- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANAR: Se consideră că România are resurse de apă relativ sărace, dar nu se pune problema crizei apei
România este considerată o ţară cu resurse de apă relativ sărace, dar nu se pune problema unei crize a apei, astfel că ţara noatră nu face parte dintre cele cu un posibil deficit al acestei resurse în 2025, conform rezultatelor studiilor efectuate, infromează, luni, ANAR.
"Chiar dacă ţările globului vorbesc de o posibilă criză a apei în anul 2025, chiar dacă în România sunt 40 mld mc de apă utilizabili în regim amenajat raportat la resursa teoretică (134,6 mld mc de apă), România fiind considerată o ţară cu resurse de ape relativ sărace, în România, nu se poate pune problema unei «crize a apei», cum nu se va putea vorbi despre regiuni vulnerabile în faţa unei crize a apei. Conform studiilor realizate de Institutul Internaţional pentru Managementul Apei în anul 2000, Romania nu face parte dintre ţările cu un posibil deficit al resursei de apă în anul 2025", se arată într-un comunicat remis de Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).
La aceleaşi concluzii au ajuns şi studiile elaborate de ANAR, prin Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, conform cărora nu vor exista deficite de apă la nivelul ţării pentru intervalul 2010 – 2020, potrivit sursei citate.
În schimb, pot exista câteva secţiuni deficitare în spaţiul hidrografic Prut – Bârlad, menţionează administraţia.
Potrivit ANAR, cerinţa de apă din România în 2010 a scăzut cu 12 mld mc de apă faţă de 1990, de la 20,5 mld mc de apă (cât era în anul 1990), la 8,45 mld mc de apă (cât s-a înregistrat în 2010) şi cu 1 mld mc de apă cât se înregistra în anul 2008, respectiv de 9,44 mld mc de apă.
Comparativ cu anul 1990, se constată producerea a două scăderi dramatice ale cerinţei de apă, prima în intervalul 1990 - 1999, când cerinţa de apă pentru cele trei categorii a scăzut de la 20,4 mld mc de apă, cât era în anul 1990, la 11,74 mld mc de apă, cât era în anul 2000, iar în a doua, în intervalul 2001 - 2010, când cerinţa de apă a ajuns în anul 2010 la 8,45 mld mc de apă, faţă de cât era în anul 2000.
În 2010, cerința de apă a fost asigurată în totalitate prin menținerea volumelor de apă în lacurile de acumulare, conform Programelor de exploatare ale ANAR, volume care au asigurat necesarul de apă pentru categoriile de utilizatori, respectiv pentru populație, industrie și agricultură.
De asemenea, ANAR informează că în România, gradul de racordare la canalizare este 54,28%, iar gradul de racordare la stațiile de epurare este de 43,24%, suma alocată până în prezent pentru astfel de lucrări fiind de 4 miliarde euro.
Conform statisticilor mondiale, în fiecare zi, două milioane de tone de ape uzate ajung neepurate sau insuficient epurate în cursurile de apă din lumea întreagă.
"În România, procentul de ape uzate evacuate neepurate sau insuficient epurate rămâne în continuare mare, de peste 70%, menţinându-se relativ constant de la an la an. Cele mai mari probleme se înregistrează în secțiunile aval de marile aglomerări urbane care nu au stații de epurare conforme sau care nu dețin stații de epurare, peste 50% din cantitatea de poluanţi care ajung în apă provenind de la marile aglomerări urbane", potrivit ANAR.
Tema Zilei Mondiale a Apei (22 martie) din acest an "Apă pentru oraşe. Răspunsuri la provocările urbane" face referire la managementul apei în zonele urbane care înseamnă, pe de o parte, asigurarea infrastructurii de apă potabilă, respectiv apă uzată, iar, pe de altă parte, controlul poluării şi prevenirea inundaţiilor, printr-o bună colaborare între specialişti şi autorităţile locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Franţa dă semnale că ar putea ignora mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
-
Bolojan: Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice
-
Lituania, disponibilă să trimită militari în Ucraina şi avertizează asupra atacurilor hibride ruseşti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO