- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.04.2015, 13:59)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Situaţia bărbatului care a murit plimbat între spitale, departe de a fi un caz izolat
Cazul bărbatului de 49 de ani care a murit după ce a fost plimbat între spitale, la Braşov, vine la scurt timp după decesul bătrânei lăsate să plece singură de la Spitalul Tractorul din Braşov şi găsite apoi moartă de frig pe un câmp. Aceste situaţii din spitalele din România nu sunt însă singulare.
Urmărește
933 afișări
ANALIZĂ: Situaţia bărbatului care a murit plimbat între spitale, departe de a fi un caz izolat (Imagine: Publimedia)
Cel mai recent scandal din sistemul sanitar este cel al bărbatului de 49 de ani din Săcele, care a murit după ce a fost plimbat între spitale. Bărbatul a avut o durere puternică de cap şi a luat un analgezic, însă starea sa s-a agravat, astfel că familia a chemat o ambulanţă. Iniţial, la locuinţa bărbatului a ajuns o ambulanţă de la subunitatea Tărlungeni, cu şofer şi asistentă, care a constatat că pacientul era în şoc anafilactic.
Ulterior, a fost chemată o altă ambulanţă, cu medic, iar pacientului i-a fost făcută o injecţie cu adrenalină, apoi a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Braşov. După câteva ore medicii au decis să îl trimită acasă pe bărbat, însă în cursul serii acesta a solicitat din nou intervenţia unei ambulanţe, după ce piciorul în care i se făcuse injecţia a început să i se umfle.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Pacientul a fost dus din nou la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, de unde, după câteva ore, a fost transferat cu o ambulanţă la Spitalul de Boli Infecţioase, ca apoi să fie readus la Spitalul Judeţean, unde un chirurg i-a făcut o incizie la piciorul afectat. După aproximativ trei ore, bărbatul a murit.
Familia bărbatului decedat susţine că problemele de la picior ar fi fost provocate de injecţia făcută de medicul de pe ambulanţa chemată la locuinţa acestuia.
”I-au făcut o injecţie şi am întrebat: «Ce injecţie i-aţi dat?» şi mi-au spus: «Hai, hai afară, nu te interesează»”, a spus femeia.
Conducerea Spitalului Judeţean Braşov spune că a deschis o anchetă în acest caz.
Acest caz vine la scurt timp după cel al bătrânei de 82 de ani care a fost lăsată să plece singură, în pijama şi papuci, de la Spitalul Tractorul din Braşov şi care a doua zi a fost găsită moartă de frig pe un câmp.
Astfel, în 8 martie, bătrâna a fost transferată cu o ambulanţă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov la Spitalul Tractorul, de unde a fost trimisă acasă, singură, în pijama şi papuci şi cu actele medicale prinse de mână cu un elastic. Întrucât femeia nu a ajuns acasă, nepoata acesteia a postat un anunţ pe Facebook în care solicita sprijinul oamenilor pentru a o găsi pe bătrână şi arăta că bunica sa a plecat din spital "însoţită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi". De asemenea, rudele au sesizat Poliţia, care a început căutările bătrânei.
Citeşte şi:
Cazul bătrânei externate în pijama şi papuci - Medicul care a făcut schimb de gardă: "Copiii mei au fost în stradă să o caute pe bătrână"
Femeia a fost găsită moartă după mai multe ore de căutări pe un câmp de lângă Braşov. Numeroase persoane şi-au arătat solidaritatea cu familia bătrânei, în faţa Spitalului Tractorul fiind aduse lumânări şi flori.
Conducerea Spitalului Judeţean Braşov, în subordinea căruia se află Spitalul Tractorul, a făcut o anchetă în acest caz, stabilind că doctoriţa care a lăsat-o pe bătrână să plece din spital nu era angajată a unităţii medicale braşovene, ci lucra la Sfântu Gheorghe. Ea a fost rugată de medicul de gardă titular, Eva Ionel, să îi ţină locul pentru că se simţea rău. Doctoriţa Veronica Grigore, de la Sfântu Gheorghe, fusese rezidenta medicului Eva Ionel de la Spitalul Judeţean Braşov. În urma scandalului, doctoriţa Eva Ionel, care lucra la Spitalul Judeţean Braşov de peste 30 de ani, a fost concediată.
În 20 martie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov a fost amendat de DSP cu peste 12.000 de lei pentru mai multe nereguli, cea mai gravă fiind cea privind schimbul ilegal de gardă de la Spitalul Tractorul.
Şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a trimis o echipă a Corpului de control la Spitalul Tractorul.
Tot în judeţul Braşov, de această dată la spitalul din Zărneşti, un alt posibil caz de malpraxis a fost reclamat de o tânără de 22 de ani care a născut în unitatea medicală în noaptea de 12 spre 13 martie. Tânăra spune că nu a fost asistată la naştere şi, mai mult, bebeluşul său, un băieţel, a căzut pe ciment de pe masa de naşteri şi s-a lovit la cap.
Femeia a precizat într-o plângere depusă la Poliţie că, în momentul în care a născut, în încăperea unde se afla erau două cadre medicale, una dintre ele fiind cu spatele la ea şi cealaltă lângă o fereastră. Femeia a mai precizat că medicul care i-a supravegheat sarcina şi care urma să o asiste la naştere nu a ajuns la timp la spital.
Urmare a incidentului, nou-născutul a fost transportat de urgenţă la Maternitatea Braşov.
La Spitalul din Zărneşti au deschis anchete Poliţia şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov, iar ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut, de asemenea, o anchetă. DSP Braşov a amendat spitalul cu 5.000 de lei, pentru ”nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare a cazurilor de urgenţă”, în timp ce Comitetul director al spitalului a decis sancţionarea ginecologului care supraveghea sarcina şi a asistentei medicale care s-a aflat în sala de naşteri, cu reducerea salariului cu 10 la sută pe o durată de trei luni.
Un alt caz de notorietate este cel al profesorului ieşean Tiberiu Brăilean, care a aşteptat şase ore pentru a primi îngrijiri la Spitalul "Parhon", fiind apoi transferat la Spitalul "Sfântul Spiridon", unde a murit în urma unui stop cardiorespirator. Familia acestuia a depus plângeri la DSP şi la Colegiul Medicilor, care au deschis anchete.
Reprezentanţii DSP Iaşi au cerut conducerii Spitalului "Parhon" toate actele cu privire la internarea profesorului universitar Tiberiu Brăilean, în vârstă de 55 de ani, care a murit, în 8 martie, în urma unui stop cardiorespirator.
Eugen Popescu, directorul DSP Iaşi, declara că pacientul "a fost staţionat" la Spitalul "Parhon" în condiţiile în care s-ar fi impus transferul imediat al acestuia.
"Mie mi s-a părut că pacientul a fost staţionat la Spitalul «Parhon» şi nu am înţeles de ce nu a fost trimis către Spitalul «Sfântul Spiridon» de la început, în condiţiile în care acest ultim spital derulează un program naţional de tromboembolism, iar suspiciunea medicilor de la «Parhon» era şi de embolism pulmonar", spunea directorul DSP Iaşi.
În raportul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi se arăta că medicul care era de gardă la Spitalul "Parhon" în noaptea în care a fost adus cadrul didactic "a temporizat excesiv pacientul în încercarea de a pune un diagnostic precis".
"Comisia formată la nivelul DSP Iaşi, împreună cu reprezentanţii legali ai Spitalului «Parhon», Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi, Spitalului «Sf. Spiridon», au concluzionat, preliminar, că medicul de gardă Georgiana Năstase de la Spitalul «Parhon» a temporizat excesiv pacientul în încercarea de a pune un diagnostic precis. De asemenea, medicul de gardă, conform protocoalelor şi procedurilor interne ale Spitalului «Dr. C.I. Parhon» Iaşi , nu a luat legătura, în timp util, cu un medic primar sau cu şeful clinicii în vederea stabilirii unui diagnostic precis şi a conduitei terapeutice corespunzătoare", se preciza în raportul DSP Iaşi.
Conform sursei citate, profesorul Tiberiu Brăilean a fost internat, în 4 martie, la Spitalul "Parhon" din Iaşi, pacientul fiind cunoscut cu obezitate şi diabet. Profesorul universitar a fost adus la spital la ora 01.46, pentru o simptomatologie care dura de 48 de ore, el având ”dureri precordiale intermitente, dispnee, subfebrilitate pasageră, vărsături şi stare generală alterată".
La ora 01.58, pacientul a fost internat la Spitalul "Parhon", iar medicul de gardă Ana Maria Georgiana Nastase l-a monitorizat, stabilind un diagnostic preliminar de tromboembolism pulmonar.
Patru ore mai târziu, în jurul orei 6.00, a fost solicitat un consult cardiologic la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, medicul de acolo suspectând, la rândul său, un tromboembolism pulmonar, astfel că a recomandat transferul de urgenţă al profesorului la secţia de cardiologie a Spitalului "Sfântul Spiridon”.
Pacientul a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul "Sf. Spiridon", unde, la ora 08.00, a suferit un stop cardiorespirator, fiind resuscitat 50 de minute, apoi internat la Clinica de cardiologie şi ulterior la terapie intensivă, în comă postresuscitare, se mai arăta în raportul DSP Iaşi.
Cauza stopului cardiorespirator a fost considerată tromboembolism pulmonar masiv, iar patru zile mai târziu, în 8 martie, pacientul a murit.
Potrivit raportului DSP Iaşi, Brăilean a fost consultat acasă, cu două zile înaintea internării, în 2 martie, de către un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care i-a recomandat internarea, însă cadrul didactic a refuzat, semnând şi un document în care menţiona acest lucru.
În raportul DSP se preciza că fiica profesorului Tiberiu Brăilean a solicitat în scris să nu fie făcută necropsia.
În documentul citat se preciza că reprezentanţii Spitalului "Dr. C. I. Parhon" au decis să-i suspende doctoriţei Ana Maria Georgiana Năstase contractul individual de muncă cu timp parţial pentru linia de gardă, astfel că aceasta nu mai poate face gărzi la unitatea sanitară. Medicul Ana Maria Georgiana Năstase nu era angajată a Spitalului "Parhon", ci avea contract doar pentru a îndeplini serviciul de gardă.
Profesorul doctor Tiberiu Brăilean a fost cadru didactic al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, iar în trecut a fost atât consilier local, cât şi consilier judeţean. În activitatea sa profesională, a redactat mai multe lucrări despre economie şi implicaţiile religiei în ştiinţele economice.
În alte două judeţe din Moldova au fost declanşate anchete de către autorităţile sanitare după decesul a doi pacienţi în spitale sau la scurt timp după plecarea din unităţile medicale.
Astfel, în judeţul Suceava, un bărbat de 47 de ani din comuna Marginea a murit la mai puţin de 24 de ore de la internarea în Spitalul Municipal Rădăuţi, familia acestuia depunând o plângere la Colegiul Medicilor Suceava şi la Direcţia de Sănătate Publică.
Pacientul a ajuns în 8 martie la Spitalul Municipal Rădăuţi, cu febră şi tuse, iar după ce a fost consultat de către medicul de gardă de la Compartimentul de Primire a Urgenţelor a fost direcţionat spre Secţia de Boli Infecţioase, unde exista o linie de gardă comună Pneumologie - Boli Infecţioase. Bărbatul a fost consultat apoi de către un medic pneumolog, care l-a diagnosticat cu infecţie acută a căilor respiratorii superioare şi i-a prescris tratament la domiciliu, recomandându-i să revină a doua zi la spital pentru investigaţii suplimentare, respectiv o radiografie pulmonară.
În 9 martie, pacientul a revenit şi a făcut radiografia pulmonară.
"Pe radiografia pulmonară era aspect de bronho-pneumonie, iar medicii au luat decizia de internare a pacientului în secţia de Pneumologie", declara directorul medical al Spitalului Municipal Rădăuţi, medicul Liviu Dubei, care preciza că din discuţiile cu cei trei medici pneumologi în cazul acestui pacient s-a suspectat o bronho-pneumonie de natură virală.
Prima doză de antibiotic i-a fost administrată pacientului în jurul orei 14.00, iar în jurul orei 21.00, întrucât bolnavul avea febră, i s-a administrat un medicament antitermic. Starea pacientului a fost stabilă până în jurul orei 2.00 noaptea (în noaptea de 9 spre 10 martie), moment de la care a început să se agraveze, astfel că medicul de gardă a luat decizia să-l transfere la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde a decedat.
Cel de-al doilea caz s-a înregistrat la Bârlad, unde un bătrân de 83 de ani a murit pe stradă la jumătate de oră de la plecarea din spital, unde i s-a refuzat internarea pe motiv că "nu reprezenta o urgenţă medicală”.
Bătrânul a ajuns la unitatea medicală în 9 martie, la ora 11.40, după ce fusese transportat cu o ambulanţă solicitată prin 112 de către medicul de familie din sat, care suspecta că are pneumonie.
Consultat de către medicii de la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU), Gheorghe Covalic a fost diagnosticat cu pneumonie acută interstiţială şi a fost trimis la Secţia de Pneumologie a aceluiaşi spital. Aici, bătrânul a fost consultat de către specialist, care a confirmat diagnosticul şi a trecut medicaţia necesară pe foaia de observaţie. Fără a fi internat, pe motiv că nu reprezintă o urgenţă medicală, Gheorghe Covalic a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17.05, i s-ar fi prescris o reţetă şi apoi a fost trimis pe jos acasă.
După ce a ieşit pe poarta spitalului, în jurul orei 17.10, bătrânul a plecat pe jos spre celălalt capăt al municipiului Bârlad, cu intenţia de a se întâlni cu fiul său pentru a merge acasă. Numai că, atunci când a ajuns în faţa clinicii unde fiul îşi făcea dializa, Gheorghe Covaliuc s-a prăbuşit, un trecător solicitând ambulanţa la 112.
DSP Vaslui a făcut o anchetă şi i-a găsit vinovaţi pe medicul şef al Compartimentului de Primiri Urgenţe şi pe alţi doi medici ai aceleiaşi structuri de la Spitalul Bârlad, fiecare fiind amendat cu câte 1.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate celor trei medici după ce autorităţile sanitare au constatat, în urma controlului desfăşurat la unitatea medicală bârlădeană, că nu s-a respectat procedura de evaluare a pacientului în CPU. Practic, bătrânul a plecat din Urgenţa spitalului fără să fie consultat de către personalul medical din respectivul compartiment, fiind lăsat nesupravegheat.
Corpul de control al DSP Vaslui nu a găsit nici dovada că medicii de la CPU ar fi eliberat o reţetă pe numele bătrânului, aşa cum afirmase imediat după incident conducerea Spitalului de Urgenţă Bârlad.
DSP Vaslui a sancţionat, tot cu 1.000 de lei, şi Spitalul de Urgenţă Bârlad.
Colegiul Medicilor Vaslui a declanşat, în 19 martie, după zece zile de la incident, o anchetă în acest caz, cercetarea fiind începută abia la sesizarea făcută de Direcţia de Sănătate Publică.
Recent, o femeie de 40 de ani, mamă a 11 copii, a murit la naşterea celui de-al doisprezecelea copil, la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, familia acesteia acuzându-l de neglijenţă pe medicul care a i-a făcut cezariană pacientei.
Femeia era din localitatea Slobozia Bradului din judeţul Vrancea. Soţul acesteia, Iulian Moise, spune că femeia, gravidă în luna a noua, a fost dusă la secţia de ginecologie a Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat, sâmbătă după-amiază, întrucât avea dureri mari. În momentul în care a fost preluată de medic, avea tensiunea foarte mare, motiv pentru care cadrele medicale au decis să-i facă o operaţie de cezariană.
Potrivit bărbatului, intervenţia ar fi decurs bine, iar femeia a născut un băieţel sănătos. Ulterior, au apărut complicaţiile, pacienta făcând hemoragie, iar medicii hotărând să o opereze din nou.
”Când am ajuns la spital, i-au luat tensiunea, mi-a zis că are 23. A sunat doctorul: «Avem o urgenţă, o gravidă cu tensiune 23». I-a făcut fişa, a trimis-o imediat la operaţie, după o oră a scos copilul, doctorul a ieşit din sală şi mi-a zis că e bine copilul, dar că e problemă că soţia mea a făcut hemoragie şi că nu se opreşte. Mi-a spus că, dacă nu reuşesc să oprească hemoragia, e nevoie de o a doua intervenţie. A băgat-o la a doua operaţie, iar când a ieşit, doctorul mi-a zis că nu crede că are şanse să scape. După o oră, a ieşit şi mi-a zis că a murit. Mi-a spus că operaţia ar fi fost reuşită, dar când a vrut să o ia după masă să o pună pe targă pentru a o duce la salon a făcut stop cardiorespirator”, a declarat soţul femeii decedate.
Conducerea Spitalului Municipal Râmnicu Sărat face anchetă, iar poliţiştii au deschis dosar penal pentru moarte suspectă în cazul femeii, sesizarea la Poliţie fiind făcută de un medic din cadrul unităţii medicale.
”Noi suntem în curs de cercetare a acestui caz. S-a procedat conform protocoalelor, s-au anunţat organele competente, pentru a se găsi cauza morţii, respectiv Poliţia şi Serviciul de Medicină Legală. Din analiza foii de observaţie a protocolului operator, am constatat că cel puţin pentru momentul actual protocoale au fost respectate ”, a declarat, marţi, directorul medical al Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat, Felicia Vasile
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe