- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (16.09.2011, 17:27)
- Ela Giurgea , ,
ANAR: Programul de construire a marilor baraje trebuie reluat
Directorul Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), David Csaba, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că se impune reluarea programului de construire de baraje mari, selectând locaţiile viabile din planurile existente înainte de 1989.
Urmărește
378 afișări
ANAR: Programul de construire a marilor baraje trebuie reluat (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
David Csaba a spus, în conferinţa de presă care a avut loc la Târgu Mureş, că se impune reluarea programului de construire de baraje mari care să aibă "utilitate multiplă", respectiv în caz de secetă, dar şi de producere de energie electrică, pentru turism sau pentru piscicultură.
"Debitele sunt foarte mici şi eu am spus şi ieri (joi - n.r.), în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, că trebuie să reluăm programul pentru marile baraje. Tot ce era bun din regimul trecut trebuie preluat. (…) În caz de urgenţă puteai suplimenta cu apă cu 50.000-100.000 de metri cub pe secundă, ca să ajungă la Cernavodă", a spus David Csaba.
Potrivit acestuia, pe râurile Jiu, Olt şi Argeş există astfel de baraje, însă în bazinele hidrografice Ialomiţa şi Buzău lipsesc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Directorul ANAR a adăugat că, potrivit prognozei, doar partea vestică a ţării va beneficia de precipitaţiile din bazinul superior al Dunării din afara României, în toamna acestui an, în timp ce în partea de sud-est se pare că va fi secetă extremă şi însămânţările de toamnă vor fi compromise.
Potrivit lui David Csaba, în momentul în care hărţile de inundabilitate vor fi finalizzate, va trebui să existe propuneri de amenajare a bazinelor hidrografice pentru a elimina inundaţiile, iar programul de construire de baraje mari este soluţia optimă.
"Soluţia de îndiguire nu este o soluţie. Din punctul meu de vedere soluţia este de a construi baraje cu utilitate multiplă, cu alimentare cu apă, producere de energie electrică, suplimentare de debit în caz de secetă şi, nu în ultimul rând, turism sau piscicultură. Nu cred că cineva poate să aibă argumente pentru a nu fi reluat acest program. Am cerut de la fiecare administraţie bazinală de apă, chiar anul acesta aveau termen, să prezinte locaţii unde se pot construi aceste acumulări. Noi avem planurile de amenajare de dinainte de 1989 cu astfel de baraje. Pe vremea aceea nu s-a ţinut cont nici de populaţie, nici de localităţi. Noi încercăm să eliminăm acele locaţii în care normal ar fi inundate localităţi, unde trebuie să strămuţi calea ferată şi aşa mai departe. Vor rămâne locaţiile care nici pe vremea aceea nu afectau astfel de zone", a arătat David Csaba.
El a adăugat că barajele vor trebui construite la vârful de formare a viiturilor, "pentru că viitura trebuie prinsă la vârf, unde se formează" şi că îi va prezenta ministrului Mediului, Borbely Laszlo, propunerile în acest sens, pentru a fi discutate ulterior în Guvern.
Potrivit site-ului Ministerului Mediului, în anul 1928, în România nu existau decât câteva baraje modeste, dintre care doar trei puteau fi încadrate în categoria "baraje mari". Apoi, în decurs de 70 de ani, s-au construit 238 de mari baraje. Începând cu anul 1975, barajele şi lacurile de acumulare au fost încadrate în scheme-cadru de amenajare complexă şi gospodărire a apelor, având ca scop utilizarea acestora pentru multiple folosinţe.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump