- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.03.2016, 11:54)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video ANALIZĂ: Ultima ţigară. Ce schimbări aduce Legea Antifumat. VIDEO
Începând de joi, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurant, în bar, în club sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş. Aşa spune legea antifumat, care intră în vigoare din 17 martie.
Urmărește
25241 afișări
Legea antifumat intră în vigoare de pe 17 martie, mai exact, miercuri, la miezul nopţii. Noaptea de marţi este ultima în care fumătorii îşi mai pot aprinde o ţigară în bar sau în club. De altfel, patronii de cluburi din Centrul Vechi organizează marţi seara evenimente de tip „ultima ţigară”, un adio adus libertăţii de a fuma în spaţii publice închise.
Patronii de cluburi nu sunt deloc mulţumiţi de situaţie, unii dintre ei se aşteaptă ca afacerea lor să aibă de suferit. Spre exemplu, Mugur Mihăescu, actor şi proprietar de club în Centrul Vechi, spune că legea antifumat discriminează fumătorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
„Categoric se face discriminare, ne aşteptăm să ne scadă numărul de clienţi. Trebuie să fie loc pentru toată lumea, nu sunt un ciumat dacă sunt fumător, nu trebuie să mă arunci în stradă. Sunt curios cum se va aplica legea asta europeană la ţară. Ca fapt divers, am fost în Bremen acum două zile, se fuma în toate bodegile, cu legile lor cu tot”, a spus cu o notă de supărare în voce, patronul de club.
De altfel, el se aşteaptă ca legea să fie amendată pe viitor, pentru a fi ceva mai permisivă, şi nu este singurul. Expertul în turism Traian Bădulescu, managing partner la Innovation Travel, spune, de asemenea, că se aşteaptă la o ameliorare a legii, considerată a fi una dintre cele mai stricte din Europa în acest sens. El spune că efectele aplicării legii pot fi de două feluri.
În primul rând, având în vedere că vine vremea caldă, acesta spune că vom vedea şi mai multe terase întinse pe spaţii şi mai mari, acestea fiind singurul loc public unde se va mai putea fuma, adică în spaţiu deschis. În al doilea rând, va scădea consumul de tutun. „Cred că terasele vor fi asaltate şi vom fuma mai puţin, nu vom mai aprinde ţigară după ţigară când ieşim în oraş. De asemenea, mă aştept ca, pe termen lung, să vedem că tot mai puţini tineri se apucă de fumat”, a spus expertul. El se aşteaptă ca în funcţie de efectele pe care le vom vedea, legea să mai fie modificată pe viitor. O soluţie pentru fumători, mai spune Bădulescu, ar putea fi cluburile private.
Deputatul Aurelia Cristea, cea care a iniţiat legea antifumat, spune însă că nu există nicio modalitate de ocolire. Practic, legea se aplică peste tot unde este spaţiu public închis, adică delimitat prin doi pereţi. Chiar dacă este vorba de un club privat, numai simplul fapt că sunt angajaţi care lucrează acolo înseamnă că acel club este loc de muncă pentru respectivele persoane, ori fumatul este categoric interzis în spaţiul închis considerat a fi loc de muncă.
„Legea intră în vigoare de pe 17 martie, miezul nopţii. Mă aştept să se respecte prevederile, iar în ceea ce priveşte cluburile private, este interzis fumatul dacă este loc de muncă pentru cineva. Primează dreptul la sănătate. În ceea ce priveşte discriminarea, a fost o sesizare la Curtea Constituţională în acest sens, iar Curtea a hotărât că nu e vorba de discriminare”, a explicat Cristea. Ea a mai spus că peste un an se vor analiza efectele pentru a vedea dacă a scăzut consumul de tutun şi s-a înregistrat o calitate a vieţii mai bună, în societate.
Mai departe, rămâne de văzut cum se vor adapta românii la noile reguli. Cel mai probabil autorităţile vor fi stricte, cel puţin în primă fază, cu aplicarea acestei legi, mai apreciază experţii.
În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Directorul Corporate Affairs de la JTI, Gilda Lazăr a explicat pentru MEDIAFAX că "bazându-ne pe expeirenţa ţărilor unde deja s-a implemnetata legea antifumat, incidenţa fumatului nu a scăzut".
Conform legii care se va aplica în România, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".
De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.
Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.
Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Cameră pentru fumat", "Loc pentru fumat".
Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.
Săvârşirea unei noi abateri la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
Citeşte şi: Efectele legii antifumat: "Iniţial va fi un şoc şi consumul va fi afectat". Cererea pentru spaţii de restaurante şi baruri cu terasă creşte
Citeşte şi: Deputaţii şi angajaţii de la Parlament vor putea fuma pe trei terase amenajate special. Senatorii au scrumiere "elegante"
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Deputatul Daniel Fenechiu vrea redefinerea spaţiului închis şi înfiinţarea cluburilor de fumători
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe