului britanic, Philip Hammond, exprimând regretul profund faţă de reluarea unor "clişee incorecte" prin modul "distorsionat şi părtinitor" în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie în documentarul Channel 4.
Citeşte şi: Cerşetorii, mulţi dintre ei români, se declară mai hărţuiţi la Oslo decât la Stockholm sau Copenhaga
Pe fondul polemicilor din Marea Britanie privind imigranţii, preşedintele Klaus Iohannis îndeamna Guvernul de la Londra, în iunie, să evite măsurile discriminatorii împotriva cetăţenilor români, amintind că libertatea de circulaţie este un principiu fundamental al Uniunii Europene. Klaus Iohannis a explicat că înţelege nevoia lui David Cameron de a aborda preocupările publice privind imigraţia şi abuzurile privind serviciile sociale, dar a cerut evitarea măsurilor discriminatorii împotriva românilor. "Libertatea de circulaţie este extrem de importantă pentru Uniunea Europeană, este unul dintre principiile pe care Uniunea este construită", a afirmat Iohannis.
În Austria, Guvernul calculase recent că reducerea alocaţiilor pentru copiii străinilor din statele membre UE care muncesc pe teritoriul austriac ar avea ca rezultat o economie la buget de 50 de milioane de euro anual, calculele atrăgând o serie de critici privind discriminarea.
Probleme privind imaginea imigranţilor români au fost în nenumărate rânduri şi în Italia. Ca exemplu recent, eurodeputatul Gianluca Buonanno, membru al partidului xenofob Liga Nordului, afirma în februarie că îi înţelegea pe gardienii care ironizau sinuciderea unui deţinut român, subliniind că nu îi pasă de moartea unui "superinfractor", că astfel s-au economisit bani şi că vrea plecarea tuturor românilor. Pe fondul polemicilor declanşate de controversatele declaraţii, ministrul italian al Justiţiei, Andrea Orlando, cataloga drept "intolerabile" comentariile cu caracter rasist.
Citeşte şi: CNA-ul britanic investighează postul Channel 4 pentru documentarul "The Romanians Are Coming"
În Franţa, premierul Manuel Valls a fost citat recent la o instanţă din Paris în procesul intentat de o organizaţie nonguvernamentală după declaraţii controversate despre romi din România şi Bulgaria. Asociaţia Vocea Romilor, activă în zona Seine-Saint-Denis, a depus plângere în justiţie împotriva lui Manuel Valls, pe care îl acuză de "instigare la ură rasială" după declaraţii făcute în anul 2013. Manuel Valls a declara în septembrie 2013, în calitatea de ministru de Interne, că romii din Franţa nu doresc să se integreze, apreciind că "au vocaţia de a reveni în România şi Bulgaria".
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe