ANAR a accesat peste 40 de milioane de euro pentru elaborarea hărţilor de hazard la inundaţii

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a accesat peste 40 milioane de euro, prin 10 contracte de finanţare semnate în cadrul proiectelor intitulate "Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor", derulate la nivelul a zece bazine hidrografice.

Urmărește
6 afișări

Hărţile de hazard la inundaţii de la nivelul bazinelor hidrografice Crişuri, Banat, Siret, Mureş, Someş-Tisa, Buzău, Argeş-Vedea, Dobrogea-Litoral, Olt şi Jiu vor fi finalizate până la mijlocul anului 2012, arată ANAR, într-un comunicat transmis miercuri.

Potrivit sursei citate, proiectele presupun realizarea hărţilor de hazard la inundaţii pe tronsoane ale cursurilor de apă principale şi ale afluenţilor săi de gradul I şi II, pe o lungime de aproximativ 20.000 kilometri de cursuri de apă.

În cadrul proiectelor se foloseşte metoda de scanare LIDAR (Light Intensity Detection and Ranging) care constă în efectuarea de zboruri aerospaţiale, în urma cărora se va obţine modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente.

"Pe lângă zborurile aerospaţiale, se vor efectua şi lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care constau în realizarea bazei de date topografice şi care au ca rezultat editarea de hărţi în format GIS, precum şi efectuarea de studii hidraulice, hidrologice şi de management al bazinului hidrografic", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

ANAR precizează că, spre deosebire de planurile de apărare din prezent, hărţile de hazard la inundaţii vor arăta cu precizie ridicată extinderea zonei inundate şi, în anumite situaţii, vor putea să ofere informaţii referitoare la viteza apei, adâncimea apei la viituri, corespunzătoatoare unor debite cu diferite probabilităţi de depăşire (0,1%; 1%; 5%; 10%), adică date referitoare la inundaţii care se petrec odată la 1.000 de ani, odată la 100 de ani, odată la 20 ani, respectiv odată la 10 an.

Hărţile de hazard vor fi puse la dispoziţia consiliilor judeţene pentru a elabora hărţile de risc, care vor indica nivelul pagubelor care se vor produce şi zonele de evacuare a populaţiei, în baza datelor obţinute din hărţile de hazard şi care vor fi puse la dispoziția autorităţilor locale, dar şi a publicului larg.

"Pentru Domeniul I de intervenţie, mai intenţionăm să depunem spre finanţare în jur de 20 de lucrări intitulate No Regret Measures (câte 1-3 din fiecare bazin hidrografic), precum şi prima parte din proiectul Watman. Întrucât proiectele noastre au deja o valoare estimată la 483 milioane euro (finanţare UE şi buget), iar fondurile alocate sunt doar de 329 milioane euro, putem afirma că, din acest punct de vedere, suntem o axă deficitară, în sensul că mai avem nevoie de suplimentarea finanţării acestor proiecte, în primă fază cu 160 milioane de euro", precizează directorul general ANAR, David Csaba.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici