Anchetă a DNA la Primăria Timişoara privind vânzarea unor case către chiriaşi, în baza Legii 112

Procurorii DNA au început o anchetă la Primăria Timişoara, privind vânzarea mai multor locuinţe din oraş în baza Legii 112, care permite cumpărarea acestora de către chiriaşi, primarul Nicolae Robu declarând că foşti şi actuali angajaţi ai instituţiei au fost chemaţi la audieri.

Urmărește
530 afișări
Imaginea articolului Anchetă a DNA la Primăria Timişoara privind vânzarea unor case către chiriaşi, în baza Legii 112

Anchetă a DNA la Primăria Timişoara privind vânzarea unor case către chiriaşi, în baza Legii 112 (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Primarul Timişoarei, liberalul Nicolae Robu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că structura centrală a DNA a deschis o anchetă privind vânzarea de imobile în timpul mandatelor altor primari, pe Legea 112/1995.

Edilul a spus că DNA a cerut un număr mare de documente şi că angajaţi ai primăriei muncesc zilnic pentru a multiplica diferite acte pentru a le transmite apoi procurorilor anticorupţie.

”Nu e în regulă să se lase impresia din scrieri sau din relatări că acum s-a făcut o faptă care face obiectul DNA. Eu sper să nu se fi întâmplat aşa ceva cât am fost eu primar. Se anchetează, ca anchetă de anvergură, vânzarea de case pe Legea 112/1995. S-au vândut mii de case şi evident că nimeni nu ştie apriori ce s-a vândut corect şi ce s-a vândut incorect. Nimeni nu ştie clar, e un volum uriaş de documente care sunt cerute şi se va continua. DNA poate să vină când consideră că e cazul, să stea şi de vorbă cu oamenii care pot să dea informaţii, lămuriri. Dar nu e nimic spectaculos şi nici ieşit din comun, e firesc, a început o anchetă. În fiecare zi există oameni în primărie care multiplică documente şi le transmit celor care fac anchetele. Au fost chemaţi (la audieri - n.r.) foşti angajaţi şi actuali angajaţi şi vor mai fi”, a afirmat primarul Timişoarei.

Robu a adăugat că pe el, ca primar, îl interesează ca imobilele vândute ilegal, în cazul în care se va stabili că au existat ilegalităţi în actele de vânzare-cumpărare, să revină în patrimoniul municipalităţii.

”Pe mine, ca primar al Timişoarei, mă interesează în primul şi în primul rând, ca patrimoniul Timişoarei, care a fost subţiat incorect, ilegal, să fie reîntregit. Dacă după această anchetă se vor identifica situaţii în care ilegal au fost vândute case, atunci noi suntem multumiţi dacă primăria va ajunge fie să primească înapoi ce s-a dat în mod ilegal, fie să primească bani, contravaloarea acelor lucruri. Deci suntem interesaţi să se ajungă la un final cu toate aceste anchete şi la sentinţe în instanţă”, a spus Robu.

Întrebat cine ar putea fi vinovat de încălcarea legii în acest caz, primarul a spus că instanţa va fi cea care va decide vinovaţii.

”Eu nu comentez de niciun fel. Cine a greşit trebuie să dea socoteală, iar dacă se va demonstra că nu a greşit nimeni, foarte bine. Deocamdată nu ne putem antepronunţa, se desfăşoară o anchetă şi se va parcurge cursul firesc al lucrurilor. Să nu facem comentarii care pot perturba ancheta în sine. Nu mă interesează cine este anchetat, este problema DNA, a procuraturii, a Poliţiei şi în final în instanţă să se stabilească vinovaţii, nevinovaţii”, a adăugat Robu.

Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu şi fostul director al Direcţiei de Patrimoniu din Primărie Nicuşor Miuţ au fost audiaţi în noiembrie 2014, respectiv noiembrie 2013, la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, într-un dosar privind retrocedarea unor imobile.

Nicuşor Miuţ a fost trimis în judecată în 24 ianuarie 2014, dosarul aflându-se în lucru.

La Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului.

În oraş au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timişoara este familia Cârpaci, care are 144 de proprietăţi - vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii -, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş. Printre imobilele intrate în proprietatea acestei familii se numără şi o clădire aparţinând Spitalului de Copii ”Louis Ţurcanu”.

Presa locală a relatat deseori despre Vişinel Stanca şi Ionelaş Cârpaci ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări.

Presa a relatat că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, romii îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici