Analiză The Guardian: Obsesia pentru creşterea economică îmbogăţeşte elitele şi ucide planeta

  • Un raport prezentat Consiliului ONU pune sub semnul întrebării obsesia globală pentru creşterea economică, sugerând că aceasta nu rezolvă problemele sărăciei.
  • În ultimii 4 ani, cei mai bogaţi 5 oameni din lume şi-au dublat averile, timp ce aproape 5 miliarde de oameni au devenit mai săraci.
342 afișări
Imaginea articolului Analiză The Guardian: Obsesia pentru creşterea economică îmbogăţeşte elitele şi ucide planeta

Analiză The Guardian: Obsesia pentru creşterea economică îmbogăţeşte elitele şi ucide planeta

Raportul subliniază că, dacă tendinţele actuale continuă, până în 2030 - anul ţintă stabilit de guvernele lumii pentru eradicarea sărăciei extreme - aproximativ 575 de milioane de oameni vor rămâne prinşi în sărăcie extremă.

În prezent, peste 4 miliarde de oameni nu au acces la nicio formă de protecţie socială.

The Guardian citează raportul, potrivit căruia „căutarea nesfârşită a creşterii cu orice preţ şi utilizarea din ce în ce mai intensă a resurselor naturale pe care aceasta le necesită împing planeta noastră mult dincolo de limitele sale".

Şase din cele nouă „limite planetare" - sistemele de susţinere a vieţii pe Pământ - au fost deja depăşite.

Ca alternativă, raportul propune o „economie bazată pe drepturile omului", care ar pune accentul pe umanitate mai degrabă decât pe profit. Aceasta ar implica măsuri concrete, cum ar fi găsirea unor alternative la PIB pentru măsurarea progresului, recunoaşterea şi remunerarea muncii de îngrijire neplătite şi implementarea unor politici fiscale progresive.

The Guardian subliniază că această propunere se bucură de sprijin din partea unei mişcări din ce în ce mai mari, care include activişti pentru climă, sindicate, oameni de ştiinţă, tineri şi apărători ai drepturilor omului. Aceştia argumentează că fără o schimbare fundamentală în abordarea economiei globale, nu vom putea face faţă provocărilor urgente ale inegalităţii şi crizei climatice.

În timp ce liderii mondiali se pregătesc pentru Summitul viitorului organizat de ONU în septembrie, raportul avertizează că fără o nouă viziune economică care să protejeze drepturile omului şi mediul înconjurător, riscăm să continuăm pe o cale nesustenabilă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici