ANC, reclamată că refuză înregistrarea a zeci de dosare de cetăţenie, deşi în cazuri identice s-au acceptat mii de dosare, în ultimii doi-trei ani / Victime, persoane din Ucraina

Situaţie tensionată, astăzi, pe culoarele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei.

Urmărește
908 afișări
Imaginea articolului ANC, reclamată că refuză înregistrarea a zeci de dosare de cetăţenie, deşi în cazuri identice s-au acceptat mii de dosare, în ultimii doi-trei ani / Victime, persoane din Ucraina

ANC a refuzat acordarea cetăţeniei română pentru un lot de ucraineni: sunt umiliţi fără nicio explicaţie

Circa 20 de ucraineni care solicită cetăţenia română reclamă că au fost respinşi astăzi de instituţie fără un motiv întemeiat, susţin apărătorii acestora.

Fără respectarea procedurilor, oamenilor li s-ar fi transmis doar verbal, în primă fază, că nu sunt în regulă cazierele judiciare pe care le-au depus la dosar, apoi au fost trimişi acasă.

Într-un târziu, ar fi venit şi respingerea scrisă. Avocaţii lor susţin că documente identice au fost înregistrate zilnic de către ANC în ultimii doi ani, dar regulile par să se fi schimbat radical peste noapte.

„În condiţii de război, aceşti oameni au venit cu mari eforturi financiare şi sunt umiliţi fără nicio explicaţie. Am cerut audienţe în scris, am sunat, dar nu ne bagă în seamă. Se aplică principiul conform căruia unde există aceeaşi raţiune a legii se aplică acelaşi principiu de drept.

Dacă în ultimii doi ani au înregistrat mii de cauze identice, nu pot inventa azi o situaţie diferită, căci ar exista un tratament discriminatoriu, fiind încălcat şi cu privire la un tratament echitabil/nediscriminatoriu”, declară apărătorul lor, avocatul Cristian Zaharia.

Din luna mai 2024, ANC este condusă de un preşedinte nou, Silviu-Gabriel Barbu, care are rang de secretar de stat. Barbu a fost înscăunat pentru un mandat cu o durată de patru ani.

Redacţia a contactat pe e-mail instituţia pentru un punct de vedere, dar nu am primit încă răspunsul promis. Îl vom publica de îndată ce ne va parveni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici