Potrivit estimărilor Jandameriei ieşene, pînă luni după-amiază trecuseră pe la moaşte aproximativ 40.000 de pelerini, rândul întinzându-se pe o lungime de câteva sute de metri.
„Cam 40.000 de oameni au trecut deja pe la racla cu sfintele moaşte. Rândul se întinde pe câteva sute de metri. În primele două zile de pelerinaj nu s-au înregistrat incidente”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi.
Luni dimineaţă, 3.000 de pelerini din localitatea Voluntari, judeţul Ilfov, s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva, aceştia ajungând la Iaşi cu 60 de autobuze.
„Au fost foarte bine organizaţi, au venit cu 60 de autobuze. Le-am permis accesul până aproape de Mitropolie, întrucât, fiind dimineaţă, traficul nu era afectat prea tare. În coloană s-a aflat şi o maşină a Salvării de la Voluntari, pusă la dispoziţie de autorităţile ilfovene”, a spus Mihai Cojocariu.
Gheorghe Ioja, reprezentantul grupului de pelerini din Voluntari, a declarat că iniţiativa venirii la Iaşi a aparţinut primarului din Voluntari, Florentin Pandele.
„Am venit de dimineaţă, rândul era destul de mic, aşa că am stat doar trei ore, ceea ce este foarte bine, în condiţiile în care în anii trecuţi oamenii am stat şi până la 36 de ore. Suntem mulţumiţi pentru că organizarea hramului este bine pusă la punct”, a declarat Gheorghe Ioja, reprezentantul grupului de pelerini din oraşul Voluntari.
Tot la racla cu sfintele moaşte s-au închinat, luni, şi 60 de pelerini din Macedonia, grupul fiind însoţit de un preot macedonean.
Racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva şi cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse din Grecia, va rămâne depusă pe esplanada Catedralei, spre închinare pelerinilor, până vineri, 15 octombrie.
Cel mai important moment al manifestărilor religioase este programat să aibă loc în 14 octombrie, când va fi oficiată Sfânta Liturghie cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată ocrotitoarea întregii Moldove.