Anchetă a Inspectoratului Şcolar la un liceu, după afişarea listei cu admişii în clasa pregătitoare / Directorul liceului: Au existat erori atunci când s-a folosit Google Maps

Inspectoratul Şcolar Timiş a informat Ministerul Educaţiei şi a verificat 135 de dosare de înscriere în clasa pregătitoare depuse la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara. Mai mulţi părinţi reclamă nereguli în ceea ce priveşte aplicarea criteriilor de departajare.

Urmărește
1646 afișări
Imaginea articolului Anchetă a Inspectoratului Şcolar la un liceu, după afişarea listei cu admişii în clasa pregătitoare / Directorul liceului: Au existat erori atunci când s-a folosit Google Maps

Anchetă a Inspectoratului Şcolar la un liceu, după afişarea listei cu admişii în clasa pregătitoare.

Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în urma evaluării celor 135 de dosare de înscriere, s-a ajuns la concluzia că 12 copii admişi iniţial trebuie să fie declaraţi respinşi, iar alţi cinci declaraţi respinşi trebuie să fie admişi. Situaţia a fost semnalată şi Ministerului Educaţiei, iar Inspectoratul Şcolar Timiş aşteaptă un răspuns în ceea ce priveşte propunerile referitoare la modificarea listei candidaţilor declaraţi admişi la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara.

Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara a primit trei clase pregătitoare în acest an, în care puteau fi înscrişi 75 de copii. Unitatea de învăţământ nu a avut circumscripţie şcolară la înscrierea în clasa pregătitoare, departajarea candidaţilor fiind făcută pe baza unor criterii specifice. Printre acestea, a existat şi un criteriu potrivit căruia primesc 25 de puncte copiii ai căror părinţi au locul de muncă la o distanţă de cel mult 500 de metri de şcoală, respectiv 20 de puncte pentru o distanţă cuprinsă între 500 de metri şi un kilometru. Calcularea distanţei dintre locul de muncă şi unitatea de învăţământ s-a făcut cu aplicaţia Google Maps, la pas.

Totodată, departajarea la punctaje egale ar fi trebuit făcută pe baza unei „aprecieri sintetice a activităţii preşcolarului” semnată de directorul şi educatoarea grupei preşcolare de la care provine copilul.

Aura Danielescu a mai declarat, luni, că cei care au preluat dosarele de înscriere au folosit, în unele cazuri, adresa oficială a Liceului Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara, adică B-dul C. D. Loga, nr. 45, iar în alte cazuri, adresele intrărilor secundare, aflate pe alte două străzi. Astfel, distanţa dintre locul de muncă al părinţilor şi şcoală a scăzut sau a crescut.

„La finalizarea înscrierilor în prima etapă, au fost depuse 135 de cereri la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara, un număr foarte mare. Reprezentanţii unităţii au aplicat criteriile şi s-a afişat o listă finală a copiilor admişi. În momentul în care au venit părinţii să depună sesizări la Inspectorul Şcolar, săptămâna trecută, am solicitat şi noi acea listă finală. Părinţii ne-au spus că au suspiciuni cu privire la anumite nereguli în ceea ce priveşte aplicarea criteriilor specifice. Vineri ne-am consultat, am emis o decizie ca membri ai comisiei judeţene să meargă la Liceul Pedagogic şi să verifice toate cele 135 de dosare pe criterii specifice. Mi s-a părut corect să mergem şi să verificăm, pentru că toţi trebuie să fim egali”, a declarat Aura Danielescu.

Inspectorul şcolar general al judeţului Timiş spune că cei şapte membri ai comisiei judeţene care au verificat dosarele de înscriere au descoperit mai multe erori, printre care şi unele referitoare la modul în care a fost folosită aplicaţia Google Maps.

„S-au găsit mai multe erori, anumite familii au beneficiat de un punctaj dat de aplicaţia Google Maps. Adresa instituţiei este B-dul. C. D. Loga, nr. 45. Cei care au lucrat în acea comisie de validare a dosarelor, la unii au introdus adresa de B-dul C. D. Loga, nr. 45, la unii intrări şi ieşiri laterale. Noi am luat în calcul intrarea de pe C. D. Loga, nu intrarea de pe strada Beethoven sau Eminescu. Cu acea aplicaţie i-am verificat pe toţi, am verificat fiecare dosar în parte. Am descoperit că erau părinţi care au demonstrat cu adeverinţă că au locul de muncă la o distanţă de 1.000 de metri de şcoală şi au primit 25 de puncte, ca şi cum ar fi fost sub 500 de metri distanţa. Au fost situaţii dintre cei căzuţi care trebuiau să beneficieze de un anumit punctaj şi au primit altul”, a detaliat Danielescu.

Prin urmare, după ce s-au verificat toate dosarele, Inspectoratul Şcolar Timiş ajuns la concluzia ca 12 copii declaraţi iniţial respinşi să fie admişi, iar cinci copii declaraţi admişi vor fi respinşi.

De asemenea, Inspectoratul Şcolar Timiş vrea să majoreze numărul de locuri cu şapte, la propunerea Liceului Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara, pe toate cele trei clase pregătitoare.

„Din cele cinci cazuri de respingere, o situaţie a fost legată de distanţa dintre şcoală şi locul de muncă, adică o situaţie în care acel Google Maps dă cu 50 de metri în plus, 550, un caz nu avea aprecierea sintetică la dosar, un dosar a fost retras, iar doi copii au fost respinşi pentru că aveau aprecierea sintetică a activităţii la dosar eliberată de societăţi comerciale, de SRL-uri. Noua hotărâre a fost înaintată Ministerului Educaţiei şi aşteptăm un răspuns, dacă este de acord să facem aceste modificări. Am considerat că suntem obligaţi să corectăm nişte erori care s-au produs”, a mai precizat inspectorul şcolar al judeţului Timiş.

Aura Danielescu spune că după ce se vor finaliza înscrierile în clasa pregătitoare, ISJ Timiş va solicita Liceului Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara să facă o anchetă internă.

„Dumnealor spun că au fost presiuni foarte mari, fiecare părinte a vrut să aibă contactul vizual cu directorul unităţii de învăţământ. Nu aş vrea să fac acuzaţii nefondate”, a precizat inspectorul şcolar general.

Pe de altă parte, Cornel Petroman, directorul Liceului Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara, a declarat, luni, că „nu s-a greşit cu rea intenţie” la înscrierea în clasa pregătitoare.

„Au existat erori atunci când s-a folosit Google Maps cauzate în mare parte celor care au manipulat calculatoarele şi au cerut date despre distanţă. Nu ne-am gândit că o să se facă referinţe la alte adrese decât cea oficială, unde se află poarta principală. Important e să reţinem că s-a greşit, dar nu cu rea intenţie. Vom analiza cine a preluat dosarele, cine a făcut calculele. Orice rea intenţie este exclusă, din punctul meu de vedere. S-a făcut o greşeală care va fi corectată, comisia de înscriere îşi asumă responsabilitatea, vedem ce măsuri vom putea lua. Noi am propus doar trei clase pregătitoare pentru că nu avem spaţiu suficient, dar şi pentru că nu avem cadre didactice titulare. Am putea cere să avem iar circumscripţie şcolară, dar asta ar însemna ca părinţii să apeleze la vize de flotant şi să fim nevoiţi să admitem un număr mare de copii. Asta ar însemna să ne desfăşuram din nou programul în două schimburi, ceea ce este neconvenabil. În apropiere nu prea se găsesc spaţii disponibile”, a explicat Cornel Petroman.

Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara şi Inspectoratul Şcolar Timiş s-au ales, anul trecut, cu o amendă totală de 6.000 de lei din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Instituţia a ajuns la concluzia că unele criterii de selecţie pentru admiterea în clasa pregătitoare au fost discriminatorii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici