Analiză ZF: De ce pleacă absolvenţii de liceu să studieze peste hotare

De ce pleacă absolvenţii de liceu să studieze peste hotare: Vrem sisteme educaţionale mai flexibile, centrate pe pasiunile noastre, vrem să cunoaştem alte culturi. Posibilitatea întoarcerii în România, încă pe masă, anunţă Ziarul Financiar.

Urmărește
485 afișări
Imaginea articolului Analiză ZF: De ce pleacă absolvenţii de liceu să studieze peste hotare

Analiză ZF: De ce pleacă absolvenţii de liceu să studieze peste hotare

Tineri de 18-19 ani îşi iau viaţa în propriile mâini imediat după ce au aruncat în aer tocile la final de liceu şi pleacă, cu entuziasm, dar şi cu multe temeri legate de viitor peste hotare, la facultate, unde vor sta poate trei-patru ani sau mai mult.

Unii dintre ei pleacă în speranţa că vor găsi afară ceea ce le lipseşte în România – cum ar fi flexibilitatea programei de studiu sau mai multă practică şi mai puţină teorie -, iar alţii pentru că vor să cunoască şi alte culturi şi să experimenteze.

„Oamenii care pleacă în vacanţe în diferite ţări, deşi România este o ţară superbă, pleacă pentru că vor să ia contact cu alte culturi, alte mentalităţi, care sunt diferite de cele pe care le-au văzut deja. Acesta este şi motivul pentru care am plecat eu la facultate în străinătate. Nu am plecat pentru că la noi nu poţi învăţa, ci pentru că în România, cu toate că există profesori dedicaţi şi avem un nivel academic destul de ridicat, din păcate încă nu avem acea comunitate şi cultură care să le permită tinerilor şi oamenilor care au expertiză în domeniu să schimbe ceva şi să creeze proiecte astfel încât chiar să dezvoltăm ţara”, a spus pentru ZF Mugur Preda, care studiază computer science la Carnegie Mellon University în Qatar.

Facultatea în străinătate, afirmă el, te face responsabil pentru stilul tău de viaţă pe care tu îl alegi. Studenţii din străinătate îşi aleg singuri ce cursuri vor să urmeze din domeniul pe care îl studiază şi, în plus, mai adaugă acesta, este încurajată ideea de a avea şi student jobs, căci programul este foarte flexibil.

Această libertate, după cum spune Mugur Preda, nu există încă în mediul academic din România.

„Am plecat cu ideea că vreau să mă întorc acasă. Însă, m-aş întoarce doar dacă aş şti că aş putea să schimb ceva. Îmi doresc să dau altor tineri ocazia să se dezvolte, să înveţe aşa cum fac şi eu, dar poate într-un mod mai uşor”, a mai adăugat el.

Mulţi tineri îşi doresc să revină în ţară după studiul în străinătate

Indiferent de motivul plecării în străinătate la studii, foarte mulţi tineri îşi doresc să se întoarcă în România şi să dea ceva din ce au învăţat ei peste hotare ţării lor de origine şi altor tineri din generaţia lor, astfel încât să schimbe în bine România.

Alexandru-Ioan Rotaru, un tânăr care a absolvit The American Academy of Dramatic Arts din Los Angeles, California, SUA, a terminat studiile în urmă cu un an, după care s-a întors în România, unde în prezent lucrează în domeniul pe care l-a studiat la mii de kilometri distanţă de casă.

„Am plecat la facultate cu gândul de a mă întregi pe mine, astfel încât să aflu ce fel de adult vreau să fiu şi ce vreau de la viaţă şi m-am întors în ţară acum şase luni. Am înţeles că, deşi cu toţii vrem o carieră şi vrem să avem succes, cel mai important este să descoperim acel lucru care chiar ne face fericiţi”, a povestit el.

Din experienţa facultăţii în America, Alexandru-Ioan Rotaru a mai învăţat că un lucru foarte important, pe care în unele facultăţi de teatru din România nu se pune accent, este acela că trebuie să ai grijă, ca actor, de sănătatea ta psihică, nu doar fizică.

„Oamenii buni sunt actori buni. Trebuie să avem grijă şi de partea noastră spirituală, nu doar de fizicul nostru şi să învăţăm să ne dorim mai mult, lucru care lipseşte din facultăţile de teatru din România”, a mai subliniat el.

Totuşi, plecarea la studii în străinătate vine şi cu multe provocări pentru tinerii care abia atunci îşi încep cu adevărat viaţa, iar cele mai multe sunt legate de diferenţele care se fac între studenţii internaţionali şi cei locali, atunci când vine vorba de oportunităţi de carieră.

„Sunt foarte multe oportunităţi de job, internship-uri la care nu ajungi ca student internaţional şi trebuie să fii pregătit pentru orice provocare şi orice dezamăgire şi să nu te dai bătut”, a spus Alexia Leca, studentă la University of Richmond din Virginia, SUA.

Cei trei tineri români care studiază în străinătate, dar şi mulţi alţii au fost prezenţi săptămâna trecută la evenimentul How to College, o conferinţă dedicată viitorilor absolvenţi de liceu care vor să studieze peste graniţe. Ei au vorbit din experienţele lor personale ca studenţi internaţionali pentru liceenii care iau în calcul ideea de a studia în afara României.

Conferinţa How to College este organizată de Youni4YOUth, comunitatea tinerilor doritori să studieze în străinătate, creată sub umbrela companiei Youni, în perioada 18-19 iunie, iar în cadrul ei, tinerii care doresc să studieze în străinătate au aflat direct de la studenţii unor universităţi din toată lumea informaţii despre întregul proces academic.

La eveniment participă studenţi ai unor universităţi importante, cele mai multe din SUA, precum University of California Berkeley, Clark, NYU, LSE, Cambridge, Oxford, Rochester, Drexel, MIT, Harvard, University of Chicago, UCLA, Bocconi, IE, UCL, Kings, University of Michigan, Purdue, Carnegie Mellon şi multe altele.

Conferinţa How to College se află la a patra ediţie. Acest eveniment se adresează deopotrivă tinerilor interesaţi să studieze în străinătate, dar şi părinţilor acestora şi este un proiect special creat pentru liceeni de către liceeni, care aduce studenţi din străinătate alături de elevi dornici să îşi continue studiile în alte ţări.

Youni este o companie românească fondată în 2017 de antreprenorul Andrei Nicolae, care ajută tinerii aflaţi la început de drum să îşi aleagă universitatea potrivită. Peste 14.000 de elevi şi studenţi au beneficiat până acum de serviciile companiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici