- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANAR: Hărţile de inundabilitate, finalizate cel mai târziu în 2011
Hărţile de inundabilitate sau de hazard vor fi finalizate cel mai târziu în 2011 şi vor arăta extinderea zonei inundate şi variaţia nivelurilor sau adâncimilor apei la viituri, a declarat, luni, director general al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), Marius Postelnicescu.
ANAR: Hărţile de inundabilitate, finalizate cel mai târziu în 2011
"Potrivit legislaţiei europene privind evaluarea şi managementul riscului la inundaţii, cel mai târziu în 2011 vom avea hărţile de inundabilitate (hazard), care ne vor arăta extinderea zonei inundate şi variaţia nivelurilor sau adâncimilor apei la viituri, corespunzătoare unor debite cu diferite probabilităţi de depăşire (0,1 la sută, unu la sută, cinci la sută şi zece la sută), a declarat Marius Postelnicescu la Conferinţa Ştiinţifică Internaţională "Managementul resurselor de apă în condiţii extreme", organizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Noua legislaţie europeană privind inundaţiile, intrată în vigoare în 2007, prevede ca până în 2013 să fie gata hărţile la risc de inundaţii, respectiv acele hărţi care să indice şi posibilele efecte pe care le-ar putea produce inundaţiile, de exemplu, zonele de evacuare a populaţiei, precum şi zonele potenţial inundabile, unde oamenii nu trebuie să-şi construiască locuinţele, a precizat directorul ANAR.
Hărţile de risc vin în completarea hărţilor de inundabilitate şi, cu ajutorul lor, sunt evaluate pagubele produse de inundaţii. "Aceste hărţi, după realizarea lor, vor fi puse la dispoziţia primarilor şi a publicului larg, încercând în acest fel să mai frânăm din dorinţa oamenilor de a-şi construi casele în zone de risc la inundaţii", a mai spus director general ANAR.
Acesta a adăugat că planurile pentru aceste hărţi vor fi finalizate cel mai târziu în anul 2009, iar prevederile lor vor fi incluse în Planurile de amenajare a bazinelor hidrografice, parte integrantă a schemelor directoare de amenajare şi management al bazinelor hidrografice.
Postelnicescu a subliniat necesitatea implementării noului concept de amenajare a râurilor, reglementat prin Directivele europene, care se referă la crearea unor zone umede, inundabile.
"Construcţia de diguri solide trebuie făcută numai pentru protejarea localităţilor şi a marilor unităţi industriale, iar drumurile de legătură trebuie gândite împreună cu calea ferată, pe terasamente ce nu pot fi inundabile. Se urmăreşte, în primul rând, protecţia oamenilor şi a bunurilor acestora prin realizarea, după caz, a unor lucrări structurale de apărare: acumulări, poldere, diguri şi derivaţii de ape mari. În al doilea rând, se vor reface zonele umede, în scopul conservării şi dezvoltării biodiversităţii şi atenuării debitelor maxime ale undelor de viitură", a mai spus Postelnicescu.
Şeful ANAR a precizat că România a început deja să se efectueze zboruri cu elicopterul pentru a obţine modelul digital al cursului de apă. "Mai exact, este vorba despre modelări hidrologice la nivelul fiecărui bazin hidrografic, respectiv a unei modelări hidraulice a sectoarelor cursurilor de apă, identificate preliminar ca fiind potenţial inundabile", a adăugat Marius Postelnicescu.
Parlamentul European a aprobat, anul trecut, strategia pentru prevenirea şi gestionarea inundaţiilor, ce presupune evaluarea preliminară a riscurilor, stabilira unor hărţi cu zone inundabile şi a planurilor de gestionare, directiva urmând să fie transpusă în legislaţia naţională până la mijlocul lui 2009.
Comisia Europeană a propus statelor membre UE, după inundaţiile care au avut loc în Europa în 2002 şi 2005 (în special în România, dar şi în Germania, Elveţia şi Austria), să elaboreze o strategie comună de prevenire şi gestionare a riscurilor de inundaţii.
Noua directivă europeană privind prevenirea şi gestionarea inundaţiilor prevede trei faze de acţiune, fiecare cu termene stabilite: evaluarea preliminară a riscurilor de inundaţii, care va trebui să fie încheiată până la sfârşitul anului 2011; stabilirea unor hărţi cu zone inundabile şi hărţi de risc - până la sfârşitul anului 2013; stabilirea unor planuri de gestionare a situaţiilor de risc - până la sfârşitul lui 2015.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO