Anchetă a DSP la Spitalul Judeţean Argeş, unde numărul deceselor a depăşit capacitatea morgii

DSP Argeş desfăşoară o anchetă la Spitalul Judeţean în urma unei sesizări cu privire la faptul că morţii au fost ţinuţi mai mult de 24 de ore în saloane alături de bolnavi, informează corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
689 afișări
Imaginea articolului Anchetă a DSP la Spitalul Judeţean Argeş, unde numărul deceselor a depăşit capacitatea morgii

Anchetă a DSP la Spitalul Judeţean Argeş, unde numărul deceselor a depăşit capacitatea morgii (Imagine: Shutterstock)

Conducerea unităţii sanitare recunoaşte că a fost o problemă din cauza numărului mare de decedaţi în preajma sărbătorilor şi a lipsei locurilor la morgă, dar că morţii n-au fost ţinuţi în saloane alături de pacienţi.

Inspectorii DSP au deschis marţi o anchetă în urma unei sesizări cu privire la faptul că la Spitalul Judeţean multe dintre saloane au ţinut loc de morgă, iar mirosul este insuportabil.

Sorina Honţaru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş a declarat corespoondentului MEDIAFAX că miercuri va fi gata rezultatul anchetei demarate marţi în unitatea spitalicească.

„O echipă a mers azi în control. Au fost decese mai multe în perioada sărbătorilor, s-a depăşit capacitatea de la anatomie patologică. Bolnavii au fost transferaţi în Terapie Intensivă, acolo unde au şi decedat, iar aparţinătorii au venit mai târziu să-i ia. Trebuie să vedem unde i-au şi dus. Au fost 17 decedaţi în perioada 25 - 31 decembrie. Posibil ca morţii să fi fost ţinuţi mai mult de două ore în saloane, dar mai mult de 24 de ore în niciun caz. Aştept rezultatele echipei de control care vor fi gata mâine”, a declarat Sorina Honţaru.

„Capacitatea prosecturii noastre a fost depăşită în perioada sărbătorilor de numărul pesoanelor decedate. Astfel, am fost obilgaţi ca o parte din decedaţi să fie depozitaţi în secţie, într-un loc special amenajat, izolat, pe o perioadă mai mare de două ore cât îi depozitam în mod curent. Aceste probleme au survenit din cauza faptului că în această perioadă familiile nu s-au mai prezentat să îşi ridice rudele în timp util, respectiv la 24 de ore de la survenirea decesului. S-a întâmplat să vină chiar şi la 72 de ore şi din acest motiv ne-am confruntat cu aceste probleme”, adeclarat Luminiţa Galbenu, şefa secţiei ATI.

Adrian Stoiculescu, directorul medical al Spitalului Judeţean Argeş a precizat că decedaţii nu au stat în saloane cu pacienţii care trăiau. „ A fost o situaţie deosebită care s-a întâmplat în jurul sărbătorilor de iarnă din cauză că a fost un aflux mai mare de cazuri terminale, motiv pentru care, cu toate strădaniile medicilor specialişti din secţiile respective, s-a ajuns la un număr mai mare de decese, care a depăşit capacitatea morgii Spitalului Judeţean, capacitate care este cu o sală de păstrare de 5 - 6 locuri, cu trei frigidere în care într-unul încape numai un singur copil, iar în celellate două alte două persoane decedate. Au fost ţinuţi decedaţi chiar în sala de disecţie. Cu toate acestea, nu au fost suficiente locuri. Mulţi n-au venit la timp să-i ridice morţii. De asemenea, mai sunt şi cazurile sociale. În cazul acestora, până se fac formalităţile, care durează foarte mult, nu poţi trage de pereţi, să-i lărgeşti şi nici să construieşti camere. Din fericire, pînă acum nu a fost această situaţie. Din păcate, s-a întîmplat acum şi au trebuit să fie păstraţi morţii până s-au eliberat locurile la morgă. Morţii care au rămas în secţii au fost izolaţi în saloane sau cu paravane în capetele holurilor, fără să existe circuit încît să se intersecteze decedaţii cu pacienţii vii. Au fost 17 decedaţi, în serii de câte 6, 5 şi respectiv 5, în secţiile Mediacală 1, Medicală 2 şi Cardiologie. Au stat de pe o zi pe alta, 24 de ore, până au fost duşi jos, la morgă. Nu puteau fi puşi altundeva în intervalul ăsta”, a declarat Adrian Stoiculescu.

Directorul medical susţine că singura soluţie pentru evitarea acestor situaţii este construirea unor camere auxiliare unde să fie păstraţi morţii. „Normele de acum nu mai sunt aceleaşi ca în 74, când a fost construit spitalul. Numărul cazurilor nu mai e acelaşi. Numai la urgenţe, vă dau un exemplu, de acum câţiva ani când se înregistrau 30.000 de prezentări pe an s-a ajuns la 80.000. Am demarat procedurile pentru a mări morga cu nişte camere auxiliare. Procedurile nu se pot face de pe o zi pe alta. Sunt necesare aprobări, aprobarea unui buget, proiecte, etc. Nu s-a plâns nimeni la mine de miros, morţii au fost izolaţi în spaţiu mai rece. I-am băgat înclusiv în morga cealaltă, de la Medicima Legală. Soluţia care e? Încercăm să spargem un perete exterior să adăugăm o cameră de păstrare. Altă soluţie nu este, iar asta presupune timp”, a mai spus Stoiculescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici